Efter många rykten och läckor visar Gopro nu officiellt upp sina nya actionkameror. Med ny konkurrens på marknaden från bland annat drönarjätten DJI är pressen på Gopro större än någonsin att presentera ett nytänkande, imponerande tillskott i sin produktserie.

Den här gången får vi se två nya kameror från Gopro. Hero 8, en actionkamera som är en förväntad uppföljare till fjolårets Hero 7, samt Gopro Max 360, en som namnet antyder 360-kamera, som följer upp tidigare Fusion.

Klipp proffsiga filmer med Premiere Elements

Hero 8
Gopro Hero 8 med tillhörande silikonfodral.

Spännande nyheter i Gopro Hero 8

Gopro Hero 8 är kanske snarlik sin föregångare vid första anblick, med samma maxupplösning, batteritid och tålighet, men har uppgraderats en hel del såväl ut- som invändigt. En påtaglig nyhet är att de ställ, som Gopro kallar för ”fingrar”, numera är inbyggda i själva kamerahuset.

Det innebär att du inte behöver använda ett skal, såsom Gopros egna alternativ The Frame, för att fästa Hero 8 i diverse stativ eller hållare. Det betyder även att du inte längre behöver ta av ett skal för att komma åt batteriet utan får full tillgång till luckan när som helst. Mikrofonen har nu fått flytta på sig och sitter på framsidan av Hero 8 istället för på sidan.

Hero 8
Gopro Hero 8 med utvecklade ”fingrar”.

Den nya designen möjliggör även kompatibilitet med en ny typ av modul till Hero 8. Företaget visar upp tre olika alternativ vid lansering, vid namn Media-, Light- och Display Mod. Media-modulen erbjuder en 3,5 millimeter mikrofoningång, en hdmi-port (som nu är borttagen från själva kameran) och två tillbehörskor. Light- och Display Mod erbjuder som namnet föreslår en extern blixt eller skärm, varav den sistnämnda kan vinklas upp för att se dig själv när du filmar.

Smalare närbilder med digitala linser

Hero 8 kommer även med ett ytterligare utsnitt. Från att tidigare haft tre olika alternativ – vidvinkel, supervidvinkel och linjärt – finns nu alternativet Narrow som är ännu smalare och ska passa för närbilder. Gopro kallar detta för digitala linser och det går att växla mellan dessa under tiden vi filmar. Numera finns även fyra olika förinställda lägen i Gopro som enkelt väljer optimala inställningar för cinematisk inspelning, sport, och slow motion. Självklart finns även ett standard-läge.

Bildstabiliseringen Hypersmooth som först introducerades i och med Hero 7 kommer nu i generation två, och ska ge ännu stabilare material även i de värsta av omständigheter. Numera kan användaren välja mellan tre olika lägen beroende på hur mycket som ska stabiliseras, och hur mycket av utsnittet användaren är villig att beskära för att få det hela stabilt. Numera kan Hypersmooth användas i alla upplösningar. För den som råkat filma sitt material snett har Gopro har även byggt in funktionen Horizon Leveling i sin tillhörande app, som låter användaren räta upp materialet baserat på horisontens vinkel i efterhand.

Time Warp uppdateras

Även Time Warp, det vill säga Gopros speciella timelapse-läge som skapas under rörelse, har fått sig en uppgradering. Hero 8 kan justera hastigheten på ett timelapse automatiskt om hastighet förändras, och det finns även möjlighet att under filmandets gång med ett klick skifta till att filma i normal hastighet för en cinematisk effekt.

För den som använder Gopro för fotografering har det kommit flera välkomna nyheter. Bland annat har hdr-funktionen fått en uppgradering som innebär att buggen där vi såg viss distortion när objekt rörde sig väldigt snabbt ska vara borta. Nu kan vi även fotografera i raw oavsett fotoläge. Hero 8 kommer även med nya fotoläget Live Burst, där ett tresekundersklipp spelas in vid fototillfället. Användaren kan sedan i efterhand justera och välja rätt bildruta.

Gopro Hero 8 har ett rekommenderat svenskt pris på 5 099 kronor och kan förbeställas bland annat på Gopros hemsida och utvalda återförsäljare redan nu. Enligt Gopros egen hemsida kommer kamerorna börja skickas ut till kunder från och med den 15 oktober.

Läs även: Här är Gopro Max 360

GoPro Hero8 Black Pris vid test: 4737 kr.

Bästa pris just nu: 4858 kr