Testad produkt: Gears 5
Pris: 578 kronor hos Spelbutiken.

Det är få som skulle förneka att Gears of Wars storhetstid ligger många år tillbaka. En imponerande etta följdes upp av en tvåa som var bättre på det mesta. Men redan i den tredje delen började spelserien tappa sin lyster, något som inte blev bättre av det intetsägande Judgement. Gears of War 4 lämnade i sin tur mycket att önska, men var i alla fall ett steg i rätt riktning. Kan denna femma fortsätta på samma väg?

Geras 5 boss

Mer handling, mindre jättebebisar

På förhand kändes det som att Microsoft inte riktigt trodde på Gears 5. Titeln visades knappt upp på årets E3-mässa, och det lilla förhandssnack som rörde kampanjen var något vagt svammel om “den största kampanjen någonsin” och “en resa i Kaits inre”. Ord lika stora som vaga om en serie som hittills handlat om grymtande jättebebisar som förvandlar fula ödlemonster till blodig gegga.

Men vi måste faktiskt erkänna att The Coalition har lyckats göra något intressant av handlingen denna gång. För första gången i ett Gears of War-spel bryr vi oss faktiskt om karaktärerna och vad som händer i storyn. Vi ska inte överdriva hyllningen, ribban är trots allt låg, men både huvud- och sidokaraktärerna känns lite mer mänskliga och handlingen har en röd tråd som tar oss till intressanta platser.

Gears 5 ljuset i tunneln

Vidunderliga vidder

Och just platser och miljöer är något som lyfter Gears 5. Eldiga öknar och gnistrande snölandskap samsas med raserade städer och underjordiska labb. Det känns bekant, men ändå spännande och fräscht. I huvuduppdragens klassiska Gears of War-korridorer imponeras vi stort över detaljrikedomen och framför allt ljussättningen, där det utmärkta hdr-stödet ger miljöerna ytterligare ett lyft.

Förutom de relativt linjära miljöerna i huvuduppdragen får vi nu också ett par mer öppna områden att utforska. Det som väntar är framför allt ett dussintal sidouppdrag av enklare sort, men som ändå ger spelupplevelsen en dos frihet och variation. Tråkigt nog saknar de öppna områdena intressanta platser att undersöka vid sidan av sidouppdragen.

Gears 5 snö

Höga upplösningar och stela granar

Men trots imponerande miljöer och det överlag genomarbetade detaljarbetet har vi svårt att helt leva oss in i världen som målas upp. En stor anledning är att allting är så statiskt. Inga träd som svajar, ingen sand som yr, inga interaktiva objekt i omgivningen. Ett exempel är ett välfyllt kök som besöks tidigt i äventyret. Oavsett om vi skjuter på fruktlådor, stekpannor eller i väggen blir resultatet detsamma: en svart markering som försvinner efter några sekunder.

Å andra sidan är det inte konstigt att vissa delar av grafiken får stå tillbaka när Xbox One X tuffar på i 60 mestadels stabila bilder per sekund i upp till 4k-upplösning. De som spelar på den gamla Xbox One får nöja sig med 30 bilder per sekund i upp till 1080p-upplösning, men även där ser spelet ruskigt bra ut.

Gears 5 monster i tunnan

Jack, jackigare, jackigast

Oavsett vilken maskin som brummar under tv:n är det köttiga strider i bästa Gears of War-stil som står på schemat. Blodet sprutar från fienderna när vi fyller deras kroppar med bly från det ena vapnet mer brutalt än det andra. Att ta skydd är ett måste för att ens överleva de första striderna. Precis som vanligt med andra ord; skjutandet har inte direkt genomgått en revolution sedan det första Gears of War-spelet.

Ett inslag som däremot påverkar striderna oväntat mycket är att den svävande robotkompisen Jack. Dels kan han attackera fiender samt återuppliva oss när vi klantat till det, men under äventyrets gång lär han sig även att till exempel hämta vapen, frysa fiender, ge huvudpersonerna sköldar eller osynlighet. Alla hans förmågor är användbara och kan ofta ge en strid helt andra förutsättningar.

Exakt vad Jack kan göra beror dock på hur flitig du är. Genom att utföra sidouppdrag och utforska banorna hittas nämligen uppgraderingar och nya attacker till den svävande roboten. Men resurserna är inte oändliga, så det är upp till spelaren att bestämma vad som ska uppgraderas.

Det kan låta som en meningslös gimmick, men blir faktiskt ett favoritinslag som ger spelet ett extra taktiskt djup. Att utforska banorna i jakt på uppgraderingar är dessutom roligare än det borde vara.

Gears 5 rödbrun

Konsten att irritera

Vi gillar helt enkelt Gears 5 en hel del. Eller vi vill göra det i alla fall. Våra spelpass var dessvärre fulla med mer eller mindre spelförstörande buggar. Ai-karaktärer som tillfälligt fastnar i omgivningen, fiender som beter sig märkligt eller föremål som inte går att plocka upp kan vi förlåta. Att vi tvärdör av attacker som knappt eller inte alls syns i förväg, eller att våra ai-partners vägrar återuppliva oss när vi ligger precis bredvid är svårare att svälja.

Men mest förbannade blir vi över uppdrag som inte registreras som klara, samt att spelet hänger sig titt som tätt. Ena stunden spelar vi i två-tre timmar utan problem, för att sedan kastas till huvudmenyn tre gånger inom loppet av en timme – i enspelarkampanjen. Ett par gånger har vi dessutom varit tvungna att spela om 10-20 minuter eftersom de senaste automatiska sparpunkterna inte fungerade. Nog för att spel idag sällan är helt färdiga vid releasedagen, men Gears 5 tar det tyvärr till en ny nivå.

Det ska sägas att Xbox Live i allmänhet – och Gears 5-servarna i synnerhet – mådde väldigt dåligt under våra spelpass, vilket kan vara en anledning till en del av buggarna. Men att onlineproblem ska påverka enspelarkampanjen så pass mycket är allt annat än ok. Onlineproblemen har också lett till att vi knappt har rört de rena onlinelägena som finns i form av nytillskottet Escape, det klassiska Horde-läget och dödsmatcher.

Gears 5 öppen snö

Omdöme

De senaste Gears of War-spelen har inte varit dåliga, utan snarare tröttkörda. Även om del fyra var en liten förbättring går det som sagt inte att förneka att seriens topp var för tio år sedan. Att Gears 5 imponerar så pass mycket på oss är därför en ordentlig överraskning.

För ovanlighetens skull bryr vi oss om karaktärerna och storyn, och de klassiskt köttiga striderna får ett välkommet taktiskt lager tack vare Jack. Gears 5 är helt enkelt ett ruskigt bra actionspel och ett klart lyft för Gears of War-serien. Vi var skeptiska, men The Coalition har faktiskt knåpat ihop ett paket som är bättre än originalutvecklaren Epics tre försök.

Vi skulle emellertid rekommendera att vänta med inköpet i någon vecka, tills de värsta buggarna är bortslipade. Efter att ha råkat ut för flera spelförstörande buggar under en och samma dag var en redig sågning nära, men lyckligtvis blev det aldrig lika illa igen.

M3 rekommenderarSpecifikationer

Testat: September 2019
Genre: Action
Utgivare: Microsoft
Utvecklare: The Coalition
Format: Xbox One, pc
Testat : Xbox One X
Pris: 578 kronor hos Spelbutiken.

plus

Fantastiska miljöer
Strider i toppklass och utmanande bosstrider
Få grymtande jättebebisar
Utmärkt kontroll överlag

minus

Mängder av stora och små buggar
Den öppna spelvärlden känns lite väl tom
Ojämn svårighetsgrad

Betyg 4 av 5

Gears 5 (Xbox One) Pris vid test: 599 kronor 578 kr.

Bästa pris just nu: 254 kr