Många mobilappar använder i dag en prenumerationsmodell. Appen är gratis men allt innehåll gömmer sig bakom en prenumeration. Användaren får prova den gratis i till exempel sju dagar, sedan börjar den ta betalt om du inte har avslutat prenumerationen.

Läs också: Google lanserar utmanare till Apple Arcade

Det här har lett till en del kritik genom åren, då det är ganska lätt att glömma att avsluta en prenumeration. Att prenumerationer inte avslutas automatiskt om du avinstallerar appen hjälper inte heller, och så är det på både IOS och Android.

De flesta appar har ändå något att erbjuda med prenumerationen, men en del utvecklare ser uppenbarligen användarnas glömska som något de kan utnyttja. Zdnet rapporterar att säkerhetsforskare på Sophos Labs har hittat några tiotals appar på Google Play Store vars enda prenumerationsalternativ är över tusen kronor om året och ger extremt enkla funktioner – qr-kodläsare, kalkylator, gif-skapare och liknande.

Läs också: Fyra vpn-appar skapade annonskaos på Android

Några av apparna har laddats ner miljontals gånger, och om bara en bråkdel av användarna har glömt avsluta prenumerationen innan testperioden var över blir det ganska mycket pengar. Bland recensionerna i butiken syns också många upprörda kommentarer från lurade användare.

Google har tagit bort 14 av 15 appar på Sophos ursprungliga lista, men forskarna har hittat fler appar och dessa är fortfarande kvar på Play Store.