Minecraft är tillbaka och med besked. Det blockiga byggfenomenet var förstås aldrig borta, men har det senaste året sett en stor ökning i popularitet. I en intervju med Buisness Insider säger Microsoft- och Minecraft-chefen Helen Chiang att Minecraft nu har över 112 miljoner spelare varje månad. En ökning med 20 miljoner spelare sedan oktober 2018.

Missa inte: Minecraft Earth - Allt om det kommande ar-mobilspelet

Siffran är en sammanfattning av spelare på alla plattformar och kan jämföras med andra populära spel som Fortnite, som är enligt utvecklaren Epic haft som mest 78,3 miljoner månatliga spelare och dessutom är gratis.

Anledningen till att Minecraft fortsätter vara så populärt och dessutom ökar i antal spelare säger Helen Chiang är för att det är ett spel som spelare älskar att återvända till medan andra spel ofta är populära främst när de släpps och en stund efter. 

Minecraft släpptes ursprungligen som en utvecklingsversion i maj 2009 utvecklat av svenska Markus “Notch” Persson. När fullversionen släpptes i november 2011 hade Minecraft redan blivit ett världsomspännande kulturellt fenomen. 2014 köpte Microsoft Minecraft och dess studio Mojang för 2,5 miljarder dollar, vid tiden motsvarande vid cirka 18,5 miljarder kronor.