Uppdatering (2022-01-24)

Nu är Android 11 tillgängligt på Surface Duo

Microsoft har nu uppdaterat sin vikbara mobil Surface Duo till Android 11, rapporterar 9 to 5 Google. Microsoft lovade tidigare att det nya operativsystemet skulle släppas innan slutet av 2021, något som inte visade sig stämma.

Utöver det nya operativsystemet får Surface Duo nu också flera andra nyheter. Det går nu att spela Xbox Game Pass-titlar via enheten genom molnet. Onedrive har ett nytt användargränssnitt för att redigera bilder som nyttjar båda bildskärmarna. Det finns en nydesignad applåda och mappdesign samt en förbättrad funktion för att dra och släppa objekt.

Surface Duo kan automatiskt sträcka ut appar över båda skärmarna och det finns nya inställningar för att svara på samtal när mobilen stängd. Det går även att öppna en ny Onenote-anteckning genom att klicka på knappen till en Slim Pen 2 som är parad med enheten.

För några månader sedan började Google rulla ut Android 12 till flera mobiler. Det är oklart när den versionen av operativsystemet kommer dyka upp på Surface Duo.

Uppdatering (2021-09-25):

Surface Duo ska få Android 11 innan årets slut

Efter att Microsoft lanserat en ny version av sin vikbara Surface Duo kommer också en positiv nyhet för ägare av den första modellen. Microsoft lovar nämligen att originalet ska få Android 11 innan slutet av 2021, detta enligt ett officiellt uttalande från företaget till The Verge.

Android 11 har bland annat inbyggt stöd för dubbla skärmar, vilket skulle kunna göra användarupplevelsen av Surface Duo lite bättre.

Enligt tidigare uppgifter skulle Surface Duo får Android 11 under sommaren, men det skedde aldrig. Inte heller nu finns något datum satt för släppet, men den här gången finns i alla fall ett löfte från Microsoft.


Uppdatering (2021-04-25):

Surface Duo får rejäl buggfix i april 2021-uppdatering

Microsofts lite udda, vikbara mobil får nu en lite större april 2021-uppdatering, rapporterar Windows Central. Nyheten har byggnummer 2021.314.91, och landar på 338 mb i storlek. Bland nyheterna finns:

  • Förbättrad stabilitet i enhet och användargränssnitt.
  • Förbättrad prestanda när appar öppnas och stängs, när tidigare appar öppnas, samt när du sveper upp för att se alla appar.
  • Löser ett problem där bakgrundsbilden inte syntes efter att Surface Dup har låsts upp.
  • Löser ett problem där notisindikatorn dyker upp ovanför en app som körs och orsakar en helt svart skärm.

Mer information finns på Microsofts supportsidor.


Uppdatering (2021-02-14)

Surface Duo ska få Android 11 till sommaren

Microsofts vikbara Surface-mobil ska gå att uppdatera till Android 11 någon gång under sommaren, rapporterar den tyska sajten Dr. Windows, som varit i direkt kontakt med Microsoft om saken. Någon mer exakt tidsangivelse än så finns tyvärr inte.

Sajten rapporterar att de förändringar Microsoft har gjort för hur de två skärmarna fungerar tillsammans även följer med till Android 11. Enligt uppgift ska Microsoft och Google ha jobbat tillsammans med delar av detta.


Uppdatering (2021-02-12)

Surface Duo släpps i flera europeiska länder 

Microsoft Surface Duo släpps nu i Europa, rapporterar The Verge. Den 18 februari blir företagets nya vikbara mobila enhet tillgänglig i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Detta är första gången som Surface Duo, som samtidigt också släpps i Kanada, blir tillgänglig utanför USA.

I Tyskland är priset satt till 1 549 euro, motsvarande cirka 15 635 kronor, exklusive lokala tillägg. Än så länge finns inget datum för när mobilen kan släppas i Sverige.

Microsoft Surface Duo släpptes ursprungligen i september 2020 och premiären fick ett blandat mottagande. Mobilen har hyllats för hur väl den kör Microsofts egen mjukvara men fått kritik för buggar och att det än så länge är få appar som tar vara på den dubbla skärmuppsättningen.

Uppdatering (2020-12-04)

Microsoft jobbar på svart Surface Duo

Microsoft ska överväga att släppa en svart version av sin vikbara mobil Surface Do, rapporterar Windows Latest.

Sedan tidigare finns mobilen bara i vitt och den nya färgvarianten kan komma att släppas i början av nästa år, då Microsoft också förväntas lansera Surface Duo på fler marknader. Än så länge finns dock inga exakta datum. Microsofts tidigare Lumia-mobiler var tillgängliga i flera olika färger.

Surface Duo släpptes ursprungligen i september och har fått ett ljummet mottagande. Kritikerna har hyllat hårdvaran och hur smidig mobilen är för att använda Microsofts egna appar. På alla andra fronter beskrivs däremot Surface Duo ofta som rätt medioker och inte riktigt värd sin höga prislapp.

Uppdatering (2020-10-13)

Microsoft börjar ta itu med buggarna i Surface Duos mjukvara

Surface Duo har åkt på en hel del kritik för att mjukvaran i den vikbara mobilen kommer med många buggar. Nu har Microsoft tagit itu med en del av dem i samband med enhetens oktober-uppdatering, rapporterar Windows Latest.

Företaget har nu förbättrat enhetens touchkontroller, förstärkt stabiliteten för samtal och Facebook Messenger kan nu enkelt gå att använda på bara en skärm.

Utöver det har Microsoft Launcher uppdaterats för att ge en bättre helhetsupplevelse, komplett med nya appar och fonter och Microsoft har lagt till stöd för skräddarsydda mappar och bättre fungerande gester.

Slutligen har starttiden för kameran och Edge minskats och Surface Duo får förstås också de traditionella säkerhetsuppdateringarna från Google.

Uppdatering (2020-09-12):

Microsoft Surface Duo isärplockad – "uppfriskande enkel”

Surface Duo har fått ett ljummet mottagande hos teknikrecensenter, något du kan läsa mer om längre ned i denna artikel. Ifixit har nu gjort sin brukliga isärplockning, och där är man desto mer nöjd – i alla fall med gångjärnet.

Ifixit säger bland annat att gångjärnet ser ut som en miniatyrversion av det man annars ofta hittar i bärbara datorer där man kan vrida hela datorn 360 grader. Ifixit kallar det hela för en ”uppfriskande enkel konstruktion”.

Totalbetyget blir dock ingen höjdare, utan landar på två av tio poäng där tio betyder lättare att reparera. Bland annat noteras ett fastlimmat batteri och en fastlödd usb-c-kontakt som minus.

Hela isärplockningen finns att beskåda här.


Uppdatering (2020-09-11)

Ljummet mottagande för Surface Duo

Nu har Microsoft Surface Duo börjat säljas och de första recensionerna har dykt upp. De kunde varit bättre.

Joanna Stern vid The Wall Street Journal skriver att produkten inte är redo såvida du inte vill ha en Android-enhet som flera gånger ignorerar att du trycker på skärmen, drabbas av slumpmässiga nedsaktningar och har svårt för att veta vad som är upp, ner och på sidan när den ska positioneras och därför kastar om innehållet i sitt eget användargränssnitt.

Dieter Bohn på The Verge skriver i sin tur att den trevliga och väldesignade Surface Duo absolut inte är värt sitt höga pris. Han kritiserar enhetens komplicerade funktion för multitasking, förvirrande navigering och det buggiga gränssnittet men hyllar det omfattande och sammanhängande ekosystemet av appar och tjänster. Ekosystemet skriver han rentav är långt bättre än motsvarigheterna som Samsung eller LG har på sina mobiler. I stunder kände han också att det gick att få mer gjort på Surface Duo än på andra telefoner.

Om du däremot vill göra annat än att jobba i Microsofts appar verkar upplevelsen vara sådär. Var och varannan recensent konstaterar att Android-upplevelsen brister och är sämre än vad andra mobiler erbjuder. Bland annat Scott Stein vid CNET som säger att återkommande lagg och problem med skärmorienteringen begränsar hela upplevelsen.

Mobilens kamera konstaterar Dieter Bohn är “skräp.” Yahoos Daniel Howley är mer generös men skriver att den inte kan fånga så mycket detaljer och att bilderna ser blurrade och ofokuserade ut.

Daniel Rubino vid Windows Central hade en bättre upplevelse av Surface Duo även om han också konstaterar att produkten är buggigare än vad som är önskvärt, men att mjukvaruuppdateringar och optimering kan hjälpa med det.

Surface Duos hyllningar kommer främst från hårdvaran och dess konstruktion och gånggjärn och beskrivs som elegant, användbar och till synes hållbar enligt Axios Ina Fried medan Corbin Davenport vid Android Police imponeras av dess tunnhet och i stort sett platta design. Recensenter var också nöjda med batteriet men saknade wifi 6 och nfc.

Uppdatering (2020-08-20)

Benchmark-resultat vittnar om kraftfull Surface Duo

Det första benchmark-resultatet (ett jämförelsemått för teknisk utrustning) för Microsofts kommande mobil Surface Duo har nu släppts och tyder på en prestandamässigt kraftfull produkt.

Windows Latest uppmärksammar att Geekbench databas nu givit Surface Duo ett enkärnigt resultat på 762 och ett flerkärnigt resultat på 2867.

Surface Duo använder sig av en Snapdragon 855-processor som är optimerad för mobilens dubbla skärmar. Resultatet kan därför jämföras med Samsung Galaxy Fold som får 2633 på sitt flerkärniga resultat och Galaxy Z Flip som får 2685. Båda dessa vikbara mobiler använder sig också av Snapdragon 855-processorer.

Surface Duo har däremot en bit kvar till Apples Iphone 11 Pro Max och dess A13 Bionic-processor som når ett resultat på 3484.

Uppdatering (2020-08-12):

Microsoft Surface Duo lanseras i september

Microsofts första vikbara mobil, och företagets första Android-mobil, är snart klar för lansering. Nu har Microsoft bekräftat ett laneringsdatum:

Surface Duo ska släppas på marknaden den 10 september. Det berättar företaget i ett blogginlägg som publicerades på onsdagsförmiddagen.

Priset är satt till 1 399 dollar, men något svenskt pris eller uppgifter om en svensk lanseringen har vi inte tillgång till.


Uppdatering (2020-07-07) 

Microsoft värvar Android OS-utvecklare för Surface Duo

Microsoft håller på att sätta ihop ett internt team för att hantera den framtida utvecklingen av Android OS till företagets vikbara mobil Surface Duo, rapporterar Windows Central.

Tidigare ska Microsoft anlitat tredjeparter för att sköta utvecklingen. En av dessa, Movial, ska ha jobbat nära Microsoft under både prototyp- och utvecklingsstadiet och Microsoft har nu valt att köpa företagets lokala kontor i Rumänien, Taiwan och USA och göra personalen där till heltidsanställda för Microsoft.

Movial kommer fortfarande att agera som ett eget företag från sitt högkvarter i Finland.

De nyförvärvade utvecklarna kommer att hantera operativsystemet såväl som appuppdateringar efter det att Surface Duo släppts på marknaden.

Uppdatering (2020-05-16)

Uppgifter: Svagare batteri i Microsofts Surface Duo

Microsoft kommande vikbara mobil, Surface Duo, kan få sämre batteritid än sina konkurrenter.

Enligt Windows Central kommer produkten använda sig av ett batteri på enbart 3460mAh för att driva en enhet med två 5,6 tums skärmar som vardera har en upplösning på 1800 x 1350, samt en lagring på antingen 64 eller 256GB.

Sedan tidigare har Windows Central också rapporterat att Surface Duo kommer använda sig av en äldre Qualcomm Snapdragon 855-processor.

Enligt Windows Central är det nu också klart att Surface Duo kommer släppas med Android 10 och därefter uppdateras till Android 11.

Oavsett sägs Surface Duo nu vara så pass redo att Microsoft-anställda, utanför Surface-teamet, har fått möjligheten att ta hem och testa enheter. När mobilen släpps är fortfarande oklart men mycket tyder på att det blir tidigare än julen 2020.

Uppdatering (2020-03-02):

Kan släppas tidigare

När Microsoft först visade upp Surface Duo och Neo – företagets vikbara telefon respektive laptop med dubbla skärmar – aviserade man produktsläppen till julhandeln 2020. Men åtminstone Duo kan hamna i butik tidigare än så. Windows Central rapporterar om flera källor som hävdar att Microsoft kan släppa Duo i begränsad upplaga redan till sommaren.

Hur kan det komma sig? Jo, både mjukvaran (Android 10) och det hårdvarumässiga arbetet är färdigställt. Enligt Windows Central är Microsoft nu inne på finliret, alltså det egna gränssnitt som hamnar ovanpå Googles grund-Android. Enligt källorna tror sig Microsoft vara färdigt med detta redan i april.

Windows Central rapporterar också att Surface Duo troligen drivs av Qualcomms Snapdragon 855-krets, alltså förra årets toppkrets, och att instegsmodellen skeppas med 6 GB ram och 64 GB lagring. Stöd för 5g-tekniken ser ut att saknas. De blygsamma specifikationerna spekulerar Windows Central i kan vara ytterligare en anledning till att Microsoft vill få ut Duo på marknaden så fort som möjligt.


Uppdatering (2020-02-27): 

Nya videoklipp visar intressant notisfunktion på Surface Duo

Två nya videoklipp på Surface Duo har läckt ut på nätet via Twitter-användaren @h0x0d. Något som först uppmärksammades av Cnet.

Klippen visar en ny möjlig notisfunktion till Surface Duo där du kan öppna mobilen lite lätt på glänt för att ta en snabbtitt på dina notifikationer.

Det andra videoklippet visar hur samma funktion också kan användas för att titta vem det är som ringer, varpå du kan öppna Surface Duon hela vägen för att svara.


Uppdatering (2020-01-23):

"Sätt igång, apputvecklare!"

Mot slutet av året är det tänkt att Microsofts första mobiltelefon på länge ska släppas. Surface Duo blir också företagets första produkt som inte kör Windows. Den använder Android istället, men på grund av de dubbla skärmarna behöver utvecklare anpassa sina appar för att utnyttja telefonen optimalt.

För att nå dit har Microsoft nu släppt en första tidig betaversion av utvecklarverktygen för Surface Duo. Det är än så länge grovhuggna verktyg, skriver Engadget, men de gör det möjligt för utvecklare att komma igång så att de förhoppningsvis kan ha appar färdiga kring lanseringen.

Ett liknande utvecklarverktyg för Surface Neo, Duos storasyster som kör Windows 10X, ska släppas 11 februari.

Båda utvecklarpaketen består dels av en emulator och dels av programmeringsgränssnitt för att anpassa appar till de dubbla skärmarna.


Uppdatering (2020-01-13):

Microsoft-vd:n visar upp sin vikbara Surface Duo

Microsofts vd Satya Nadella blev nyligen dokumenterad i det vilda när han visade upp sin förhandsversion av företagets kommande vikbara mobila enhet, Surface Duo, för Yahoo Finances redaktör Brian Sozzi.

Brian Sozzi postade därefter en bild från mötet på Twitter och tillade att han blev helt "förtrollad" av Surface Duon som han beskriver som "sjukt smidig."

Microsofts Surface Duo är planerad släppas mot slutet av 2020.


Uppdatering (2019-10-04):

Därför satsar Microsoft på Android

Microsofts produktchef Panos Panay, även kallad för Surface-varumärkets fader, gästade The Verges podcast The Vergecast för att prata om Microsofts kommande "smartphone" Surface Duo.

På programledarens fråga om varför Surface Duo använder sig av Android svarade Panos Panay:

“För att det är apparna du vill ha... Jag vet inte hur jag ska svara på det annorlunda. För det finns hundratusentals appar och du vill ha dem. Och Satya Nadella (Microsofts vd) och jag pratade om det och det handlar om att möta kunderna där de är och var de kommer att vara. Och jag tror inte den mobila applikationsplattformen försvinner inom en snar framtid, så det är ganska enkelt... Du behöver apparna.”

Surface Duo
Foto: MicrosoftMicrosofts Panos Panay avtäckte Surface Duo den 2 oktober.

Panos Panay fortsatte prata om att det nu istället handlar om att få tillgång till utvecklare som kan titta på vad den nya plattformen och dess unika egenskaper med två skärmar kan åstadkomma.

“Du kan se kraften i det ganska snabbt.”

Panos Panay bekräftade också att Surface Duo använder sig av Play Store såväl som Googles sökmotor utöver Bing.

På frågan om varför Google låter Microsoft bygga sin egen Android-användarupplevelse sa Panos att det inte handlar om att "tillåta" utan om att Surface Duo är en Surface-produkt som använder sig av både Android och Microsoft-funktionalitet.

Panos Panay vidhöll under samtalet att Android på inget sätt är framtiden för Microsoft utan att det handlar om att ge kunderna vad de vill ha i produkterna de använder. Att det handlar om att ha rätt sak på rätt plats.

"I fallet med mobila enheter så var det uppenbara valet Android."

Vergecast frågade även om saker som huruvida Google-sök kan komma att integreras med Windows men det valde Panos Panay att inte svara på för stunden.

"På ett sätt så håller vår relation på att byggas upp, den är djupt rotad och vi samarbetar. Det är bästa sättet att tänka på det. Jag tror inte det handlar om att ge och ta. Jag tror det handlar om: Vad är rätt produkt att bygga? Det är så jag känner. Jag tror det är så min motsvarighet på Google känner, och det är vad vi kommer att göra."


Tidigare (2019-10-02):

Här är Surface Duo – mobil med Android-appar

Inför Microsofts Surface-event i New York hade det läckt uppgifter om en vikbar modell och ingen blev speciellt överraskad när företaget visade upp just en sådan: Surface Neo. Men företaget nöjde sig inte där, och när Panos Panay drog fram nästa produkt kippade publiken efter andan.

Surface Duo är en miniversion av Surface Neo, och i själva verket en ny vikbar mobiltelefon. Precis som storasystern har den dubbla skärmar och kan vikas så att den fungerar som en någorlunda stor platta med dubbla skärmar, som en liten minilaptop eller med skärmarna utåt som en mobil.

Surface Earbuds: Microsoft släpper true wireless-hörlurar

Microsoft har jobbat med Google på operativsystemet och det ser ut att vara en kraftigt modifierad version av Android, med gränssnitt som påminner om vanliga Windows 10. Den kan köra vanliga Android-appar.

Surface Duo
Foto: Microsoft

Där Surface Neo har 9-tumsskärmar har Surface Duo 5,6-tumsskärmar. Det innebär att den sammanlagda ytan i öppet läge blir som en 7.3-tumsskärm.

Om allt går enligt planerna ämnar Microsoft att lansera Surface Duo lagom till julhandeln 2020.