"Sämsta IFA på länge", "Väldigt dåligt med nyheter" och "Hur kan en global, viktig teknikmässa ha sämre wifi än Starbucks-kaféet på hörnet?" Det var några av de vanligaste samtalsämnena under vår nästan veckolånga vistelse på IFA-mässan 2019.

Redan förra året kunde vi konstatera att IFA-mässan blivit allt mindre viktig när jättetillverkarna ska lansera nya prylar. I år cementerades trenden; de avgörande produktsläppen kan räknas på ena handens fingrar. När de mest uppseendeväckande prylarna är en kompaktversion av en flaggskeppsmobil, en bluetooth-högtalare och ett gäng datorer du aldrig kommer att ha råd med – då är det svårt att prata om slumpen.

Titta själv: Här hittar du alla våra videoinslag från IFA 2019!
Läs mer: Alla våra nyheter från IFA 2019

Nej, IFA-mässan går allt mer mot att bli en renodlad kläm och känn-fest för prylar som redan har – eller snart ska – se dagens ljus. Vi skulle rentav kunna prata om en folkfest eftersom IFA är öppet för allmänheten och tusentals teknikintresserade tyskar flanerar mellan de olika hangarerna. Vi träffade rentav en svensk man som inför våra häpna miner berättade att han rest privat till IFA för sjätte året i rad.

IFA 2019
Foto: Billy EkblomTrött mässbevakare. Att vandra runt i de enorma, knökfulla IFA-hangarerna tar på krafterna. Här har Evelina sökt tillflykt i det relativt lugna pressrummet.

Öppenheten runt mässan är väldigt sympatisk, men försvårar också för oss som är där för att jobba. Åtkomsten till prylarna blir lidande och det blir ett ideligt sicksackande i folkmassorna för att hinna till nästa produktdemonstration. Vi skulle ändå inte vilja ha det på något annat sätt – IFA är viktig för att väcka och stimulera både intresse och förståelse för den teknik som blir allt mer central i våra liv.

En mässa utan stora lanseringar gör det svårare för oss att peka ut konkreta trender som kommer att ha betydelse för framtiden. Men omöjligt är det absolut inte – och här är våra tankar kring några av de hetaste innovationerna som fanns att beskåda:

Wifi 6 blir ett jättekliv

De första routrarna som stödjer nästa standard för trådlöst internet finns redan på marknaden. Fördelarna med Wifi 6 är flera och stora. Grovt förenklat kan vi meddela att surfhastigheterna i hemmet väntas öka markant, men ännu viktigare är att du kommer kunna ha fler prylar anslutna mot samma nätverk. Högre kapacitet, helt enkelt, vilket är nog så viktigt när allt fler enheter ska kopplas upp.

Netgear Orbi Wifi 6 mesh
Foto: Billy EkblomNetgear lanserade sitt första mesh-system med stöd för Wifi 6. Pris? Sisådär 9 300 kronor.

Men för att åtnjuta de högre hastigheterna krävs det nya produkter som stödjer Wifi 6. På IFA var "funkar med Wifi 6"-klisterlapparna vanligt förekommande i prylmontrarna, vilket betyder att tillverkarna är väldigt måna om att haka på. Positivt för oss konsumenter förstås, och något som kommer att påskynda försmartningen av våra hem.

Alla ska ha true wireless

Vi har tappat räkningen över hur många helt trådlösa hörlursproppar som visades upp på IFA. True wireless-vågen väller över oss, och oavsett om du heter Philips, Sony, Samsung, Huawei, Jabra eller Urbanista måste du kunna erbjuda kunderna minst ett alternativ.

Med så många alternativ på marknaden riskerar den naturligtvis att bli mättad. Glädjande nog skiljer sig funktionsutbudet och prisbilden ganska mycket mellan de olika modellerna och gör det mer troligt att du hittar det perfekta hörlursparet för just dig.

Jättarna öppnar upp

För ett par år sedan var det smarta hemmet en ganska komplicerad historia. Olika trådlösa standarder och tillverkarnas förkärlek för att prioritera sina egna ekosystem för uppkopplade hemmaprylar satte käppar i hjulen – något som mycket väl kan ha påverkat utvecklingstakten på området negativt.

På IFA 2019 låter det helt annorlunda. Nu står enkelhet och öppenhet i fokus för alla nya sensorer, ip-kameror, lampor, tv-apparater, tvättmaskiner, knappar och kylskåp som kopplas upp för att automatisera våra hem. De tillverkare som inte öppnar sina prylar för kommunikation med konkurrenternas kommer inte att klara sig.

Bärbar vansinnesgrafik

Apple är på väg att få rejäl konkurrens från pc-tillverkare som Asus och Acer när det kommer till att locka formgivare, spelutvecklare och andra kreatörer att köpa just deras datorer. Just Asus visade upp en hel radda Studiobook-datorer i sitt ProArt-segment, där den dyraste av dem utrustats med ett löjligt kraftfullt Quadro RTX 6000-grafikkort. En skärm, även den med superspecifikationer, fick vi också se.

Asus ProArt
Foto: Billy EkblomAsus ProArt-satsning är en kärleksförklaring till prestandahungriga kreatörer.

Acer har sedan tidigare sin Concept D-serie med kreatörsvänliga datorer, och dessa uppdaterades ännu ett snäpp i samband med IFA-mässan. I vilken utsträckning dessa fantastiska datorer faktiskt kan utmana Apple återstår att se. Mycket handlar om vilket ekosystem man föredrar, även om grafikkraft och rå prestanda naturligtvis också väger in.

5g snart för alla och envar

Nästa generations mobilnät står för dörren i Sverige, och i flera andra länder finns redan operatörer och produkter som utnyttar 5g. Vi ska inte tjata ännu en gång om hur tekniken kommer att revolutionera stora delar av samhället – men en produktkategori som oundvikligen kommer att präglas mycket av 5g är smartphones.

Galaxy A90 5G
Foto: SamsungSamsungs Galaxy A90 5G är den första lite billigare 5g-mobilen.

5g var naturligtvis på tapeten även under IFA i Berlin. Bland annat avtäckte Huawei sin nästa systemkrets för mobiler: Kirin 990. Det är det första dedikerade 5g-chippet och väntas hamna i företagets Mate 30-telefoner inom ett par veckor.

De första 5g-lurarna finns redan ute på marknaden, men dessa är av flaggskeppssnitt och kostar oftast mycket pengar. Men på IFA pratades det mycket om att ta tekniken även till billigare produkter. Samsung visade upp 5g-mellanmobilen Galaxy A90, men även HMD (Nokia) och andra tillverkare av prispressade smartphones gick ut och lovade 5g-nyheter inom kort. Alltid kul med demokratisering av teknik – och i fallet med 5g är det viktigt att åtkomsten inte blir en status- eller pengafråga.