Testad produkt: Huawei Watch GT 2 46mm Classic Edition
Pris: Från 2 190 kronor hos Prisjakt.

När Huawei nyligen lanserade de nya telefonerna Mate 30 och Mate 30 Pro presenterade de också smartklockan Watch GT 2. Till skillnad från telefonerna vars Sverige-öde är okänt just nu så kommer klockan definitivt hit. Den kör precis som föregångaren Watch GT Huaweis egna operativsystem Lite OS och drabbas därför inte av samma Google-problem.

Vi testade första Huawei Watch GT för ett år sedan och gillade då dess klassiska design, fina skärm och utmärkta batteritid. Watch GT 2 fortsätter på samma spår. Den har en cirkulär urtavla på 1,39 tum med amoledskärm på 434 pixlar i diameter vilket ger den en snyggt skarp bild. Den har riktigt hög ljusstyrka med bra automatisk nivå och vi har inga problem att läsa den i starkt solljus.

Stor modell denna månad, liten lite senare

Watch GT 2 finns i två storlekar, med 46 och 42 millimeters bredd. Den större modellen har typisk herrklockedesign med boett i blankt stål och läderarmband eller i matt mörkgrå ytbehandling och med armband i metall, läder eller syntetiskt gummi. Vi fick med både ett lärderarmband och ett i gummi, men det ingår inte normalt. Det ska dock vara lätt att köpa till och de är enkla att byta själv.

42 mm-modellen finns även i roséguld och med ett par extra armbandsalternativ. I bägge fallen handlar det om vanligt standardfäste för armband, så det går utmärkt att köpa ett eget hos en urmakare och byta till. Huawei Watch GT 2 46 mm börjar säljas 21 oktober, och mindre modellen senare i november. Enstaka butiker säljer den redan nu, men på direktimport och med betydligt högre pris än vad den väntas landa på. Så vänta till månadsskiftet innan du slår till.

Huawei Watch GT 2
Huawei Watch GT 2 har en riktigt snygg och ljusstark skärm. Trots det har den en av de mest imponerande batteritiderna vi uppmätt.

Den vi testat är den större av de två i Classic Edition, det vill säga med stålblank boett och läderarmband. Den sitter riktigt bekvämt på handleden, är någon millimeter bredare än föregångaren, men samtidigt några gram lättare.

Huawei Watch GT 2 har eget operativsystem

Klockan styrs precis som föregångaren med två knappar på sidan och pekskärm, och Lite OS följer ungefär samma konventioner som Googles Android Wear-system. Du får snabbinställningsmeny nedsvept uppifrån, urtavla och ett gäng grundfunktioner tillgängliga med sidosvep, fler appar och fullständiga inställningar på en knapp och genväg till träningsfunktioner på en annan. Det går snabbt att lära sig hitta rätt.

Det du inte får i Lite OS är någon appbutik, så tredjepartsappar eller ens valbara extra appar från Huawei är inte en möjlighet. Här får du nöja dig med dess inbyggda funktioner, mestadels träningsprogram och andra aktivitetsappar, väderapp, kompass, barometer och enkel telefonhantering med samtalskontroll, notifikationer, larm, stoppur och kontaktbok.

Dessa varierar från mediokert enkla till riktigt bra. Vi gillar dess detaljerade spårning av träningsdata med bra kvalitet på sensorerna. Resultatet presenteras snyggt i appen Huawei Health på telefonen. En sak som saknas är automatisk igenkänning av att du rör dig och påslagning av detaljerad dataloggning. Det måste göras manuellt. En annan sak vi saknar är navigeringsfunktion i klockan. Den har gps så förutsättningen finns, men det kanske hade varit en för tung app för hårdvaran att hantera.

Huawei Watch GT 2 baksida
Baksidan med pulsmätare och ytkontakter för batteriladdning.

Smart men irriterande röstcoach

Dess inbyggda program för olika fysiska aktiviteter är riktigt bra. De ger dig snabb tillgång till relevanta data för respektive träningstyp och en digital coach som ropar instruktioner åt dig i anpassade intervaller. Vi rekommenderar dock att du har hörlurar på för det, annars lär det dra blickarna till sig, då den är väldigt högljudd.

Klockans inbyggda högtalare är annars välbalanserad och behaglig för att vara så liten som den är, och fungerar hjälpligt som musikhögtalare eller högtalartelefon, om du av någon anledning skulle vilja använda den för det. Annars är den nog mest tänkt för sådant som larm. Klockans inbyggda mikrofon gör även den ett godkänt jobb, så du kan om du vill ha ett samtal direkt på armen.

Klockan gör också en hel del för din hälsa när du inte motionerar, som att analysera stressnivå och sömnmönster och skickar påminnelser till den som sitter stilla allt för länge om att det är dags att sträcka på benen. Pulsmätaren är inte hundraprocentigt träffsäker, men gör ett för det mesta dugligt jobb.

Smartklocka optimerad för max batteritid

Avsaknaden av tredjepaertsappar gör att Huawei har kunnat anpassa hårdvaran precis efter sina egna appar i klockan, så att de alla flyter på bra, utan att hårdvaran har överkapacitet. Här sitter Huaweis egna nya Kirin A1-krets som levererar precis lagom det som behövs och inte mer.

Det tillsammans med enkel kommunikation – du får bara bluetooth, ingen wifi eller inbyggd lte, eller end nfc – och bra strömsparrutiner i systemet, gör Watch GT 2 extra strömsnål. Som bäst går den att använda i upp till två veckor innan den behöver laddas. Slår vi på en alltid-på-funktion för skärmen halveras den tiden, och givetvis kan sådant som gps tömma batteriet snabbare.

Batteriet laddas med ett par ytkontakter på undersidan och är lätt att placera på en medföljande laddningspuck som ansluts med usb-c-kontakt. En kabel medföljer, men ingen adapter att stoppa in i väggen. Tyvärr har inte Watch GT 2 stöd för trådlös qi-laddning, något som hade känts naturligt nu när Huaweis egna premiumtelefoner har laddplattefunktion.

Huawei Watch GT 2 armband
Huawei Watch GT 2 Classic Edition har läderarmband. Ett i gummi kan vara idé att skaffa till. Det passar bättre för svettiga träningspass eller ett dopp i poolen. 

Bär musiken med dig

Det mest påtagliga nya i funktionsväg är att Watch GT 2 har fått 4 GB inbyggt lagringsutrymme, varav drygt 2 GB är tillgängligt att lagra musik på som kan spelas upp i en enkel men väl fungerande mediespelare. Det gör att du kan ta klockan och ett par bluetooth-hörlurar på träningspasset och slipper släpa på telefonen.

Att få över musik förutsätter att du har kompatibla filer på telefonen, men går sedan enkelt med Huawei Health-appen. Ja, parkoppling, mediasynkning, inställningar och uppdateringar sker alla via den, någon separat kontrollapp för klockan behövs inte. Ett litet urval av extra urtavlor finns även att ladda hem här, utöver de nio som finns förladdade.

Exakt vilka filformat för ljud som stödjs framgår inte, men vanliga mp3-filer fungerar utmärkt. Vill du kan du givetvis istället styra valfri aktiv medieapp på telefonen med appen.

Omdöme

Det finns en handfull bra klockor som bygger på samma idé som Watch GT 2: ett slutet system som bygger på egna funktioner med tränings- och hälsofokus till ett bra pris och med bättre driftstid än klockorna med öppnare system. Watch GT 2 gör bra ifrån sig i den kategorin, och träningsspårningen kombinerat med den suveräna batteritiden lockar. Funktionerna utöver det blir dock rätt så begränsade och Huawei gör en del kompromisser för att hålla nere energiåtgång och pris.

Specifikationer

Produkt: Huawei Watch GT 2 46 mm Classic Edition
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Huawei
Processor: Kirin A1
Minne: 16 MB
Lagring: 4 GB
Skärm: 1,39 tum rund amoled-skärm
Kommunikation: Bluetooth 5.1 BLE/BR/EDR, gps
Sensorer: PPG pulsmätare, barometer, accelerometer, gyro, magnetometer, mikrofon, ljussensor.
Operativsystem: Lite OS
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS 9, Android 4.4 eller nyare och bluetooth.
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter, inbyggd högtalare.
Batteritid: Upp till 14 dygn
Mått: 45,9 x 45,9 x 10,7 mm.
Vikt inkl. standardarmband: 40 gram.
Rek. pris: 2 690 kronor.
Pris: Från 2 190 kronor hos Prisjakt.

plus

Välbyggd och bekväm.
Snygg skärm och bra bild.
Kompetent uppsättning aktivitetsfunktioner.
Utmärkt batteritid.

minus

Slutet systemoch få extra appar.
Begränsad notifikationsfunktion.
Ingen trådlös laddning, wifi, lte eller nfc.