Innovation är som bekant inte ett främmande begrepp när det kommer till Switch-skaparen Nintendos spel. Kommer ni ihåg Wii Fit, brädan som kunde köpas till Wii och som med hjälp av sensorer möjliggjorde helt nya roliga spel, såsom skidhoppning, yoga och step up? Alla olika aktiviteter hade ännu mer fokus på att spelaren skulle få motion än Nintendos tidigare spel till Wii.

Det tog hela två år efter att Nintendo lanserade Switch innan de äntligen kom ut med sin motsvarighet till sin nya konsol. Och med motsvarighet menar vi tillbehör och spel med träningsfokus, för efter det slutar faktiskt likheterna.

Utrustning

De fysiska tillbehören som ingår i Nintendo Ring Fit Adventure består av två delar: en ring, som namnet antyder, och ett elastiskt kardborrband att fästa runt ena låret. Dina rörelser mäts genom att du fäster de två olika joycons i dessa tillbehör. Även om inget av dessa tillbehör känns särskilt exklusivt och kunde ha utformats lite mer sympatiskt och i mer Nintendo-aktig anda, håller de onekligen för lite ovarsam behandling.

Ring Fit

Det är tur, för en stor del av spelet innebär att misshandla denna ring genom att slita och dra i den på olika sätt. Det tar ett tag innan vi är helt inställda på hur ringen fungerar. Tekniken är inte felfri och knappast precis, vilket för det mesta inte innebär några större problem då spelet oftast inte kräver större precision. Med det här sagt, måste vi ge Nintendo beröm för att de återigen lyckats utnyttja sina kontroller så väl för ytterligare ett ändamål.

Ring Fit

Innan vi får börja spela får vi berätta ett antal detaljer om oss själva och göra några rörelser för att utrustningen ska känna hur starka vi är. Vi kan även ställa in svårighetsgrad beroende på hur utmanande vi vill att upplevelsen ska vara.

Spellägen

Men det är såklart inte bara de här tillbehören vi betalar för, utan för själva spelet. Ring Fit Adventure har tre olika spellägen: Adventure, Quick Play och Custom. Det är, som namnet föreslår, det förstnämnda läget som är huvudattraktionen i Ring Fit Adventure.

Ring Fit Adventure

Det här är en single player-kampanj med ett upplägg som kan kännas igen från de flesta tidigare spel från Nintendo. Vi tar oss från bana till bana i en linjär värld genom att bekämpa fiender och överkomma hinder. Under vägens gång samlar vi på oss fler egenskaper. Fienderna dyker likt Pokémons upp i din väg och sedan följer en match à la alla andra turbaserade spel.

Twisten här är, som du säkert redan listat ut, att vi utför våra kommandon med hjälp av fysisk ansträngning istället för enbart fingerfärdighet. Vi springer genom banorna genom att trampa på stället och besegrar våra fiender genom att utföra olika övningar såsom squatts, yoga-poser eller genom att utnyttja det motstånd som Ring Fit erbjuder.

Ring Fit

Till en början är spelet stundtals repetitivt och snudd på långtråkigt. Allteftersom vi låser upp nya funktioner blir det hela mer varierande och därmed underhållande. Men eftersom vi är vana spelare listar vi snabbt ut vilka rörelser som är effektivast och graviterar därför ofta mot samma typ av rörelser.

Med det sagt får vi ändå valuta för pengarna. Nintendo har lagt ner imponerande mycket tid på det här till synes enkla spelet. Även efter flera dagar av spelande dyker det upp nya övningar och världar, även om är väldigt lika i sin utformning genom hela spelet.

Ring Fit

Utöver denna kampanj kan vi även spela något av de olika minispel som dyker upp längs vägen eller helt enkelt använda vårt Switch för en instruerad träningsvideo. Vi kan här välja mellan att träna en specifik kroppsdel eller låta spelet sätta ihop ett mindre träningspass för oss med passande spel och övningar.

Motionering för nördar

Till skillnad från Wii Fit är en av de viktigaste aspekterna med Ring Fit Adventure hur spelet lurar oss till att röra på oss mer än vi annars hade gjort. Medan Wii Fit konstant gjorde oss påminda om hur och varför vi tränade, lirkar Ring Fit klurigt in oss i en story med fiender och hinder som helt enkelt tvingar oss att fortsätta, inte bara i stunden utan dag efter dag.

Träningspassen är utmanande, framför allt i de högre nivåerna, samtidigt som spelet lyckas motivera även oss träningsskeptiker att röra på oss. Vi har möjlighet att pausa och vila när i vill, men gör vi inte det är det få laddningspauser att hämta andan i. Även när vi inte är mitt i en match behöver vi kontast göra små rörelser för att komma framåt i berättelsen.

Ring Fit

Den ringrostige behöver inte oroa sig, Nintendos tilltal är långt ifrån en stöddig PT på ett trendigt gym. Istället påminner spelet oss ständigt om att ta paus och inte köra på för hårt. Vi uppskattar att Nintendo valt att inte lägga stort fokus på träning för utseendets skull vilket känns helt i tiden, även om avatarerna är irriterande muskulösa.

För dig som oroar dig för om Ring Fit verkligen är kompatibelt med mindre boendeytor så fungerar det faktiskt riktigt bra så länge du har en yta på cirka 1,5 meter i omkrets. Se upp så du inte brakar in i lågt hängande taklampor bara! Nintendo har även tänkt på dina stackars grannar och erbjuder ett tyst läge där du inte behöver stampa på stället för att ta dig fram, istället kan du knäböja dig fram genom banorna. Det här glöms dock tyvärr bort när det kommer till vissa enstaka övningar såsom ”höga ben”.

Saknar partyfaktor

Det tar ett tag innan vi inser vad Ring Fit saknar: multiplayerläge! Adventure-läget spelas enbart som single player, detsamma gäller för Custom – och minispelen under Quick Play är för enkla för att det ska vara underhållande under en längre tid, speciellt då de saknar nivåer eller möjligheter att avancera. Det är helt enkelt inte ett spel du tar fram under en spelkväll med kompisar, oavsett hur mysigt de ser ut att ha i Nintendos trailer.

Det här förvånar oss då Nintendo annars har en historia av att göra spel som fungerar ypperligt för just den här typen av umgängesspelande. Vi minns nostalgiskt hur vi spelat Wii tillsammans med vänner och fått träningsvärk efter att outtröttligt försökt bräcka varandras rekord. Med det sagt, även om vi måste recensera Ring Fit baserat på vad som erbjuds i nuläget, hoppas och tror vi att framtiden bjuder på fler spel som utnyttjar Ring Fits möjligheter.

Omdöme

Nintendo Ring Fit Adventure är ett myspysigt sätt för den annars stillasittande nörden att bli underhållen samtidigt som den får röra lite på sig. Det är ett förvånansvärt välgjort spel som erbjuder nya funktioner även efter en lång tids spelande. På det här sättet lever Ring Fit minst sagt upp till vad den lovar. Dock kan vi inte säga att vi skulle skryta för någon om att detta var vår träningsrutin.

Ring Fit

Nintendo Ring Fit Adventure

Genre: Plattform/träning
Plattform: Nintendo Switch
Utgivare: Nintendo
Utvecklare: Nintendo
Pris: 849 kronor hos CDON.

plus

Underhållande och motiverande.
Förvånansvärt stort och välgjort spel.
Öppnar för intressanta spelmöjligheter.
Svårighetsgrad för alla träningsnivåer.

minus

Fungerar inte med Switch Lite.
Stundtals enformigt.
Saknar muliplayer-lägen.

Betyg 4 av 5