Testad produkt: SteelSeries Arctis 1
Pris: 649 kronor hos CDON.

Steelseries Arctis-segment med gamingheadset hör till marknadens absolut bästa. I vårt jämförande test av gamingheadset hyllade vi såväl Arctis 7 och Pro-modellerna och utsåg den förstnämnda till "bäst i test".

Men kvalitet kostar, och Arctis-hörlurarna har ofta balanserat på smärtgränsen rent prismässigt. Därför blev vi eld och lågor när företaget i somras släppte Arctis 1, ett trådat gamingheadset för överkomliga 650 kronor – och som dessutom ska erbjuda en ljudbild som klart påminner om de dyrare varianterna. Sedan dess har Steelseries även kommit med en bluetooth-version av Arctis 1, men det är alltså inte den vi testar här.

Design och komfort

Och visst märks det att Arctis 1 tar genvägar där det är möjligt. Designmässigt får vi exempelvis inte samma innovativa "skidglasögonlösning" med kardborrband som sömlöst låter oss justera storleken. Huvudbandet i Arctis 1 är istället i styv plast och har inte samma generositet i ställbarheten. Inget som drar ned komforten speciellt (insidan av bygeln är vadderad), men även på minsta storlek är headsetet något för stort.

Arctis-lurarna fortsätter med vadderat, luftigt tyg istället för läder på kåporna. Inte oss emot, eftersom det både är bekvämt och mindre svettframkallande vid längre sessioner. Designen i övrigt är väldigt avskalad – rentav anonym – med en profil som inte sticker ut som för stor eller liten. Du kan lätt vandra runt med Arctis 1 på stan utan att någon vrider på huvudet.

Något som däremot kan vridas är kåporna, för den som vill kunna ha headsetet vilande runt nacken, och mikrofonen på högersidan är löstagbar. Övriga finesser (också de på högerkåpan) är begränsade till ett volymhjul och en skjutknapp för att stänga av mikrofonen. Väldigt sparsmakat, men mer än så här kan vi nog inte förvänta oss av ett headset i den här prisklassen.

Arctis 1 levereras med en splitterkabel som på sedvanligt manér förgrenas i ljud in- och ut-pluggar. Med denna ikopplad blir den totala längden på ljudkabeln extremt lång, men det mankemanget har vi sett hos flera konkurrerande tillverkare. Någon slags lösning för att bunta/vira upp kabeln för att korta den hade uppskattats. 

Ljudkvalitet och mikrofon

När vi pratar budgetheadset är ljudet den kanske mest kritiska punkten. Många billiga varianter misslyckas med att leverera här – men inte Arctis 1. Vi får istället fin balans över hela registret när vi provar headsetet med spel som Subnautica, Resident Evil 2, NHL och God of War. Särskilt diskanten imponerar, och ingen del av ljudbilden sticker ut som överrepresenterad eller undermålig.

Arctis 1
Mycket roligare än så här blir det inte när det kommer till finesser och funktioner.

Arctis 1 duger också utmärkt för att lyssna på musik med, så länge du inte förväntar dig den där maggropsvridande, tunga basen som går att hitta i dyrare musikhörlurar. Basen tenderar snarare att "ta över" lite för mycket, särskilt vid tyngre, slamriga grejer. Inget vi skulle ersätta våra vanliga pendlarlurar med, men som definitivt gör jobbet i nödfall. De läcker emellertid en hel del, och du som gillar att dra på rejält riskerar att irritera såväl medpassagerare som bordsgrannar på kontoret.

Även mikrofonen överraskar positivt för sin prisklass, och låter bättre än en del betydligt dyrare konkurrenter när vi ljudtestar. Vår röst återges väldigt klart och tydligt, men en viss eko-effekt kan då och då skönjas. Mikrofonen kan justeras med hyfsad flexibilitet, men hur vi än placerar den riskerar konversationer i bakgrunden att bryta in och störa.

OmdömeM3 rekommenderar

Med Arctis 1 visar Steelseries att du inte behöver göra hål i plånboken för att få tag på ett riktigt kompetent gamingheadset. Både ljud och design får med beröm godkänt, och så länge du inte förväntar dig några underverk kommer du inte att bli besviken.

Specifikationer

Produkt: Arctis 1.
Tillverkare: Steelseries.
Produkttyp: Gamingheadset.
Trådlösa: Nej (men sådan version finns).
Surround: Nej.
Vikt: 288 gram.
Elementstorlek: 40 millimeter.
Frekvensomfång: 20-20 000 Hz.
Anslutning: 3,5-millimeter, splitter ingår.
Passar till: Pc, Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Mac och mobil.
Rek.pris: 650 kronor.
Pris: 649 kronor hos CDON.

plus

Mångsidigt och lättanvänt.
Funktionell, bekväm design.
Balanserad ljudbild.
Bra pris.

minus

Lite väl lång kabellösning.
Inget för mindre huvuden.
Läcker en del ljud.

Betyg 8 av 10

SteelSeries Arctis 1 Pris vid test: 649 kr.

Bästa pris just nu: 499 kr