Vi testar ett femtiotal mobiler varje år, och de flesta är i ärlighetens namn rätt så lika varandra. Smartphones med en stor skärm, ett gäng kameror och design för att så lätt som möjligt slinka ner i en ficka. Det finns billiga och dyra, kraftfulla och enkla och med en viss variation i funktionaliteten. Men i grund och botten är de variationer på samma sak.

Det finns dock en kategori mobiler som verkligen avviker från detta, både i design och ofta även i funktionalitet. Vi testar dem inte så ofta, då det är en typ av telefon som passar färre användare. Vi pratar om så kallade ruggade mobiler, enheter som är byggda för att motstå både vatten och extrema temperaturer, stötar från fall, vibrationer med mera.

Dessa hittar du troligen inte hos de stora elektronikkedjorna eller nätbutikerna, utan snarare via specialister för till exempel yrkesfolk eller friluftsliv. Med få undantag kommer de från mindre kända tillverkare som inte har egen svensk eller nordisk organisation. Enklast är att köpa från en av ett fåtal nätbutiker som importerar dem direkt.

Stryktåliga mobiler med mer än ett tufft yttre

Ruggade telefoner är extra bastant byggda, oftast med ett yttre i stabil metall och stötdämpande gummilister runtom, och även med elektroniken inuti isolerad med extra stötdämpande lager. De har kontakter och kortplatser bakom extra tätade luckor och extra reptåliga ytor framför skärmen, ibland av en typ som dessutom skyddar mot sprickor.

Den extra tåligheten är det som definierar dem, men tillverkarna utrustar oftast dessa lurar även med andra intressanta egenskaper. Till exempel hjälpmedel som är behändiga för hantverkare, ibland även för friluftsliv. Ibland handlar det om appar som på smarta sätt utnyttjar sensorer som många mobiltelefoner har – gyro, accelerometer, mikrofon, elektronisk kompass, gps och barometer.

Stöttåliga telefoner test
Telefonerna i testet har olika grader av tuff konstruktion, för att inte tala om vikt och storlek.

Ibland har de även extra hårdvara, från enkla saker som extra kraftfull led-diod baktill för bättre ficklampefunktion och kraftfullare högtalare, till extra kameror och specialsensorer för till exempel luftkvalitetsmätning eller uv-ljus.

Det är inte ovanligt att de även har extra stort batteri. Då lurarna redan är tjocka och tunga kan man ju lika gärna stoppa in extra batterikapacitet. Det gör att du kan gå längre mellan laddningar. Flera av våra testade mobiler har dessutom stöd för trådlös laddning.

Stora, men inte dyra

Trots att det handlar om specialbyggen med både extra tålighet och många smarta funktioner är det här generellt inga extremt dyra telefoner. De vi testat här ligger på från strax under 3 000 till strax under 5 000 kronor, med ett undantag som har prislapp på 9 000 kronor, men den telefonen har också ett par, tre extra dyra sensorer och kameror inbyggda. De har inte heller premiumkvaliteter som maxad prestanda och kamera, utan håller sig till processorer och även kameror i budget- eller mellanklass.

Det är också tyvärr vanligt att telefoner i denna kategori har lite äldre mjukvara. Ett par av mobilerna i vårt test dras med Android 8.0 eller 8.1, och utsikterna för en uppdatering är inte så ljusa. Det här beror delvis på att enheterna i snitt inte är lika färska som när vi testar vanliga smartphones.

Det är en nischad marknad och tillverkarna släpper inte nya produkter lika tätt. Och med extra hårdvara instoppad kan det vara resurskrävande och dyrt för en mindre leverantör att anpassa varje modell för nya operativsystem. Lyckligtvis är flertalet modeller i testet nyare och för Android 9.

Tydlig med vattenskydd, otydligt med annat

Ruggade mobiler brukar ange två olika certifieringar för att visa på hur tåliga de är. För det första IP-klassning, vilket vi är vana vid från andra mobiler. IP står för Ingress Protection och är en skala av olika nivå på täthet mot partiklar och vätska.

IP68, vilket alla mobilerna i testet och även en hel del ”vanliga” mobiler har, innebär att den håller det mest finkorniga damm ute, och att den går att sänkas ner i minst en meter djupt vatten. Utöver det har flera av mobilerna i testet också IP69K-klassning, vilket innebär att de kan spolas av under relativt högt tryck i minst en halv minut utan att det tränger in vatten.

Den andra standarden som flera av mobilerna anger är MIL-STD-810G. Det är en samling tester framtagna av amerikanska militären för att sätta krav på elektronisk utrustning de köper in, från tålighet för temperaturer, lufttryck och luftfuktighet till stötar, slag och vibrationer.

Märkning av stöttåliga telefoner

Att en telefon är märkt med detta innebär inte att den uppfyller alla dessa krav, bara att den är byggd efter specifikationer som ska uppfylla några av dem. Är tillverkaren extra noga har de också genomfört eller i bästa fall låtit en tredjepartsexpert genomföra tester på modellen, men det är inte ett krav.

I vårt test har fem av sex telefoner MIL-STD-810G-stämpel, och här innebär det ungefär samma sak för alla – framför allt att mobilen lovar vara stöttålig vid fall från normal användningshöjd, ca 1,8 meter, samt extra tålig för höga och låga temperaturer. Det kan dock variera lite från telefon till telefon, och i vissa fall är det inte så noga med att ange det.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp aktuella telefoner med ruggad konstruktion som i dagsläget säljs i butik med svensk verksamhet. Två modeller fick vi in direkt från leverantören. De återstående fyra lånades in från webbutiken E-ville.com som specialiserar sig på direktimport av denna och liknande typer av produkter.

Telefonerna prestandamättes med Antutu Benchmark, Geekbench och 3dmark och prestanda bedömdes manuellt med bland annat webbnavigering, strömning av Youtube-video, gps-navigering i Google Maps och textredigering i Word Mobile. Mobilerna har utmanats med enklare dropptest, reptest av ytor och användning i våt miljö. Vi bedömer inte maximal tålighet, utan praktisk hantering som hur lätt den torkar efter bad eller om fall sätter fula märken i chassit.

Samsung Galaxy Fold SM-F900F Pris vid test: 23000 kr.

Bästa pris just nu: 18999 kr