2021-03-25: Testet uppdaterat med tester av Blackview BL6000 Pro och Cat S62 Pro.
Vi testar ett femtiotal mobiler varje år, och de flesta är i ärlighetens namn rätt lika varandra. Smartphones med en stor skärm, ett gäng kameror och design för att så lätt som möjligt slinka ned i en ficka. Det finns billiga och dyra, kraftfulla och enkla med varierande i funktionalitet. Men i grund och botten är de variationer på samma tema.
Det finns dock en kategori mobiler som verkligen avviker från detta, både i design och ofta även i funktionalitet. Vi testar dem inte ofta, då det är en typ av telefon som passar färre användare. Vi pratar om så tåliga mobiler, enheter som är byggda för att motstå både vatten, extrema temperaturer, stötar från fall och vibrationer.
Dessa hittar du troligen inte hos de stora elektronikkedjorna eller nätbutikerna, utan snarare via specialister för till exempel yrkesfolk eller friluftsliv. Med få undantag kommer de från mindre kända tillverkare som inte har egen svensk eller nordisk organisation. Enklast är att köpa från en av ett fåtal nätbutiker som importerar dem direkt.
Stryktåliga mobiler med mer än ett tufft yttre
Tåliga telefoner är bastant byggda, oftast med ett yttre i stabil metall med stötdämpande gummilister, samt med elektroniken isolerad med ett extra stötdämpande lager. De har kontakter och kortplatser bakom tätade luckor och reptåliga ytor framför skärmen.
Den extra tåligheten är vad som definierar dem, men tillverkarna utrustar oftast dessa telefoner även med andra intressanta egenskaper. Till exempel hjälpmedel som är behändiga för hantverkare, ibland även för friluftsliv. Ibland handlar det om appar som på smarta sätt utnyttjar sensorer som många mobiltelefoner har – gyro, accelerometer, mikrofon, elektronisk kompass, gps och barometer.

Ibland har de även särskild hårdvara, från enkla saker som en extra kraftfull led-diod för bättre ficklampa, kraftfullare högtalare, till specialsensorer för till exempel luftkvalitetsmätning eller kamera för uv-ljus.
Det är inte ovanligt att de även har stora batterier. Då mobilerna redan är tjocka och tunga kan man ju lika gärna stoppa in rejält med batterikapacitet. Det gör att du kan gå längre mellan laddningar. Flera av våra testade mobiler har dessutom stöd för trådlös laddning.
Stora, men inte dyra
Trots att det handlar om tåliga specialbyggen och många smarta funktioner är det här generellt sett inga dyra telefoner. De vi har testat kostar ungefär mellan 3 000 till 5 000 kronor, med ett undantag som har prislapp på 9 000 kronor, men den telefonen har också dyra sensorer och kameror. De har inte samma höga prestanda och kvalitetskameror som premiumtelefoner, utan håller sig till processorer och kameror i budget- eller mellanklass.
Det är också tyvärr vanligt att telefoner i den här kategorin har äldre mjukvara. Ett par av mobilerna i vårt test dras med Android 8.0 eller 8.1 och utsikterna för en uppdatering är inte ljusa.
Det här är en nischad marknad och tillverkarna släpper inte nya produkter lika ofta. Och med speciell hårdvara i telefonen kan det vara resurskrävande och dyrt för en mindre leverantör att anpassa varje modell för nya operativsystem. Lyckligtvis är flertalet modeller i testet nyare och har Android 9.
Tydlig med vattenskydd, otydligt med annat
Mobiler för hårt användande brukar ange två olika certifieringar för att visa på hur tåliga de är. För det första ip-klassning, vilket vi är vana vid från andra mobiler. Ip står för Ingress Protection och är en skala av olika nivå på täthet mot partiklar och vätska.
Ip68, vilket alla mobilerna i testet och även en hel del ”vanliga” mobiler har, innebär att den håller ute det mest finkorniga dammet och att den går att sänkas ned i minst en meter djupt vatten. Utöver det är flera av mobilerna i testet också ip69k-klassade, vilket innebär att de kan spolas av under relativt högt tryck i minst en halv minut utan att det tränger in vatten.
Den andra standarden som flera av mobilerna anger är mil-std-810g. Det är en samling tester framtagna av amerikanska militären för elektronisk utrustning de köper in. Testerna kontrollerar tålighet för temperaturer, lufttryck och luftfuktighet till stötar, slag och vibrationer.
Märkning av stöttåliga telefoner
Att en telefon är märkt med detta innebär inte att den uppfyller alla dessa krav, bara att den är byggd efter specifikationer som ska uppfylla några av dem. Är tillverkaren noga har de också genomfört eller i bästa fall låtit en tredjepartsexpert genomföra tester på modellen, men det är inte ett krav.
I vårt test har fem av sex telefoner mil-std-810g-stämpel, och här innebär det ungefär samma sak för alla – framför allt att mobilen lovar vara stöttålig vid fall från normal användningshöjd, ca 1,8 meter, samt tåla höga och låga temperaturer. Det kan dock variera från telefon till telefon.
Så gjorde vi urvalet och testet
Telefonerna prestandamättes med Antutu Benchmark, Geekbench och 3dmark och prestanda bedömdes manuellt med bland annat webbnavigering, strömning av Youtube-video, gps-navigering i Google Maps och textredigering i Word Mobile. Mobilerna har utmanats med enklare dropptest, reptest av ytor och användning i våt miljö. Vi bedömer inte maximal tålighet, utan praktisk hantering som hur lätt den torkar efter bad eller om fall lämnar fula märken i chassit.