Testad produkt: Gopro Max
Pris: 5 490 kr hos Webhallen.

Gopro är mest kända för sina ”vanliga” actionkameror som Gopro Hero 8 Black och föregångarna Gopro Hero 7 och Gopro Hero 6 Black, men har för ett par år sedan även släppt 360-kameran Gopro Fusion. Nu lanserar de en uppföljare till Fusion – Gopro Max.

Gopro Max är, precis som tidigare testade Garmin Virb 360 och Samsung Gear 360, försedd med två objektiv och tar samtidigt bilder eller filmer både framåt och bakåt. Dessa bilder eller filmer ”sys” sedan ihop så man får en bild/film som täcker hela 360 grader. Både pris- och funktionsmässigt ligger dock Gopro Max närmare Garmin Virb 360 än Samsung Gear 360 och är precis som denna både stöttålig och vattentät.

Lättinstallerad och lättanvänd

Att komma igång med Gopro Max är busenkelt. Det är bara att stoppa i ett micro sd-kort i kameran (minus för att något sådant inte medföljer), ladda kameran, tanka ned appen och (efter en kortare uppdatering av programvaran i kameran) börja filma.

Gopro Max styrs sedan antingen via appen eller direkt på kameran via en förvånansvärt smidig pekskärm. Denna skärm fungerar även som en sökare för kameran. Vare sig man använder appen eller pekskärmen på kameran ser man i realtid hur slutresultatet ska bli, vare sig det handlar om video eller stillbilder.
Att använda Gopro Max visar sig glädjande nog vara precis lika enkelt som att installera den. Trots funktionsrikedomen är appen lättanvänd och pedagogisk, och det är smidigt att använda Gopro Max i såväl 360-läget som i ”vanligt” actionkamerläge med bara en lins.

Det som spelas in behöver heller inte bearbetas i en dator. Det går att titta på filmerna och bilderna i fulla 360 grader redan i mobilen och sedan direkt i en dator efter att man har tankat över dem från micro sd-kortet (antingen via mobilen eller direkt med en kortläsare). Med ett så kallat plus-konto går det även att spara alla bilder och filmer i molnet med automatik. Detta konto är gratis att testa på i 30 dagar, sedan kostar det 50 kronor i månaden.

Gopro Max
Trots funktionsrikedomen är kameran enkel att använda och appen har ett pedagogiskt gränssnitt.

Funktionsrik

Funktionsmässigt är Gopro Max riktigt fullmatad, trots att den är så lättanvänd. Här finns, förutom stillbilder och video i både 360-läge och vanligt läge, även funktioner för liveströmmande till Youtube och intervallfoto. Den är också utrustad med röststyrning, gps, stabilisering, horisontal utjämning med mera. Det går också att finjustera bildinställningarna på en mängd olika sätt.

Bildkvaliteten är också, med ett litet undantag, lysande, både för stillbilder och video. Upplösningen är 5,6K för video (i 360-läge, 1 440 i vanligt läge) och 16MP för stillbilder. De sex inbyggda mikrofonerna gör också att även ljudet håller högsta klass.

Det lilla minustecknet och undantaget när det gäller bildkvaliteten är ”sömmarna” i 360-videorna. Dessa är inte alltid så snygga och osynliga som man skulle önska.

Omdöme

M3 rekommenderarGopro Max är en funktionsrik men samtidigt mycket lättanvänd 360-kamera av hög kvalitet och med lysande bildkvalitet. Det enda lilla minustecknet (förutom ett högt pris och avsaknad av medföljande micro sd-kort) är kvaliteten på sömmarna i 360-läget som inte alltid är så bra som man skulle önska.

Specifikationer

Produkt: Gopro Max.
Testad: Februari 2020.
Tillverkare/kontakt: Gopro, gopro.com
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Gränssnitt: Trådlöst wan.
Storlek: 6,9 x 5,4 x 2,5 centimeter.
Vikt: 160 gram.
Upplösning video: 5,6K (360-läge), 1 080p (16:9), 1 440p (4:3).
Upplösning stillbilder: 16,6MP (360-läge), 6,2MP (panorama), 5,5MP (vidvinkel).
Minne: Plats för micro sd-kort.
Övrigt: Vattentät ned till fem meter, livestream i 1 080p.
Cirkapris: 5 500 kronor.
Pris: 5 490 kr hos Webhallen.

plus

Enkel att använda.
Mycket bra app.
Pekskärm på kameran.
Mycket bra bildkvalitet.
Stöttålig och vattentät.

minus

Dyr.
Inget micro sd-kort medföljer.
Tveksam kvalitet på ”sömmarna” i 360-läget.

Betyg: 4 av 5