Testad produkt: The New Soundboks
Pris: 9 999 kronor hos HiFi klubben
Visst är det häftigt med människor som har ett driv och en passion för att skapa. Historien bakom Soundboks tog sin början med tre danska gymnasieungdomar som brukade hänga på Roskildefestivalen. De insåg att det krävdes en speciell typ av batteridriven högtalare för att få till de bästa och ljudligaste festerna på området. Den skulle inte bara låta högst, utan även tåla en hel del stryk, samt kunna prestera hela natten lång. Lite lånade pengar och ett Kickstarter-äventyr senare har idag drygt 50 000 högtalare hittat sina ägare i över 40 länder.

Portabel, men knappt bärbar
Tre år sedan lanseringen kommer nu den tredje upplagan och den går under benämningen The New Soundboks. Och trots en kroppshydda som mäter 66 × 43 × 32 centimeter och en matchvikt på dryga 15 kilo, går detta monster under benämningen portabel högtalare, något vi ofta förknippar med en relativt kompakt enhet som lämpar sig för att ta med i strandväskan, picknickkorgen eller med på utlandsresan.
Soundboks däremot, är knappast lämpad för några av dessa ändamål och även om epitetet ”bärbar” inte omfattas av någon egentlig begränsning är det här inte en högtalare du bär med dig på någon längre sträcka. Lämpligt nog finns en ryggsäck med metallram som tillbehör (drygt 1 300 kronor) för enklare transportering.
The New Soundboks liknar till mångt och mycket en PA-högtalare och ger ett robust intryck. Man har gått varsamt fram vad gäller designförändringar jämfört med föregående generationer av modellen, och precis som tidigare är konstruktionen i plywood och metall IP65-klassad och satt på jorden för att palla med påfrestningar i alla dess former: regn, snö, utspilld öl och både extrem värme och kyla. Ett helt festivalliv med andra ord…

Bestyckningen består av två 10-tumsbasar och en 1-tums horndiskant som var och en drivs av en 72-watts klass D-förstärkare. Rejält med kraft alltså, och utgår vi från tillverkarens specifikationer levereras ett maximalt ljudtryck på hela 126 decibel. Ska du använda högtalaren i bebodda områden gäller det med andra ord silkesvantar på och en varsam hantering av volymreglaget. Vissa vetenskapliga undersökningar visar att det mänskliga örat kan ta skada av ljud från 85 decibel och uppåt, och som jämförelse ligger en siren från utryckningsfordon på cirka 120 db.
Enkelt att sammankoppla fler högtalare
Efter att du sammankopplat högtalare med din smartphone, antingen traditionellt med en sökning i telefonens bluetooth-meny eller med hjälp av den dedikerade appen, är det bara att köra igång med lyssnandet. På ena sidan av högtalaren finns kontrollpanelen som består av en på/av-knapp, volymreglaget, samt den så kallade Team Up-knappen som används när du vill koppla ihop enheten trådlöst med upp till ytterligare fyra högtalare.

Med knappen väljer du om högtalaren ska spela ensam (Solo) eller förmedla informationen (Host) till övriga högtalare, som då med motsvarade knapp ska sättas i Join-läget. Funktionen fungerar klockrent och aktiveringen sker nästintill direkt. Volymen justeras individuellt på var och en av högtalarna, på gott och ont. Är de placerade långt ifrån varandra är det till en fördel, men i trängre utrymmen hade det underlättat att via en högtalare justera ljudstyrkan på samtliga av de sammanlänkade enheterna. Vi saknar även möjligheten att med två högtalare separera vänster och höger kanal och skapa en äkta stereokonfiguration.

Litiumbatteriet (12.8V, 7.8Ah, LiFePO4) är utbytbart och således enkelt att ersätta med ett fulladdat ifall det skulle behövas (ett extra batteri kostar 1 498 kronor) och strömsladden har en förgrening så du kan ladda batteriet medan du använder det fasta elnätet som strömkälla. Speltiden ligger på upp till 40 timar förutsatt att du håller dig runt mellannivå volymmässigt. Vid maxvolym reduceras batteritiden till runt 5 timmar.
Ljudet då, förutom att det går att spela vansinnigt högt? Ja, är du ute efter en finstämd och nyanserad upplevelse kan du leta vidare. Här är det kraft och ett jäklar anamma i kombination med tillhörande partykänsla som är satt i första rummet och är utan tvekan The New Soundboks egentliga existensberättigande.
Tvärt emot vad vi hade väntat oss ligger fokuseringen på ett markerat och med beröm presterande nedre mellanregister istället för på en djupgående bas. Den där distinkta och hårda basreflexen i bröstet uteblir nästan helt, vilket är faktiskt något av en besvikelse. Bortsett från just avsaknaden av denna partystämningshöjande ingrediens låter det annars riktigt bra över hela registret med ett klart och tydligt bett i diskanten.

Omdöme
The New Soundbok har ett begränsat användningsområde och det ska till något av ett specialintresse eller ett partysug som heter duga för att någon ska punga ut med nästan 10 000 kronor för en så pass nischad produkt. Men uppenbarligen finns det en efterfrågan, och är du ute efter batteridriven högtalare med kapacitet nog för att underhålla en mindre stad är det här vårt förstahandsval.
Specifikationer
Testad: September 2019
Modell: The New Soundboks
Tillverkare: Soundboks
Typ: Batteridriven bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 50, 2 × Combo mikrofon/instrument-ingång (XLR, 1/4”), 1 × 3.5mm Stereo in, 1 × 3.5mm Stereo ut.
Batteritid: Upp till 40 timmar
Element: 2 × 10” woofers, 1 × 1” tweeter
Frekvensåtergivning: 40 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: Nej
Vikt: 15,4 kilo
Mått: 66 × 43 × 32 cm
Övrigt: IP65-klassad
Rek. pris: 9 659 kronor
Pris: 9 999 kronor hos Hifi klubben

Volymresurser!
Batteritid
Respektinjagande design
Går att trådlöst enkelt sammankoppla upp till fem högtalare

Begränsat användningsområde
Saknar möjligheten att konfigurera två högtalare till en äkta höger/vänster stereouppsättning
Otymplig och tung
Saknar riktigt tryck i djupbasen
Pris
