Senaste uppdateringen (2019-10-04):

Därför satsar Microsoft på Android

Microsofts produktchef Panos Panay, även kallad för Surface-varumärkets fader, gästade The Verges podcast The Vergecast för att prata om Microsofts kommande "smartphone" Surface Duo.

På programledarens fråga om varför Surface Duo använder sig av Android svarade Panos Panay:

“För att det är apparna du vill ha... Jag vet inte hur jag ska svara på det annorlunda. För det finns hundratusentals appar och du vill ha dem. Och Satya Nadella (Microsofts vd) och jag pratade om det och det handlar om att möta kunderna där de är och var de kommer att vara. Och jag tror inte den mobila applikationsplattformen försvinner inom en snar framtid, så det är ganska enkelt... Du behöver apparna.”

Surface Duo
Foto: MicrosoftMicrosofts Panos Panay avtäckte Surface Duo den 2 oktober.

Panos Panay fortsatte prata om att det nu istället handlar om att få tillgång till utvecklare som kan titta på vad den nya plattformen och dess unika egenskaper med två skärmar kan åstadkomma.

“Du kan se kraften i det ganska snabbt.”

Panos Panay bekräftade också att Surface Duo använder sig av Play Store såväl som Googles sökmotor utöver Bing.

På frågan om varför Google låter Microsoft bygga sin egen Android-användarupplevelse sa Panos att det inte handlar om att "tillåta" utan om att Surface Duo är en Surface-produkt som använder sig av både Android och Microsoft-funktionalitet.

Panos Panay vidhöll under samtalet att Android på inget sätt är framtiden för Microsoft utan att det handlar om att ge kunderna vad de vill ha i produkterna de använder. Att det handlar om att ha rätt sak på rätt plats.

"I fallet med mobila enheter så var det uppenbara valet Android."

Vergecast frågade även om saker som huruvida Google-sök kan komma att integreras med Windows men det valde Panos Panay att inte svara på för stunden.

"På ett sätt så håller vår relation på att byggas upp, den är djupt rotad och vi samarbetar. Det är bästa sättet att tänka på det. Jag tror inte det handlar om att ge och ta. Jag tror det handlar om: Vad är rätt produkt att bygga? Det är så jag känner. Jag tror det är så min motsvarighet på Google känner, och det är vad vi kommer att göra."


Tidigare (2019-10-02):

Här är Surface Duo – mobil med Android-appar

Inför Microsofts Surface-event i New York hade det läckt uppgifter om en vikbar modell och ingen blev speciellt överraskad när företaget visade upp just en sådan: Surface Neo. Men företaget nöjde sig inte där, och när Panos Panay drog fram nästa produkt kippade publiken efter andan.

Surface Duo är en miniversion av Surface Neo, och i själva verket en ny vikbar mobiltelefon. Precis som storasystern har den dubbla skärmar och kan vikas så att den fungerar som en någorlunda stor platta med dubbla skärmar, som en liten minilaptop eller med skärmarna utåt som en mobil.

Surface Earbuds: Microsoft släpper true wireless-hörlurar

Microsoft har jobbat med Google på operativsystemet och det ser ut att vara en kraftigt modifierad version av Android, med gränssnitt som påminner om vanliga Windows 10. Den kan köra vanliga Android-appar.

Surface Duo
Foto: Microsoft

Där Surface Neo har 9-tumsskärmar har Surface Duo 5,6-tumsskärmar. Det innebär att den sammanlagda ytan i öppet läge blir som en 7.3-tumsskärm.

Om allt går enligt planerna ämnar Microsoft att lansera Surface Duo lagom till julhandeln 2020.

Microsoft Surface Pro 6 i5 8GB 128GB Pris vid test: 8990 kr.

Bästa pris just nu: 8790 kr