Google har presenterat en uppdatering för sin plattform Jacquard för uppkopplade kläder. Företaget presenterade ursprungligen Jacquard redan 2015, och 2017 släppte Google en jeansjacka ihop med Levi’s. Denna hade sensorer i ärmarna, som med bluetooth och gester kunde användas för att styra olika former av teknik.

Missa inte: Teknik vi minns - 14 prylar osm var före sin tid 

Nu har Google uppdaterat Jacquard-appen och sensorna har krympts ner till storleken av ett tuggummi. Batteriet ska räcka i upp till två veckor. Enligt Google själva är målet att tekniken ska sitta naturligt i kläderna och du inte ska känna dig knuten till din mobil.

I samband med detta släpps nu en ny uppsättning med Jacquard Levi’s-jackor i Trucker och Sherpa-modell för både kvinnor och män. Google lovar att fler Jacquard-plagg kommer dyka upp inom en snar framtid och från fler tillverkare.

Den ursprungliga Jacquard-jackan kostade cirka 3 500 kronor när den släpptes, medan de nya modellerna kommer ligga på 198 dollar, motsvarande cirka 1 980 svenska kronor om vi räknar rakt av. Jackorna kommer till en början släppas i Australien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA.

Google och Levi’s har i samband med detta också släppt en trailer för de nya jackorna där det går att se bärarna använda dem för att kontakta sin smartassistent, styra sin musik, ta bilder och hitta vägen.