I samband med IFA-mässan i Berlin har Huawei presenterat sitt senaste flaggskepp, Kirin 990 (5g), världens första 5g-systemchip för uppkoppling i den femte generationens mobilnät.

Missa inte: Vad är 5g?  allt du behöver veta 

Kiring 990 (5g) ska enligt Huawei kunna toppa nedladdningshastigheter på 2,3 Gbit/s och uppladdningshatigheter på 1,24 Gbit/s.

Systemchipet har en dubbel NPU där den stora kärnan hanterar scenarion som kräver stora datamängder medan den mindre implementerar låg energikonsumtion.

CPU:n för Kirin 990 (5g) består av totalt åtta kärnor. Två superstora, två stora och fyra mindre mer strömsnåla kärnor med en klockfrekvens på upp till 2,86 Ghz.

Kirin 990 (5g) använder sig därtill av en 16-kärnig Mali-G75 GPU och smart cache som låter cacheminnen användas av olika processorer beroende på behov för att spara bandbredd och minska energikonsumtionen. Kirin 990 (5G) stödjer också Gaming +2.0 vilket utlovar en förbättrad upplevelse vid spel genom en mer effektiv samverkan mellan hårdvara och lösningar.

Systemchipet har även ett integrerat femte generationens ISP för en förbättrad fotoupplevelse som beskrivs som banbrygande gällande blockmatchning, 3D-filtrering, brusreducering på hårdvarunivå, dual-domain-video för skarpare foton och filmer även i dåliga ljusförhållanden samt en AI-baserad färgbearbetning av film.

Kirin 990 (5g) använder sig av Hiai 2.0 som är en öppen plattform för AI-utveckling.

I vilka produkter som systemchipet kommer dyka upp i är ännu okänt.