Testad produkt: Jaybird Vista
Pris: Ca 1 951 kronor hos Amazon Sverige

Jaybird söndrar och härskar uteslutande inom en produktkategori – hörlurar avsedda för att användas samtidigt som du ägnar dig åt någon form av fysisk aktivitet.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Jaybird Vista tar vid där hyllade Run XT avslutade och gör det med bravur. Utan tvekan en av 2019 års bästa och mest kompetenta sporthörlurar i true wireless-utförande. 

Positivt

  • Komfortabla och sitter bergfast i örat
  • Anpassningsbara funktionsknappar
  • Låter fantastiskt

Negativt

  • Dyra
Givetvis fungerar de även under andra premisser, men fokus har alltid legat på att kunna erbjuda den mer aktiva målgruppen passande produkter, oavsett om det är för löprundan i skogen eller passet på gymmet.

Jämförande test: Hörlurar för sport och träning

Jaybird Vista

Och Jaybird gör det bra. Man erbjuder en lagom stor produktportfölj och varje lansering känns genomtänkt och rätt i tiden. Vista är en true wireless-modell och liknar till mångt och mycket syskonet Run XT. Men skillnaderna är faktiskt fler än vad man vid en första anblick kan tro.

Låg vikt och grym passform

De är både mindre till storleken och lättare – Vista väger bara 6 gram per styck och känns verkligen fjäderlätta. För en perfekt passform medföljer tre utbytbara ”silikonfodral” i olika storlekar och till skillnad mot tidigare är inte vingar och proppar separerade utan nu är dessa sammanfogade. Efter att ha hittat rätt storlek sitter de verkligen fast i örat, oavsett aktivitet, och även efter flera timmars användande märker vi inte av dem överhuvudtaget.

Jaybird Vista
Vista och Run XT sida vid sida.

Batteritiden har även den förbättrats rejält. En laddning ger hela sex timmars lyssning, och med laddningsfodralet kan du addera ytterligare tio timmar. Totalt 16 timmar och med andra ord tillräckligt för att täcka in både arbetsdagen och träningspasset. En snabbladdning på fem minuter ger ytterligare en timmes speltid och en full laddning tar cirka två timmar.

En nyhet är att du kan välja att bara använda en av hörlurarna åt gången (dynamic switching), vilket fördubblar den totala batteritiden och är något som även kan tilltala den som vill kunna lyssna på musik och samtidigt höra omgivande ljud. Laddningsdosan är för övrigt riktigt kompakt utformad och passar i vilken ficka som helst. Den har även en liten fästanordning med en rem på ena sidan om du vill fästa den i en nyckelring eller en väska.

Anpassningsbara knappar

På vardera öronsnäckan finns, precis som på Run XT, endast en knapp och i default-läget trycker du en gång för att pausa eller återuppta uppspelningen (motsvarande för att svara eller avsluta samtal), två tryck för att byta spår framåt (samt avvisa ett inkommande samtal) och slutligen ett längre tryck för att stänga av enheten. Låter det en aning begränsat så kan vi lugna dig med att knapparnas funktioner går att anpassa i tillverkarens app.

Jaybird Vista
Kanske den bästa appen till hörlurar någonsin...
Jaybird Vista

Den dedikerade appen My Sound har vi hyllat tidigare och vi gör det igen – en mer genomtänkt och användbar app går inte att hitta! Den är inte nödvändig för att Vista ska fungera, men den gör användarupplevelsen så mycket mer underhållande.

Förutom möjligheten att justera ljudet med den inbyggda equalizern eller en uppsjö av förinställda lägen finns här även en gedigen samling spellistor du kan lyssna på. Ansluter du ditt Spotify-konto i appen kan du dessutom lägga till dina egna spellistor och dela med dig av dessa. I appen kan du som vi nämnt ovan även konfigurera hörlurarnas knappar och exempelvis välja att två tryck ska starta uppspelningen av favoritspellistan istället för att byta spår. 

Ljudet Vista förmedlar är häpnadsväckande bra, och en bidragande faktor är givetvis den brutalt effektiva passformen som ger en nästintill perfekt passiv ljudisolering, och oavsett vad vi matar hörlurarna med låter det fantastiskt över hela registret. Basen är fyllig och går på djupet, diskanten är krispig utan att bli hård och kantig, och möjligheten att i appen kunna skapa en perfekt och personlig ljudprofil är ett stort plus i kanten.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: September 2019
Modell: Vista
Tillverkare: Jaybird
Typ: True wireless-sporthörlurar
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: 6 + 10 timmar
Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 2 x 6 gram
Övrigt: IPX7-klassad
Rek. pris: 1 890 kronor
Pris: Ca 1 951 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5