Har du alltid drömt om att vara en dj? Tjäna miljoner på att trycka på några knappar, vifta med kepsen och spela nonsensmusik för en publik i extas. Då kanske det svenskutvecklade Hexagroove: Tactical DJ kan vara ett bra första steg. Men om du vill nå ända fram måste du vara beredd på att offra blod, svett och tårar. Eller klia dig i huvudet av förvirring i alla fall.

Hexagroove, välj musik

Simulator, emulator eller slumpgenerator?

Vanligtvis brukar vi dela in musikspel i två kategorier: de som går ut på att spela med i förbestämda melodier på olika sätt, samt mer musikskaparliknande program. I den första gruppen hittar vi klassiker som Guitar Hero, Singstar och Gitaroo Man, medan den andra innehåller titlar som till exempel MTV Music Generator, KORG DS-10 och Electroplankton. Behöver vi säga vilken sorts musikspel som är överlägset mest populär?

Läs också: De tio bästa fps-spelen till Xbox One

Att placera Hexagroove i något av dessa fack är däremot inte helt lätt. Samtidigt som vi snarare skapar musik än spelar med i något förbestämt, är det inte heller något musikskaparprogram. Om vi kände oss riktigt pretentiösa skulle vi kalla det ett kreativt musikverktyg med framsteg och bedömning. Men vi väljer att skruva ner pretto-skalan och nöjer oss med att kalla Hexagroove ett musikspel som inte riktigt liknar något annat.

Hexagroove minispel

Lätt att lära, svårt att förklara

I grunden är Hexagroove inte särskilt svårt. Du ska aktivera olika instrumentljud genom att helt enkelt klicka på något av dem. Om du aktiverar två instrument i snabb följd och i takt med musiken får du extra bra betyg och poäng. När den virtuella publiken tycker att musiken som dunkar ur högtalarna börjar bli långrandig ska du byta ut ljuden som något eller några av instrumenten gör, eller stänga av ett instrument helt en liten stund om du så vill.

Mellan varven dyker korta minispel upp där du antingen ska trycka på knappar i takt med musiken (tänk Guitar Hero), eller följa en väg med styrspaken (lite som Gitaroo Man). Ibland får du studsa en boll med din publik också.

Hexagroove minispel två

Känner du rytmen?

Men trots det enkla upplägget är det oväntat svårt att förstå sig på Hexagroove. Kanske beror det på att spelandet känns lite för spretigt och otydligt, eller kanske för att kontrollen i minispelen ibland sviker. Att vi bara kastas in i enspelarkampanjen utan någon vidare förklaring om spelets funktioner och finesser gör inte saken bättre.

Det kanske låter som allvarliga brister, och är väl ärligt talat det också. Inledningsvis går det ändå bra att lulla igenom konserterna som kampanjen är uppbyggd av, men ganska snart tar det tvärstopp. Efter en del nötande i både kampanjen och i ett mer fritt skaparläge börjar emellertid bitarna falla på plats.

Läs också: De tio bästa fps-spelen till Playstation 4

Det är då Hexagroove börjar imponera i all sin enkelhet. Vi sjunker in i musiken, gungar med huvudet och trampar med foten i takt med musiken. Att vi faktiskt skapar musiken istället för att bara apa efter förbestämda toner, gör att det känns mer på riktigt. Vi byter inte bara instrumentljud på måfå, utan har en hygglig plan över vilken melodi vi vill skapa. Vi är en artist. Kanske inte världens bästa artist, men en artist.

Kampanjmeny Hexagroove

Sammanfattning

På ytan kan Hexagroove: Tactical DJ ser ut som många andra musikspel, men istället för att spela med i kända låtar ligger fokus på att skapa egen musik – samtidigt som det inte alls är ett regelrätt musikskaparprogram. Hexagroove liknar helt enkelt inget annat musikspel, på gott och ont. Samtidigt som upplägget känns spretigt och otydligt, är det riktigt härligt att låta sig hypnotiseras av den dunkande musiken och blixtrande grafiken – och bara njuta av musiken som vi skapar.


Fakta Hexagroove: Tactical DJ

Utgivare: Ichigoichie.
Utvecklare: Ichigoichie.
Genre: Musik.
Format: Nintendo Switch.
Lansering: Ute nu.

plus

Fantastiskt härligt att leva sig in i musiken.
Stort utbud av instrumentljud.
Utmärkt ljudkvalitet med hörlurar.

minus

Usla förklaringar.
Otydligt upplägg.
Kontrollen i minispel kan strula.

Betyg 4 av 5