Om självkörande bilar ska kunna slå igenom på allvar behöver de inte bara bli lagom bra på att följa trafikreglerna, undvika olyckor och klara av ovanliga situationer – de måste dessutom överkomma allmänhetens skepsis.

Enligt en undersökning från Ansys, där 22 000 konsumenter runt om i världen svarade på en enkät, är många redan på väg dit.

71 procent av respondenterna tror att de självkörande bilarna kommer vara bättre förare än människor redan om tio år, 2029. I Japan anser 38 procent att de redan är bättre.

77 procent har inget emot att åka i en självkörande bil, men den siffran varierar mycket mellan länder. I Kina svarade hela 97 procent ja på frågan, medan bara 57 procent av britterna skulle känna sig trygga att åka med. 71 procent svarade också att de kommer kunna tänka sig att åka med ett självflygande plan.

I Sverige svarade 67 procent att de än så länge är bättre förare än maskinerna, men 38 procent tror att de snart kommer passeras. 12 procent svarade att de kan tänka sig att åka i en självkörande bil i dag, och 43 procent tror att de kan tänka sig det inom fem år.