I juli rapporterades att tusentals nederländska inspelningar från Google Assistent läckt ut till media. Dessa ska bland annat ha omfattat diskussioner och konversationer av personlig karaktär, och minst 153 stycken ska ha skett utan att inspelningen aktiverats med frasen “Ok Google”.

Missa inte: Amazon uppdaterar Alexa-appen efter avlyssningsskandalen

När det begav sig hävdade Google att inspelningarna enbart gjorts för att göra Assistent bättre och att de värnar om sina användares integritet. Man beklagade också att företagets lokala samarbetspartner inte lyckats skydda inspelningarna från att hamna på villovägar.

Sedan händelsen har Google pausat sin avlyssnings- och analysprocess för att omarbeta den, och nu väljer man att införa flera förändringar.

Krönika: Lyssnande it-jättar – ett nödvändigt ont eller haveri för integriteten?

I ett nytt blogginlägg ber Google om ursäkt för situationen och meddelar att man nu gör det enklare för användare att förstå hur deras data används. Google skriver att man inte har – och heller inte planerat – att spara dina ljudinspelningar i grundinställningarna. För att din ljuddata ska sparas behöver du godkänna detta i inställningarna.

Om du väljer att delta i Googles förbättringsprogram kommer Assistent med tiden att lättare känna igen din röst, och din data kommer användas för att göra assistenen bättre. Du kommer kunna se dina tidigare interaktioner med Google Assistent och radera dessa när som helst.

Google skriver också att det nu tydligare ska framgå att mänskliga kontrollanter i så fall kommer att lyssna på inspelade ljudklipp för att förbättra tjänsten och få den att bättre förstå fler språk och dialekter.

Om du redan använder Assistent ska du ha möjligheten att se över dina inställningar på nytt och bekräfta dessa innan den mänskliga kontrolleringstjänsten återupptas.

Enligt Google ska inga ljudklipp som spelas in och analyseras kunna kopplas till ett enskilt användarkonto och språkanalytikerna kommer att lyssna på ungefär 0,2 procent av alla inspelningar (där användaren gett sitt medgivande).

Google skriver att de också fortsätter jobba för att ljuddata ska raderas när Google Assistent aktiveras av misstag när den hör något som uppfattas som “Hej Google”. Det ska snart även gå att ställa in hur känslig Assistent är för aktiveringsfraserna.

Senare i år kommer Google att börja ta bort majoriteten av den ljuddata som tidigare sparats och som är äldre än ett par månader.