Tile befinner sig i en intressant sits. Företaget är idag obestridlig etta på bluetooth-brickor som hjälper oss att spåra nycklar, plånböcker och andra prylar vi håller av – men inte håller rätt på. Man har dessutom flera hårdvarusamarbeten igång för att bygga in tekniken i andras prylar.

Orosmolnet på horisonten heter Apple. Jätteföretaget ryktas snart lansera en direkt utmanare till Tile-brickorna, och ett sådant drag kan förstås ha en gigantisk påverkan på Tiles ohotade status. Men det hindrar inte företaget från att fräscha upp och lansera nytt, och 2019 är det fyra nyheter vi fått skickade till oss för test.

Tile-produkterna blir bättre ju fler som köper dem. När du aktiverat dina brickor ingår de nämligen i ett enormt nätverk för borttappade prylar – och när du anmäler en bricka som saknad kan andras enheter "pinga" den när de befinner sig i närheten. Du behöver alltså inte enbart förlita dig på den begränsade räckvidd och ljudsignal som avges när du själv är i närheten av en borttappad bricka.

Samtliga Tile-enheter är också försedda med en knapp, som förutom att para dem med din mobil även låter dig ringa upp telefonen om det är så att du skulle ha förlagt den i närheten.

Tile Sticker – mångsidig pyttebricka

Vi börjar med att utvärdera årets enda riktiga nyhet – Tile Sticker. De fiffiga små knapparna mäter futtiga 27 x 7.3 millimeter, är väderbeständiga och har en självhäftande baksida. "Tila" din cykel, skateboard eller barnvagn för hjärtans lust – eller fäst Sticker vid inomhusprylar som fjärrkontroller eller liknande. 

Tile Sticker

Räckvidden på 46 meter är inte den mest generösa, och kombinerat med en ganska blygsam ringvolym är Sticker den avgjort klenaste brickan i Tile-utbudet just nu. Mångsidigheten väger dock upp för detta till viss mån. Vi hade inga problem med att fästa Sticker på plast- och metallytor – den sitter som berget men kan ändå lätt avlägsnas – men på tygklädda ytor går det sämre.

Ett tvåpack med Tile Sticker kostar 429 kronor. Det ligger i linje med företagets övriga spårare, men känns ändå lite saftigt sett till vad vi får. Extremt glömska personer som vill hålla koll på ett dussin olika prylar kan få punga ut rätt mycket. Batteritiden ligger på tre år, och uttjänta batterier kan inte bytas ut.

Specifikationer

Tillverkare: Tile.
Testad: Oktober 2019
Systemkrav: Smartphone med Android / IOS.
Anslutning: Bluetooth.
Räckvidd: 46 meter.
Mått: 27 x 7.3 millimeter.
Utbytbart batteri: Nej.
Rek. pris: 429 kr (2-pack).
Pris: 429 kronor hos CDON (2 pack).

plus

Oerhört smidigt format.
Kan användas både på inne- och uteprylar.

minus

Fäster inte på alla typer av material.
Lite svag ringsignal.
Ej utbytbart batteri.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Tile Slim – kreditkortskompisen

Den näst största nyheten i Tile-utbudet anno 2019 är att Slim har fått en avlång form och på pricken matchar ett kreditkort i storlek. Fast inte på bredden, då det är drygt dubbelt så tjockt. Tile Slim finner sin naturliga plats i plånboken, som ju är en av våra viktigaste ägodelar. 

Tile Slim

Slim kan stoltsera med en räckvidd på 61 meter, vilket känns rekorderligt för en så smidig liten bluetooth-sändare. Den har dessutom en högre ringsignal än Sticker, vilket gör den lättare att hitta om du skulle befinna dig i närheten. Det icke-utbytbara batteriet räcker i cirka tre år innan Slim lägger av.

För den här enheten får du betala 329 kronor, vilket känns som en bra prispunkt för en produkt du bara lär behöva ett exemplar av. 

Specifikationer

Tillverkare: Tile.
Testad: Oktober 2019
Systemkrav: Smartphone med Android / IOS.
Anslutning: Bluetooth.
Räckvidd: 61 meter.
Mått: 86 x 54 x 2.4 millimeter.
Utbytbart batteri: Nej.
Rek. pris: 329 kr.
Pris: 329 kronor hos CDON.

plus

Behändigt kortformat.
Bra räckvidd och ljudstyrka.

minus

Ej utbytbart batteri.
Inte så mångsidig.

Betyg 8 av 10
Betyg 8 av 10

Tile Mate och Pro – bättre än någonsin

De två mer konventionella bluetooth-brickorna Tile Mate och Tile Pro har inte heller lämnats orörda. I jämförelse med de modeller vi testade förra året är det främst räckvidden som utökats. Och det rör sig inte om ett par futtiga meter – Mate har ökat från 45 till 61 meter och Pro från 90 till hela 122 meter. Pro har den högsta ringsignalen av alla Tile-brickor, men Mate ligger inte jättelångt efter. 

Tile Pro och Mate
Tile Pro (till vänster) har nu 122 meters räckvidd.

Designen har knappt förändrats över huvud taget. Pro har dock fått en icke-mönstrad, matt ovansida men det är knappast något att skriva hem om. Prislapparna (269 respektive 369 kronor) ligger i linje med vad 2018 års versioner kostade som nya. Dessa har dock hunnit sjunka ett par tiokronor i pris, så det är upp till dig att avgöra exakt hur motiverat det är att betala för extra räckvidd.

Mate och Pro åtnjuter tyvärr inte samma goda skydd mot vatten som Sticker och Slim, utan anges "bara" vara motståndskraftiga mot vatten när de andra anges som vattentäta (IPX7). Det beror troligtvis till stor del på att batterierna i Mate och Pro kan bytas ut när de drar sin sista suck efter ett drygt år, vilket ändå känns som en rätt okej kompromiss.

Specifikationer

Tillverkare: Tile.
Testad: Oktober 2019
Systemkrav: Smartphone med Android / IOS.
Anslutning: Bluetooth.
Räckvidd: 61 meter (Mate), 122 meter (Pro).
Mått: 35 x 35 x 6.2 millimeter (Mate), 42 x 42 x 6.5 millimeter (Pro).
Utbytbart batteri: Ja
Rek. pris: 269 kr (Mate), 369 kr (Pro).
Pris: 269 kronor hos CDON (Mate). 369 kronor hos CDON (Pro).

plus

Ännu bättre räckvidd.
Utbytbara batterier.

minus

Ej vattentäta.

Betyg 8 av 10
Betyg 8 av 10

Några ord om appen

Tile-ekosystemet fortsätter att förbättras, och samtliga produkter har en relevant plats i det. Tile-appen, som är själva navet, känns fräsch och lätt att förstå sig på. Att lägga till nya brickor tar bara ett par sekunder.

I appen kan du, förutom att ringa upp dina olika brickor, även få koll på hur många Tile-användare som finns runt dig och som kan delta i sökandet efter dina försvunna prylar med sin blotta existens. 2 401 användare i Sveriges största stad kan låta futtigt, men med tanke på hur mycket vi rör oss mellan hem, jobb och nöjen om dagarna är chansen stor att någon "pingar" din saknade bricka och hjälper dig på rätt väg.

Tile

Jämför vi med förra årets test ser vi att antalet ökat med drygt 500 personer. Det är inte jättemycket, men samtidigt ett klart steg åt rätt håll. Och med tanke på Tiles utökade samarbeten med andra pryltillverkare om att bygga in tekniken i exempelvis hörlurar hoppas vi att antalet fortsätter att stiga i rask takt.

Här finns också en premiumtjänst som kostar 29 dollar om året, eller tre dollar per månad. Förutom snabbare support får du också möjlighet att sätta upp Smart Alerts, som notifierar dig när du är på väg att vandra ifrån någon pryl. Här ingår också Unlimited Sharing som möjliggör delandet av Tile-brickor till vänner och bekanta (så att de kan hjälpa dig hitta dina saker) och ett utbytesprogram för batterier som skickar nya till dig när Mate- och Pro-batterierna börjar ge upp.

Premium-abonnemanget ser vi absolut inte som något måste, men du som verkligen vill investera i Tile-systemet kan säkert få ut en del nytta av det.