Uppdatering (2020-07-07) 

Microsoft värvar Android OS-utvecklare för Surface Duo

Microsoft håller på att sätta ihop ett internt team för att hantera den framtida utvecklingen av Android OS till företagets vikbara mobil Surface Duo, rapporterar Windows Central.

Tidigare ska Microsoft anlitat tredjeparter för att sköta utvecklingen. En av dessa, Movial, ska ha jobbat nära Microsoft under både prototyp- och utvecklingsstadiet och Microsoft har nu valt att köpa företagets lokala kontor i Rumänien, Taiwan och USA och göra personalen där till fulltidsanställda för Microsoft.

Movial kommer fortfarande att agera som ett eget företag från sitt högkvarter i Finland.

De nyförvärvade utvecklarna kommer att hantera operativsystemet såväl som appuppdateringar efter det att Surface Duo släppts på marknaden.

Uppdatering (2020-05-16)

Uppgifter: Svagare batteri i Microsofts Surface Duo

Microsoft kommande vikbara mobil, Surface Duo, kan få sämre batteritid än sina konkurrenter.

Enligt Windows Central kommer produkten använda sig av ett batteri på enbart 3460mAh för att driva en enhet med två 5,6 tums skärmar som vardera har en upplösning på 1800 x 1350, samt en lagring på antingen 64 eller 256GB.

Sedan tidigare har Windows Central också rapporterat att Surface Duo kommer använda sig av en äldre Qualcomm Snapdragon 855-processor.

Enligt Windows Central är det nu också klart att Surface Duo kommer släppas med Android 10 och därefter uppdateras till Android 11.

Oavsett sägs Surface Duo nu vara så pass redo att Microsoft-anställda, utanför Surface-teamet, har fått möjligheten att ta hem och testa enheter. När mobilen släpps är fortfarande oklart men mycket tyder på att det blir tidigare än julen 2020.

Uppdatering (2020-03-02):

Kan släppas tidigare

När Microsoft först visade upp Surface Duo och Neo – företagets vikbara telefon respektive laptop med dubbla skärmar – aviserade man produktsläppen till julhandeln 2020. Men åtminstone Duo kan hamna i butik tidigare än så. Windows Central rapporterar om flera källor som hävdar att Microsoft kan släppa Duo i begränsad upplaga redan till sommaren.

Hur kan det komma sig? Jo, både mjukvaran (Android 10) och det hårdvarumässiga arbetet är färdigställt. Enligt Windows Central är Microsoft nu inne på finliret, alltså det egna gränssnitt som hamnar ovanpå Googles grund-Android. Enligt källorna tror sig Microsoft vara färdigt med detta redan i april.

Windows Central rapporterar också att Surface Duo troligen drivs av Qualcomms Snapdragon 855-krets, alltså förra årets toppkrets, och att instegsmodellen skeppas med 6 GB ram och 64 GB lagring. Stöd för 5g-tekniken ser ut att saknas. De blygsamma specifikationerna spekulerar Windows Central i kan vara ytterligare en anledning till att Microsoft vill få ut Duo på marknaden så fort som möjligt.


Uppdatering (2020-02-27): 

Nya videoklipp visar intressant notisfunktion på Surface Duo

Två nya videoklipp på Surface Duo har läckt ut på nätet via Twitter-användaren @h0x0d. Något som först uppmärksammades av Cnet.

Klippen visar en ny möjlig notisfunktion till Surface Duo där du kan öppna mobilen lite lätt på glänt för att ta en snabbtitt på dina notifikationer.

Det andra videoklippet visar hur samma funktion också kan användas för att titta vem det är som ringer, varpå du kan öppna Surface Duon hela vägen för att svara.


Uppdatering (2020-01-23):

"Sätt igång, apputvecklare!"

Mot slutet av året är det tänkt att Microsofts första mobiltelefon på länge ska släppas. Surface Duo blir också företagets första produkt som inte kör Windows. Den använder Android istället, men på grund av de dubbla skärmarna behöver utvecklare anpassa sina appar för att utnyttja telefonen optimalt.

För att nå dit har Microsoft nu släppt en första tidig betaversion av utvecklarverktygen för Surface Duo. Det är än så länge grovhuggna verktyg, skriver Engadget, men de gör det möjligt för utvecklare att komma igång så att de förhoppningsvis kan ha appar färdiga kring lanseringen.

Ett liknande utvecklarverktyg för Surface Neo, Duos storasyster som kör Windows 10X, ska släppas 11 februari.

Båda utvecklarpaketen består dels av en emulator och dels av programmeringsgränssnitt för att anpassa appar till de dubbla skärmarna.


Uppdatering (2020-01-13):

Microsoft-vd:n visar upp sin vikbara Surface Duo

Microsofts vd Satya Nadella blev nyligen dokumenterad i det vilda när han visade upp sin förhandsversion av företagets kommande vikbara mobila enhet, Surface Duo, för Yahoo Finances redaktör Brian Sozzi.

Brian Sozzi postade därefter en bild från mötet på Twitter och tillade att han blev helt "förtrollad" av Surface Duon som han beskriver som "sjukt smidig."

Microsofts Surface Duo är planerad släppas mot slutet av 2020.


Uppdatering (2019-10-04):

Därför satsar Microsoft på Android

Microsofts produktchef Panos Panay, även kallad för Surface-varumärkets fader, gästade The Verges podcast The Vergecast för att prata om Microsofts kommande "smartphone" Surface Duo.

På programledarens fråga om varför Surface Duo använder sig av Android svarade Panos Panay:

“För att det är apparna du vill ha... Jag vet inte hur jag ska svara på det annorlunda. För det finns hundratusentals appar och du vill ha dem. Och Satya Nadella (Microsofts vd) och jag pratade om det och det handlar om att möta kunderna där de är och var de kommer att vara. Och jag tror inte den mobila applikationsplattformen försvinner inom en snar framtid, så det är ganska enkelt... Du behöver apparna.”

Surface Duo
Foto: MicrosoftMicrosofts Panos Panay avtäckte Surface Duo den 2 oktober.

Panos Panay fortsatte prata om att det nu istället handlar om att få tillgång till utvecklare som kan titta på vad den nya plattformen och dess unika egenskaper med två skärmar kan åstadkomma.

“Du kan se kraften i det ganska snabbt.”

Panos Panay bekräftade också att Surface Duo använder sig av Play Store såväl som Googles sökmotor utöver Bing.

På frågan om varför Google låter Microsoft bygga sin egen Android-användarupplevelse sa Panos att det inte handlar om att "tillåta" utan om att Surface Duo är en Surface-produkt som använder sig av både Android och Microsoft-funktionalitet.

Panos Panay vidhöll under samtalet att Android på inget sätt är framtiden för Microsoft utan att det handlar om att ge kunderna vad de vill ha i produkterna de använder. Att det handlar om att ha rätt sak på rätt plats.

"I fallet med mobila enheter så var det uppenbara valet Android."

Vergecast frågade även om saker som huruvida Google-sök kan komma att integreras med Windows men det valde Panos Panay att inte svara på för stunden.

"På ett sätt så håller vår relation på att byggas upp, den är djupt rotad och vi samarbetar. Det är bästa sättet att tänka på det. Jag tror inte det handlar om att ge och ta. Jag tror det handlar om: Vad är rätt produkt att bygga? Det är så jag känner. Jag tror det är så min motsvarighet på Google känner, och det är vad vi kommer att göra."


Tidigare (2019-10-02):

Här är Surface Duo – mobil med Android-appar

Inför Microsofts Surface-event i New York hade det läckt uppgifter om en vikbar modell och ingen blev speciellt överraskad när företaget visade upp just en sådan: Surface Neo. Men företaget nöjde sig inte där, och när Panos Panay drog fram nästa produkt kippade publiken efter andan.

Surface Duo är en miniversion av Surface Neo, och i själva verket en ny vikbar mobiltelefon. Precis som storasystern har den dubbla skärmar och kan vikas så att den fungerar som en någorlunda stor platta med dubbla skärmar, som en liten minilaptop eller med skärmarna utåt som en mobil.

Surface Earbuds: Microsoft släpper true wireless-hörlurar

Microsoft har jobbat med Google på operativsystemet och det ser ut att vara en kraftigt modifierad version av Android, med gränssnitt som påminner om vanliga Windows 10. Den kan köra vanliga Android-appar.

Surface Duo
Foto: Microsoft

Där Surface Neo har 9-tumsskärmar har Surface Duo 5,6-tumsskärmar. Det innebär att den sammanlagda ytan i öppet läge blir som en 7.3-tumsskärm.

Om allt går enligt planerna ämnar Microsoft att lansera Surface Duo lagom till julhandeln 2020.

Microsoft Surface Pro 6 i5 8GB 128GB Pris vid test: 8990 kr.

Bästa pris just nu: 11330 kr