Många delar av våra hem blir allt smartare. Nu har det blivit dags för kikhålen i dörrarna att digitaliseras. Den senaste tiden har det släppts ett gäng titthål med smarta funktioner som rörelsesensorer, notifikationer och möjlighet att prata med och släppa in besökare på distans.

Här har vi samlat våra senaste tester av titthålskameror. Observera att detta är enskilda tester av de olika produkterna. Betygen är alltså inte satta i förhållande till varandra utan reflekterar testarens intryck av varje enskild produkt vid varje testtillfälle.

Testade dörrklockor

Ring Door View Cam ger dig full koll på besökarna

Att komma igång med Ring Door View Cam visar sig inte vara helt enkelt. Dörrtjockleken som den fungerar med är nämligen begränsad till 3,4 till 5,5 centimeter tjocka dörrar. Har man inte en dörr inom detta intervall är det kört.

Ring Door View Cam

När dörrtjockleken väl är den rätta går installationen dock smidigt. Visserligen krävs lite pillande med själva hårdvaran, men att sedan ansluta den till nätverket och komma igång med appen är snabbt och enkelt gjort.

För att använda Ring Door View Cam krävs inget abonnemang. Vill man däremot kunna lagra videoklipp kostar det drygt 30 kronor (3 euro) i månaden.

Praktiskt titthål

Ring Door View Cam ersätter alltså det befintliga titthålet och monteras på denna plats i ytterdörren. Ring Door View Cam har dock ett eget inbyggt titthål, så är man hemma måste man inte använda sig av kameran om man inte vill.

Men om man inte är hemma, befinner sig väldigt långt från ytterdörren eller kanske ligger och tar ett bad och inte har lust att gå upp och öppna dörren, är Ring Door View Cam mycket lättanvänd och praktisk. När någon ringer på dörren – eller bara rör sig utanför dörren, om man har ställt in rörelsesensorn att larma vid rörelse – får man en notis och kan i appen se vem som står utanför dörren.

Man kan sedan också prata med personen tack vare den inbyggda högtalaren/mikrofonen i Ring Door View Cam.

Omdöme

Både ljud och bild har, som vanligt när det gäller Rings produkter, högsta kvalitet och appen är både funktionsrik och lättanvänd. Ring Door View Cam fungerar med andra ord utmärkt och gör precis vad den ska.

Läs hela testet av Ring Door View Cam

Specifikationer

Produkt: Ring Door View Cam.
Testad: September 2019.
Tillverkare/kontakt: Ring, se-en.ring.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Upplösning: 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter).
Bildvinkel: 155 grader horisontellt, 90 grader vertikalt.
Ljud: Mikrofon, högtalare.
Rörelsesensor: Ja.
Nätverk: Wifi.
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs).
Abonnemangskostnad: 32 kronor (3 euro) per månad eller 320 kronor (30 euro) per år och kamera.
Mått: Externt: 4,7 x 9,7 x 2,0 centimeter. Internt: 5,7 x 11,2 x 3,0 centimeter.
Färg: Svart/silver (externt) och vit (internt).
Tålighet: -20 till 48 grader, IPX5.
Övrigt: Tjocklek på dörren måste vara 3,4 – 5,5 centimeter.
Rek pris: 2 000 kronor.
Pris: 1 990 kronor hos CDON.

plus

Bra bildkvalitet.
Praktiskt att kunna se/prata med besökare på distans.
Bra app med många inställningsmöjligheter.
Väl fungerande rörelsedetektor.

minus

Begränsad dörrtjocklek.
Tillstånd krävs för att installera i lägenhet.
Dyr.
Abonnemang krävs för videolagring.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Nest Hello: Smart dörrhålskamera – med bristfällig uppkoppling

Dörrklockan Hello från Nest har inbyggd kamera och kommunicerar med ditt smarta hem via wifi, och på pappret ser det riktigt intressant ut. Vi får hjälp med installationen i huset där vi testar den nya dörrklockan då transformatorn till den gamla analoga dörrklockan behöver bytas ut.

Test Nest Hello

Om någon befinner sig utanför din dörr aktiveras appen och en notis skickas till din telefonen. Du får då en bild av personen som står utanför dörren. Det går även att få notiser till Apple Watch.

Ringklocka med smarta funktioner

När du öppnar appen finns det en del smarta funktioner att leka med. Till exempel kan du skicka ett förinspelat samtal direkt till ringklockan så att personen som står framför hör det, eller om du heller vill det – prata direkt live. Det senare har vi dock lite problem med, ibland får vi upp felmeddelanden om att klockan inte får kontakt med servern.

Det verkar överlag som att wifi-mottagningen i Hello är lite klen, och även när vi installerat den medföljande lilla extraantennen blir det ingen bättring. I vissa lägen får vi inte alls någon notis från klockan, trots att mottagningen utanför ytterdörren var riktigt bra. Och när vi startar appen tar det alltid minst 15-20 sekunder innan vi får upp livebild från Hello, när vi befinner oss utanför hemmets nätverk, trots bra 4g-uppkoppling. Då faller hela konceptet tyvärr platt.

Låskoppling saknas

Nest Hello kan även kommunicera med Googe Assistant vilket gör att din Google Home kan meddela när någon befinner sig utanför dörren. Kul, men det största vinsten med en smart dörrklocka vore att kunna låsa upp ett digitalt dörrlås. I dagsläget saknas tyvärr kopplingmöjligheter till de vanligaste låset på den svenska marknaden. I Storbritannien och USA fungerar Nest Hello med Yale Doorman, men inte i Sverige.

Några positiva aspekter med Nest Hello: Videokvaliteten är riktigt bra och vidvinkeln gör att du enkelt täcker upp ett stort område. Möjligheten att inaktivera dörrklockan och bara få notiser är bra om du inte vill bli störd.

Omdöme

Efter en månad med Nest Hello är vi inte sålda på produkten, framför allt på grund av den bristfälliga uppkopplingen. Att sedan Nest Aware, som vi inte ens kunde testa, kostar extra känns också lite snålt, och avsaknaden av koppling till smarta lås är också ett minus i testprotokollet.

Läs hela testet av Nest Hello

Specifikationer

Tillverkare: Nest
Testad: Oktober 2018
Kamera: 3 Mpixel, 160 grader vidvinkel
IR-belysning: Ja
Vädertålighet: IPx4
Kommunikation: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac samt bluetooth (BLE)
Rekpris: 2 690 kr
Pris: 2 590 kronor hos CDON.

plus

Bra videokvalitet.
Smarta funktioner.

minus

Dålig wifi-mottagning.
Ingen koppling till smarta lås i Sverige i dagsläget.
Strulig installation av testenheten.

Betyg: 5 av 10


Arlo Audio Doorbell med Arlo Chime: Prata med dina besökare

Den digitala ringklockan Arlo Audio Doorbell förmedlar bara ljud och inte video – men du kan koppla ihop den med en annan Arlokamera och på så sätt även få bild. Dessutom är den inte fristående, utan behöver en Arlo basstation installerad för att fungera.

Arlo Audio Doorbell

I och med att en basstation (och appen) redan finns på plats är dock Arlo Audio Doorbell väldigt enkel att installera, åtminstone om man väljer batteridrift. Vill man istället koppla ihop den med en befintlig dörrklocka och driva den med svagström blir installationen något knepigare och pilligare.

När någon sedan trycker på knappen på Arlo Audio Doorbell ringer det i mobilen och när du svarar kan du prata med den som ringt på dörren. Det går också att skicka några förinställda meddelanden som ”Kan jag hjälpa dig?” ”Lämna förpackningen utomhus” eller ”Vi är strax framme”. Och väljer du att inte svara kan den som ringt på lämna ett röstmeddelande som sedan lagras i molnet i upp till sju dagar.

Någon video klarar Arlo Audio Doorbell dock som sagt inte av på egen hand. Men har du en Arlo-kamera kan du parkoppla den med din Arlo Audio Doorbell och då få upp även en video på den som ringer på (förutsatt förstås att du har din kamera placerad i närheten av ytterdörren).

Ringklocka som går att parkoppla

Du kan även parkoppla Arlo Audio Doorbell med en eller flera Arlo Chime, vilket är en liten högtalare som ansluts till valfritt eluttag inne i huset/lägenheten. Tack vare dessa är du inte beroende av att ha mobilen tillgänglig för att höra att det ringer på dörren.

Att använda Arlo Audio Doorbell är smidigt och den gör det den ska. Ljudet är klart och tydligt och det är inga problem att höra vad den som ringt på säger och vice versa. Däremot känns nyttan av den inbyggda rörelsesensorn tveksam, i alla fall om du inte har parkopplat sin Arlo Audio Doorbell med en Arlo-kamera.

Och det är också integrationen med det övriga Arlo-systemet som både är Arlo Audio Doorbells styrka och svaghet. Har du redan både kamera och basstation är Arlo Audio Doorbell (och Arlo Chime) ett relativt billigt och användbart komplement.

Har du det inte blir det dock en väldigt hög totalkostnad och då är exempelvis Ring Doorbell Pro ett bättre alternativ.

Specifikationer

Produkt: Arlo Audio Doorbell och Arlo Chime
Testad: September 2019
Tillverkare/kontakt: Arlo, www.arlo.com.
Systemkrav: Arlo basstation, trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Ljud: Mikrofon och högtalare (Arlo Audio Doorbell) och högtalare (Arlo Chime).
Rörelsesensor: Ja (Arlo Audio Doorbell).
Nätverk: Wifi.
Lagring: Molnlagring (7 dagar).
Strömförsörjning: 2 x AA-batteri (Arlo Audio Doorbell) och eluttag (Arlo Chime).
Färg: Vit.
Storlek Arlo Audio Doorbell: 9,2 x 4,5 x 2,7 centimeter.
Vikt Arlo Audio Doorbell: 75 gram.
Storlek Arlo Chime: 4,5 x 4,9 x 9,2 centimeter.
Vikt Arlo Chime: 87 gram.
Övrigt: Vattenbeständig, driftstemperatur -20 till 45 grader (Arlo Audio Doorbell).
Rek. pris Arlo Audio Doorbell: 1 000 kronor.
Rek. pris Arlo Chime: 650 kronor.
Pris Arlo Audio Doorbell: 979 kronor hos CDON.
Pris Arlo Chime: 649 kronor hos CDON.

plus

Billigare än dörrklocka med video.
Lättanvända.
Bra ljud.

minus

Basstation krävs.
Enbart ljud om du inte har en separat kamera.
Högt totalpris.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Ring Doorbell Pro: Smart och uppkopplad dörrklocka

Nest Hello (ovan) hade en del brister när det gäller wifi-uppkopplingen och installationen var inte helt smärtfri. Ring Doorbell Pro är mycket enklare, här behöver du inte ens bryta strömmen för att koppla in enheten (även om det krävs en elektriker).

Test Ring Doorbell Pro

Ring Doorbell Pro tillsammans med Ring Chime, en separat trådlös ringenhet som vi enkelt sätter i valfritt eluttag i huset. För den som bor i ett stort hus kan det vara en idé att koppla in flera trådlösa ringenheter så det hörs bättre när någon ringer på dörren.

Enkel app

Problemet med Nest Hello var att uppkopplingen svajade och fördröjningen från knapptryckning på dörrklockan till att vi hade en stabil tvåvägskommunikation var för lång. Det här innebar att personen i flera fall redan hunnit gå därifrån. Ring Doorbell Pro är betydligt snabbare.

Appen är tydlig och lättanvänd, men vi tycker att det i dagsläget är lite onödigt krångligt att ta sig till Live View-läget där vi kan prata med personen utanför dörren.

Funktionsmässigt ligger Rings lösning lite efter då här inte finns någon koppling till Google Assistent. Men tack vare stöd för IFTTT kommer du runt det här och kan exempelvis trigga dina Philips Hue-lampor när någon ringer på ytterdörren.

Dörrkamera med bra kvalitet

Kvaliteten på den inbyggda kameran är riktigt bra, även när det är mörkt ute, och du kan välja att låta dörrklockan reagera på rörelser och på bara personer. Det senare fungerar ganska bra, men inte hundraprocentigt. Och här finns inte någon funktion för att identifiera specifika ansikten.

Om du vill att dina filmer från dörrklockan lagras behöver du betala ett månadsabonnemang till Ring, för tre euro per månad sparas filmerna från en kamera i 60 dagar i molnet.

Omdöme

Efter några veckor med Ring Doorbell Pro vill vi inte gå tillbaka till vår analoga dörrklocka och även om den här videodörrklockan inte är riktigt lika smart på pappret som Nest Hello, så är den stabilare och mer lättanvänd. Rekommenderas!

Läs hela testet av Ring Doorview Pro

SpecifikationerM3 rekommenderar

Tillverkare: Ring
Testad: November 2018
Kamera: 1080p, 160 graders vidvinkel
Strömförsörjning: Kabel (transformator ingår)
Kommunikation: Wifi (2,4/5 GHz)
Rörelsesensor: Ja, med zoner
Mått dörrklocka: 114,3 x 46,7 x 20,3 mm
Tålighet: -20 - 48 grader
Övrigt: Ringenhet samt 4 faceplates ingår (Satin Nickel, Pearl, Venetian, och Black Faceplates)
Rek. pris: 2 999 kronor.
Pris: 2 690 hos Netonnet.

plus

Stabil och hyfsat snabb.
Snygg och slimmad ringklocka.
Lätt att installera och att använda.
Funkar med IFTTT.

minus

Abonnemangskostnad för molnlagring.
Saknar stöd för Yale Doorman och Google Assistant.

Betyg: 8 av 10