Testad produkt: Arlo Pro 3
Pris: Från 6 200 kronor hos Prisjakt.

Ända sedan tillverkarens första helt trådlösa ip-kameror släpptes har vi gillat Arlos lösning, mycket tack vare den fantastiskt enkla appen och det smidiga installationsförfarandet. I Arlo Ultra, som vi testade i somras, tog tillverkaren bildkvaliteten till en ny nivå med upplösningen 4k, något som vi inte får i den här sprillans nya serien.

Mittemellan Pro 2 och Ultra

Arlo Pro 3 hamnar mittemellan Arlo Pro 2 och Arlo Ultra på flera punkter när vi jämför specifikationer och finesser. Den nya kameran spelar in i som mest 2k-upplösning, med maximalt 160 graders vidvinkel. Ultra ger dig större vidvinkel och högre upplösning medan Pro 2 spelar in i 1080p med maximalt 130 graders vidvinkel.

Läs även: Stort test av övervakningskameror

De två kamerorna i Pro 3-paketet har dock inbyggd led-spotlight, siren och tvåvägskommunikation för ljud. Och de har stöd för hdr och spelar in i färg när vi har aktiverat mörkerläge. Bra funktioner som de nya kamerorna ärvt från Ultra-modellen. Vi fångar en del djur nattetid med kamerorna och det blir förvånansvärt bra kvalitet både med och utan led-lampan på.

Vi får oväntat besök på tomten.

Paketet vi testar består av en basstation och två kameror, och två olika fästen, ett vanligt magnetfäste av kulmodell och ett fäste för mer fast montering. Basstationen är ett nödvändigt ont som vi får leva med, och det är en ganska stor och plastig sak. Men den här lösningen ger bra räckvidd och batteritid i kamerorna så det är det värt tycker vi. Det gäller bara att du hittar ett bra ställe att gömma undan den, nära din router.

Bra funktioner i smidig app

Väl igång med två kameror monterade vid en sommarstuga i Roslagen börjar vi utforska funktionerna i appen. Det är väldigt smidigt att ställa in känslighet, kvalitet och vad du vill ska hända om kameran fångar något på bild. Funktionen som identifierar djur, personer eller fordon fungerar riktigt bra och du kan även ställa in aktivitetszoner till varje kamera.

Du kan också välja att aktivera siren om någon typ av händelse triggar en kamera (bild eller ljud), och även basera funktioner på geofencing. Det är även väldigt enkelt att dela ut access till enstaka kameror eller hela system till nära och kära.

Bildkvaliteten från våra inspelningar är förhållandevis bra, både i dagsljus och nattetid. Kamerorna är vädertåliga, men under december blir det ibland problem med fukt och annat på linsen som förstör en del av våra filmer. Kamerorna är ganska snabba med att vakna när rörelser triggar systemet och led-spotlighten hjälper till bildmässigt samtidigt som det är en praktisk funktion för att lysa upp när vi själva rör oss ute. Denna är inte lika kraftfull som till exempel den i Rings kameralösning (Ring Floodlight Cam) men det är bättre än ingenting, helt klart.

Arlo Pro 3 test
Appen är föredömligt enkel att använda trots massor av funktioner och inställningar.

Batterierna verkar hålla riktigt bra, och här finns även solpanel som tillval. En detalj vi saknar, som hade varit trevlig när kamerorna monteras vid sommarstugor, är inbyggd termometer. Det borde ju vara en billig sak att bygga in.

Abonnemang ingår

Flera av funktionerna baseras på Arlos abonnemangstjänst Smart. Vid köp av ett Pro 3-paket ingår tre månader fritt, vilket vi tycker är lite snålt. Därefter får du betala för till exempel utökad molnlagring, smart identifiering, aktivitetszoner med mera. Och hur mycket beror på antal kameror. Rörigt och kan bli ganska kostsamt beroende på system. Det här är utan tvekan största minuset med Arlos paket som i övrigt är föredömligt enkelt att använda.

Står du och tvekar mellan det här systemet och Arlo Ultra? Det senare ger onekligen ännu skarpare inspelningar, men blir också dyrare i löpande kostnad om du vill lagra dina 4k-filmer i molnet (kräver dyrare abonnemang), och Pro 3 tycker vi räcker gott och väl till de flesta. Arlo fortsätter dessutom att bygga ut sina system med allt fler intressanta tillbehör som dörrklocka och Chime, och det blir spännande att se vad partnerskapet med Verisure mynnar ut i på sikt.

Arlo Pro 3 test

M3 rekommenderarOmdöme

Arlo Pro 3 är ganska dyr att köpa och du åker på en löpande kostnad redan efter tre månader. I övrigt är det ett riktigt bra system som kombinerar lätt installation och föredömligt smidigt handhavande med riktigt bra funktioner och hög bildkvalitet. Rekommenderas!

Specifikationer

Produktnamn: Arlo Pro 3
Testad: December 2019
Tillverkare: Arlo
Testat paket: Basstation + två kameror
Upplösning: 2k (2560p)
Vidvinkel: 160 grader
Hdr: Ja
Ljud: Ja (full duplex)
Lampa: Ja
Mörkerinspelning: Ja, med färg
Vädertålig: IP65-klassad
Basstation: Ja (med plats för micro sd-kort)
Röststyrning: Ja, med stöd för Alexa och Google Assistent
Rek. pris: 6 790 kronor (2 kameror + 1 basstation).
Pris: Från 6 200 kronor hos Prisjakt.

plus

Mycket smidig app.
Bra bildkvalitet.
Funktionerna.
Bra batteritid och räckvidd.

minus

Finns inget startpaket med en kamera.
Abonnemang krävs efter 3 månader.
”Bara” 2k.

Betyg 4 av 5

Arlo Pro 3 VMS4240P Pris vid test: 6400 kr.

Bästa pris just nu: 4788 kr