Testad produkt: Xiaomi Mi 9T Pro
Pris: 4 490 kronor hos Webhallen (64 GB).
Xiaomi har på senare tid etablerat sig som nya herren på täppan när det gäller att leverera kvalitetstelefoner med topprestanda till minsta möjliga pris. Frågan är om de inte överträffat sig själva på den punkten med Mi 9T Pro. Den är i princip mellanklassmobilen Xiaomi Mi 9T, fast uppgraderad till topprestanda med Snapdragon 855 som i flaggskeppet Mi 9. Mi 9T Pro har också försetts med kameran från Mi 9, som är marginellt bättre...
Den landar också ganska precis mitt emellan dem i pris. Mi 9T Pro finns i två versioner, eller egentligen tre, men den allra bästa med 8 GB ram-minne säljs inte officiellt i Sverige. Det du kan välja på är två med 6 GB ram, och 64 alternativt 128 GB lagring. Dessa har rekommenderat pris på 4 490 respektive 5 190 kronor.
Test av mobilerna med bäst kamera
Känner du på dig att du vill ha extra plats så ska du definitivt satsa på den större, för precis som i Mi 9T finns det ingen plats för extra sd-kort. Du får dubbla sim-kortplatser, men inte av den typ där du kan välja extra lagring istället.
Trångt i sortimentet
Prisskillnaderna mellan Mi 9T, Mi 9T Pro och maxade Mi 9 är bara några få hundralappar åt vardera håll. Så då är ju frågan, vad får du extra jämfört med en Mi 9T, och på vilka punkter finns det anledning att välja den över en Mi 9?
En orsak kan vara designen. Den är identisk med Mi 9T. Dessa två telefoner heter Redmi K20 och Redmi K20 Pro i vissa delar av världen, men här har Xiaomi alltså valt att sälja dem under namnet Mi 9T. Kanske för att associera sig mer med populära Mi-serien. Men de har helt klart sin egen stil.

De har bägge lätt rundad blank baksida med ett diskret gråsvart mönster i ytan och kameralinser placerade i mitten, stadig blankpolerad aluminiumram runtom och enskilda detaljer – på/av-knapp samt en kameralins, markerade i rött. De har heltäckande 6,39 tums skärm bakom ett plant glas, ett par millimeters skärmkant runtom, och lite extra i botten, men ingen flärp för selfiekamera. Den sitter istället som en popup i ovankant.
Det ser onekligen snyggt ut, och den åker upp och ner av sig själv vid behov med ett tillfredsställande motorsurr. Det är också är en helt okej lösning om det du gör med den är att fota, videochatta eller filma. Men för upplåsning av telefonen innebär det irriterande fördröjningar, precis som i andra lurar med samma lösning, som till exempel Oneplus 7 Pro.
Därför blir fingeravtrycksläsaren extra viktig. Den sitter inbyggd i skärmen, är bra placerad och läser rappt. Men vi stöter på vissa problem i starkt solljus, som verkar störa dess optiska läsare. Det är möjligt att Mi 9T har samma problem men att vi missade det av tillfälligheter. I alla fall är det inget jätteproblem, bara tänk på att undvika direkt infallande sol så ska det inte vara någon fara.
Kvalitet i bild och ljud, men utan det lilla extra
Skärmen är en amoled på 1 080 x 2 340 bildpunkter, vilket är klart skarpt nog, och den levererar fina färger och utmärkt kontrast, men har inget hdr-stöd eller andra bonusegenskaper som hög bildfrekvens. Xiaomi har sedan länge bra verktyg för att justera både färgton och färgmättnad samt detaljerat blåljusfilter-läge i egna gränssnittet MIUI, så det går att ställa in efter eget tycke.

Skärmen har samma maxljusstyrka som ett flertal konkurrenter, cirka 450 cd/m2 i normalläge, och lite extra krut i solljus om du kör automatisk ljusstyrka. Det räcker fint i de flesta situationer, men stark sol kan ställa till det för läsbarheten. Vill du garanterat slippa det är det bara ett fåtal lurar, som Samsungs och Apples flaggskepp, och förra årets LG G7, som lyser mer.
Inga av Xiaomis lurar imponerar stort ljudmässigt, men ingen av dem gör heller bort sig. I Mi 9T Pro sitter en enkel monohögtalare i botten, med ovanligt hög maxvolym, och godkänd men inte fantastisk detaljåtergivning. Du får traditionell hörlursutgång med god grundkvalitet, men vi saknar möjlighet att ställa in ljudbilden.
Stort batteri, och det behövs
Prestanda i toppklass innebär två utmaningar för Mi 9T Pro. Den första är om telefonen är byggd för att effektivt kunna kyla hårdvaran. På den punkten tycker vi att svaret är ett solklart ja. Den blir aldrig obekvämt varm i chassit och våra benchmarkprogram ger oss jämna resultat även efter långvarig intensivkörning.
Däremot så verkar den inte ha samma extra bra batteritid som Mi 9T, trots lika stort batteri på 4 000 mAh. Lillasyskonets systemkrets verkar helt enkelt vara exceptionellt strömsnål, men med beskedligare prestanda. Här får vi fortfarande bra resultat, Snapdragon 855 utnyttjar inte heller batteriet i onödan, men resultatet är mer i klass med en handfull liknande högpresterande konkurrenter.
Det andra som är uppgraderat är kameran, som adopterat en egenskap från Mi 9, huvudkameran som är byggd på Sonys 48-megapixelsensor IMX586, medan Mi 9T har IMX582. Skillnaden på dessa är enbart att IMX586 kan filma 4k-video i 60 Hz istället för 30 Hz. Bägge tar mycket skarpa och detaljerade foton med rena klara färger och dynamik.

Här märks dock den extra prestandan av, med rappare avtryck, snabbare fokus och snabbare hantering när vi fotar i det speciella 48-megapixelläget. Det rekommenderar vi annars att du undviker om du inte har perfekta ljusförhållanden. I normalläge slår kameran ihop informationen från fyra pixlar till en, fast med fyra gånger så mycket ljusinformation, och producerar 12-megapixelfoton.
Extra kamerorna lite efter
Vid sidan av huvudsensorn har alla tre mobilerna samma två extralinser, en 13 megapixels vidvinkelkamera och en 8 megapixel telefoto som ger 2x optisk zoom. Dessa två imponerar inte lika mycket som 48-megapixlaren. Det är påtagligt lägre dynamik i bilder fotade med dem, med färre detaljer i mörka områden och mer brus i mörka miljöer. Zoomkameran skulle också må bra av mer aktiv bildstabilisering.
Operativsystemet är Android 9 med egna gränssnittet MIUI ovanpå. Vi är lite splittrade när det gäller MIUI. Å ena sidan är det ett snyggt designat system med en del grafiska element som kombinerar det bästa från Android och IOS. Och det är ett system fullt av smarta små extra egenskaper. Men det vill också göra lite väl mycket på sitt egna lilla sätt, ibland av rent obegripliga orsaker.
Ett exempel på det är att det i standardläge inte visar några notifieringsikoner upptill. Det går att slå på, men varför det inte är aktiverat som standard känns bara märkligt. Systemet är också lite väl förtjust i att stoppa in egna appar vi aldrig känner behov av eller har lust att använda, och en del vyer, som den över senast använda appar, är bökig och inte särskilt intuitiv.

Omdöme
I en så här prispressad telefon får vi klara oss utan en del flaggskeppsegenskaper, som trådlös laddning, stereohögtalare, ip-klassning och den där extra omsorgen i kameran. Men det vi får övertygar stort och Xiaomi kan lägga ytterligare en grymt prisvärd lur till sortimentet.
Frågan är dock om det finns någon anledning att skaffa den istället för en Mi 9 som inte är så värst mycket dyrare. Det skulle i så fall vara för designen, och för den lite bättre batteritiden.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi Mi 9T Pro
Testad: September 2019
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB / 128 GB
Bildskärm: 6,39 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 13 MP vidvinkel + 8 MP 2x telefoto med led bak, 20 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med MIUI 10
Övrigt: Dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 000 mAh, 17h 20min webbvideo (wifi), 18h blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15,7 x 7,4 x 0,9 cm
Vikt: 191 gram
Rek. pris: 4 490 kr (64 GB), 5 190 kr (128 GB)
Pris: 4 490 kronor hos Webhallen (64 GB).
Prestanda
Antutu Benchmark: 371 710 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 806 poäng
Geekbench 5, grafik: 2 301 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 58 556 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 725 poäng

Höga prestanda.
Snygg skarp skärm.
Något vässad kamera.
Bra pris.

Inte lika bra batteritid som Mi 9T.
Saknar en del flaggskeppsegenskaper.
Egna gränssnittet behöver stramas upp.
