Testad produkt: Gopro Hero 8 Black
Pris: 4 990 kronor hos Webhallen.

Översikt

Efter att länge ha varit i princip ensamma på marknaden har nu Gopro för första gången riktig konkurrens på marknaden, med DJI:s Osmo Action som är både billigare och kommer med nya funktioner. Hero 8 är Gopros första kamera i det här nya marknadsläget.

Läs även: Tillbehören du måste ha till din Gopro

Vad är det då för revolutionerande produkt som Gopro ska döda motståndet med? Man hade kunnat tro att Gopro nu skulle välja att dra ner på prisklassen för att tilltala en bredare massa, men tvärtom är Hero 8 Black en riktig premiumprodukt med en prislapp 2 000 kronor större än Osmo Action. Här tar Gopro allt de varit kända för ett steg längre. Hero 8 Black är dyrare, smidigare, stabilare och bättre än någon annan kamera vi sett från tillverkaren tidigare, men med väldigt få överraskningar.

Design

Allt med Hero 8 är smidigare än föregångaren, utifrån och in. Med integrerade ”pinnar” – det vill säga de ställ som används för att fästa kameran i diverse tillbehör och ställningar – direkt i chassit kan vi nu slänga skalet som annars behövdes, allt som oftast Gopros egna The Frame.

Guide: Klipp proffsiga filmer med Premiere Elements

Det här gör Hero 8 betydligt smidigare att ta med på språng än föregångarna, även om det resulterat i att Hero 8 endast är vattentät ner till 10 meter, till skillnad mot Hero 7 som kunde tas med ner till 30 meter djup.

Hero 8

Men den nya designen är inte bara smidigare, den är även praktisk och möjliggör nya funktioner. Utan ett skal i vägen har vi lättare åtkomst till batteri, minneskort och uttag. Som vanligt är kameran primärt gjord för dig med starka nypor och obefintliga naglar, så särskilt snabbt går det inte att få upp luckan om vi vill ha manikyren kvar.

Men framför allt möjliggör den nya designen så kallade ”moddar”, det vill säga moduler som fästs genom att avlägsna batteriluckan på kameran, och som erbjuder nya funktioner, såsom en blixt, mikrofoningång eller extern skärm. Vi har än så länge inte fått möjligheten att testa någon av dessa, men uppskattar möjligheterna det här för med sig.

Lucka

Kameralinsen ska enligt Gopro nu tåla ännu mer stryk. Dock kan vi nu inte lika enkelt bara byta ut linsen till kameran om denna skulle gå sönder. Man har även bytt placering på mikrofonen för att ytterligare motverka att vind stör ljudupptagningen, men då vi ärligt talat inte stött på särskilt mycket problem med det här kan vi inte säga om det är en förbättring eller försämring.

Funktionalitet

Redan vid lanseringen av Hero 7 var det tydligt att Gopro ville bredda sin målgrupp – från att tidigare mest innefattat extremsportare och fotoentusiaster till att nu börja rikta sig mot influencers och mindre teknikintresserade som vill få till fina semesterbilder. Detta gjordes bland annat genom att introducera möjligheten att sända live direkt i appen.

Den här trenden syns även i uppföljaren. Nu kan vi streama i full hd och vi får även tillgång till en helt ny lins perfekt för vloggare. Narrow, eller snäv, som linsen heter är till för att passa dig som ska filma detaljer eller ansikten och inte vill få det där fishlens-aktiga, grodlika utseendet.

Gopro Hero 8
Hero 8:s olika linser från vänster till höger: Narrow, Linear, Wide och Superwide. Alla bilder är oredigerade, klicka på bilden för att se i stort format.

För att ytterligare tilltala en bredare målgrupp utan större erfarenhet av foto erbjuder Gopro nu ett antal filmlägen med specialanpassade inställningar för diverse situationer, såsom ”action” eller ”cinematic”. Vi kan självklart även skapa våra egna förinställningar som passar vårt användande bäst.

De här förinställningarna gäller enbart för film, men även vid stillbildsfoto har Gopro uppgraderat funktionerna. Hdr-läget har filats på för att undvika distortion vid snabba rörelser och Superphoto läser nu ännu smartare av motivet för att optimera resultatet. Även under lite svårare omständigheter med stora ljusskillnader mellan hög- och lågdagrar lyckas Hero 8 jämna ut och få fram färgerna.

Lägen Hero 8
Hero 8:s olika fotolägen från vänster till höger, uppifrån och ner: Superphoto, HDR, Standard och RAW. Alla bilder är oredigerade, klicka på bilden för att se i stort format.

Funktionen som imponerade överlägset mest på oss med Hero 7 var timewarp, en ny typ av timelapse men under rörelse. Den nya, förbättrade bildstabiliseringen möjliggjorde en helt ny typ av filmande som gav ett häpnadsväckande snyggt resultat. I Hero 8 Black har vi nu fått ytterligare möjlighet att förfina våra timewarp-filmer, bland annat genom att vi manuellt kan välja att stänga av timelapse-läget mitt under filmning för att skapa en cool effekt.

Vi kan även låta kameran själv anpassa hastigheten om vi rör oss olika snabbt under hyperlapsens gång. Det här fungerar dock mindre bra, vi hade hoppats att vi kunde ömsom springa ömsom stå still och fortfarande få ett jämnt resultat, men så är inte fallet. Istället får vi ett timewarp med väldigt varierande hastighet.

Andra nyheter med Hero 8 mot föregångaren är att vi nu kan ta Liveburst, det vill säga tresekundersklipp, istället för enbart en stillbild för att i efterhand välja den optimala bildrutan, motsvarande Iphonens Livephoto. Även röststyrningen har fått nya kommandon – numera kan vi kan sätta på och stänga av Hero 8 med rösten.

Bildstabilisering

Den största uppgraderingen hos föregångaren Hero 7 Black var bildstabilliseringen. Nya Hypersmooth hade vissa problem med distortion i dunklare miljöer, men stabil var den onekligen. Nu med nästa generations kamera har Gopro tagit det hela ett steg längre. Inte nog med att vi nu kan applicera bildstabiliseringen oavsett upplösning och framerate, vi kan nu "boosta" den för att ytterligare få lite mer stabilt material. Det här tar gimbal-känslan till nästa nivå och i princip allt vi filmar i något så när ljusa miljöer blir riktigt snyggt, oavsett hur vi tar oss fram.

Bildstabilisering Gopro Hero 8
Så här kan en bildruta se ut med bildstabilisering på max i dunklare miljöer.

Precis som med all bildstabilisering kräver det en viss beskärning av bilden, och med Boost tas upp till 20 procent av bilden bort. Vid filmning i dunklare miljöer är Hypersmooth ingenting att rekommendera, då materialet blir brusigt och vobbligt.

När vi ändå pratar om att använda Hero 8 i mörker måste vi ge en eloge till hur denna lilla kamera lyckas med framför allt stillbildsfotografering i mörker. Nu kan vi även ta timelapsevideo nattetid.

Mörkerfoto

App och mjukvara

Någonting som vi inte trodde vi skulle bli imponerade av är mjukvaru-uppgraderingarna. Alla som ägt en Gopro-produkt vet att den tillhörande appen helst är någonting vi undviker. Uppdateringar tenderar att misslyckas och appen i sig hänger sig i tid och otid. Under tiden vi testar Hero 8 Black hänger sig appen bara en gång, vilket är en massiv förbättring mot föregångarna. Man har även äntligen tagit sig tiden att översätta appen till svenska.

Inte nog med det, vi har även fått en uppsjö nya roliga funktioner. Bland annat kan vi i efterhand räta upp videoklipp om vi råkat montera kameran lite snett. Vi kan även sätta ihop små korta filmer automatiskt, en funktion vi inte brukar ens snegla på men som Gopro har lyckats göra riktigt bra.

Hero 8 App

Bristen på lagg gäller även själva kameran i sig. Vi behöver inte ta ut batteriet ur Hero 8 för en snabb avstängning en enda gång. Det här kanske låter som en låg ribba, men samtliga av de andra kamerorna vi testat från tillverkaren har vi behövt döda både en och två gånger under testperioden.

Gopro har även filat på det nya gränssnittet och fått till en riktigt intuitiv upplevelse här. Batteriet räcker lika länge som tidigare modeller, cirka 60 minuter beroende på yttre temperatur och hur vi använder kameran.

Omdöme

m3 rekommenderar

Hero 8 Black är allt vi hoppades den skulle vara, med precis lagom mycket innovationer och uppgraderingar för att vara intressant. Det är utan tvekan den bästa Gopron hittills, och den stabilare upplevelsen gör att vi aldrig haft sån glädje att använda en Gopro som Hero 8.

Hero 7-ägare behöver dock inte oroa sig – ni kan gott nöja er med era kameror åtminstone ett år till. Vi tror även att många som letar efter en ny actionkamera nu kommer nöja sig med fjolårets modell. Hero 8 är enbart för dig som vill ha det bästa av det bästa och kan tänka dig att betala för det.

Läs även: Gopro Max 360 – en 360-kamera med många nya funktioner

Handen

Specifikationer

Testad: November 2019
Produkt: Gopro Hero 8 Black
Tillverkare: Gopro
Anslutningar: Wifi, bluetooth, usb-c.
Funktionalitet: Digital bildstabilisering, raw-fotografering, hdr,
Skärm: 2 tums lcd touchskärm (färg).
Kamera: 12 MP, 1/2.3 tums sensor
Upplösning: 4k, 60 fps (120 fps i full hd)
Mått: 66,3 x 48,6 x 28,4 mm
Batteri: 1,220mAh, cirka 60 min aktiv filmning.
Övrigt: Vattentät ner till 10 m.
Rek. pris: 4 990 kronor.
Pris: 4 990 kronor hos Webhallen.

plus

Ännu bättre stabilisering.
Smart, ny design.
Modulkompatibel.
Smidigare app.
Uppgraderat hdr- och Superphotoläge.

minus

Distortion med bildstabilisering i mörker.
Dyr.

Läs även: Här är Gopro Max 360

Betyg 4 av 5

GoPro Hero8 Black Pris vid test: 4737 kr.

Bästa pris just nu: 3407 kr