Tv-tittandet som fenomen har förändrats från grunden. Faktum är att vad du använder tv:n till i dag skiljer sig mycket från hur du tittade på tv för bara fem, tio år sedan.

Förändrad syn på tv:n
TV:n har en självklar och central plats i de flesta hem men utvecklingen har ändrat synen på vad en tv är och ska vara för något.

Tv:n ska inte längre bara vara en tv utan har börjat få samma funktioner som mobila enheter, med internetuppkoppling, appar och spelfunktioner.
Men vilka funktioner en smart-tv har skiljer sig förstås mellan olika märken och modeller, något som gör köpet rätt komplicerat.

Och det är inte alltid som dessa viktiga aspekter sammanfaller i en apparat som också har de praktiska funktioner man är ute efter. Att hitta rätt kan därmed innebära tidsödande research och att svåra val måste göras. 
Är man dessutom inte teknikkunnig är risken stor att man råkar välja en tv som saknar viktiga funktioner nu och i framtiden, och i stället fastnar med funktioner som man kanske hade kunnat vara utan.

Bilden är grunden.
Vi köp av en ny tv är det självklart viktigt att bilden är den bästa möjliga. För att kunna skapa så bra bild som möjligt krävs en kraftfull bildprocessor. Det är bildprocessorn som ”tvättar” bilden från brus som skapas av de olika stegen en sändning eller stream passerar innan den når din tv. Detaljrika områden i bilden eller delar där en större områden med färg övergår till en annan brukar svagare bildprocessorer ha problem med. Det ger en bild som blir pixlig, vilket drar ner upplevelsen. Därför är det viktigt med en så kraftfull bildprocessor som möjligt.

Läs mer om Philips The One

Ljudet lika viktigt
För bästa den upplevelsen av film eller spel är ljud lika viktig som bild. De senaste ljudformaten stöder 3D-ljud vilket ökar närvarokänslan och ger det extra som det visuella inte kan. Det senaste inom tv-ljud från Dolby Laboratories är Dolby Atmos som med hjälp av höjd-, längd- och breddkordinater i metadata ger en tredimensionell ljudupplevelse. Då kan du få känslan av droppar som faller snett upp till höger från dig eller en lucka som öppnas rakt ovanför dig.

Smart TV
I framtiden kommer de flesta enheter hemma kunna styras med rösten och därför är det viktigt att även din nya tv redan har den funktionen. I USA har en fjärdedel hem enheter styrs till stor del med rösten, och det är en trend som börjar växa även i Sverige. De flesta tv-apparater är numera ”smarta” på sätt att de har internetuppkoppling och kan använda appar, men för att vara framtidssäkrad måste en tv numera vara förberedd för att kunna utnyttja Google Assistant eller Amazon Alexa för röststyrning. För om du ska kunna utnyttja möjligheten att styra med din röst i framtiden är det viktigt att tv:n du köper kan göra det redan idag.

Det är även viktigt att tv:n är del av ett stort smart tv-ekosystem så det även i framtiden kommer nya appar och lösningar

Vad ska du köpa?
Om du köper en tv som redan innehåller allt man behöver, slipper du välja eller prioritera. Det ger en trygghet, och inte missar funktioner som gör upplevelsen sämre nu eller i framtiden.

Philips lanserade under 2019 sin performance-serie The One, som ska innehålla just alla de funktioner som behövs. I allt från hårdvaran till mjukvaran.
Tanken är att man ska slippa välja mellan hög bild- och ljudkvalitet och design, eller mellan röststyrning eller manuell menyfunktion, utan bara få allt i ett enda paket. Då undviker du dyra och onödiga felköp.

– Vi lanserade vår Performance Series-TV med mål att ge TV-köpare allt de behöver i en och samma TV, så man ska slippa kompromissa på exempelvis design, bild- eller ljudkvalitet. Därför kallar vi TV:n ”The One” – den ger dig allt du vill ha, helt enkelt.”, säger Pär Josefsson, Trade Marketing Manager Sweden Philips TV & Audio.

Läs mer om Philips The One