Testad produkt: Blackview BL6000 Pro
Pris: 6 499 kr hos Cdon

Tåliga telefoner brukar för det mesta innebära en kompromiss. De är tungt bepansrade och kan byggas för att motstå mycket. Men oftast till priset av sämre användbarhet. De som vi gillar mest är de som lyckas kombinera att vara styktåliga med att också vara bekväma och bra mobiler. En sådan var Blackview BV9700 Pro som vann vårt senaste stortest av tåliga mobiler. Nu är det dags att testa uppföljaren, Blackview BL6000 Pro.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vill du ha en tålig telefon, men inte vill kompromissa prestanda, moderna funktioner och uppkoppling, då har Blackview BL6000 Pro vad du behöver, till samma pris som en bättre mellanklassmobil. Du får dock nöja dig med en medelmåttig skärm, en kamera som inte är dålig, men som lovar mer än den kan hålla samt yttermått som kräver en rejäl hand.

Positivt

  • Rätta tåligheten.
  • Bra mellanklassprestanda.
  • 5g-stöd, snabb även på 4g.
  • Behändiga bonusfunktioner.

Negativt

  • Relativt ljussvag skärm.
  • Något svag wifi-mottagning.
  • Mycket onödig bloatware.

Men det var för ett och ett halvt år sedan, även om den fortfarande finns att köpa har utvecklingen gått framåt. Därför spanar vi nu in Blackview BL6000 Pro, en ny och uppdaterad mobil från tillverkaren. Den bjuder på ny design, uppgraderad kamera, snabbare processor och snabbare uppkoppling.

Det mest uppenbara är att den fått stöd för 5g, med de viktigaste frekvenserna för användning i Sverige. Det är något som behöver understrykas med mobiler och även 4g- och 5g-modem, från mindre tillverkare, då en del kommer via direktimport och kan vara byggda för andra marknader.

Även wifi är uppgraderad, men bara till wifi 5. Wifi 6-uppkoppling får vi klara oss utan. Wifi 5-mottagningen verkar dock få svagare signal i vår testlokal, där andra telefoner klarar sig utmärkt. Det kan eventuellt innebära problem i vissa nätverk eller lokaler.

Blackview BL6000 Pro i handen
Det kan vara en utmaning att greppa telefonen om du har små händer.

Raka linjer, tuffa material

BV9700 Pro har stram design för ett vara en tålig telefon. Dessa har ofta kantiga vinklar och utstickande detaljer. Här får vi en slät fram- och baksida sammanhållen av en bastant aluminiumram, med stora tydliga knappar och en skyddande list runtom skärmen. Baksidan är täckt av en matt gummiyta som gör den stadig att greppa, även om en del vassa kanter runtom irriterar.

En telefon i denna klass är alltid tjockare och tyngre än icke tåliga motsvarigheter. BL6000 Pro är dock inte överdrivet massiv för att vara sådan telefon. Men visst, 275 gram i vikt, extra breda skärmkanter på sidorna och 1,3 centimeters tjocklek faller kanske inte alla i smaken.

En del av vikten kan härledas till ett bastant batteri på 5 280 mAh. Batteritiden är bra om än inte jätteimponerade. En lång och aktiv dags användande ska inte vara något problem, men räkna med att behöva ladda en gång om dagen. Vi får med en snabbladdare på med 18 Watts effekt. Enligt Blackviews specifikationer ska telefonen också stödja trådlös laddning, men det är inget vi har haft tillfälle att testa.

Rätta tåligheten

Sedan får du givetvis utmärkt tålighet. Den har inte bara ip68-klassning för vatten- och dammtäthet, utan även ip69K. Du kan både bada med den ned till 1,5 meter i 30 minuter och tvätta ren den med högt vattentryck. Den är testad för fallskador från 1,5 meters höjd, har extra tjockt Gorilla Glass med repskyddsfilm och ska tåla temperaturer ned till -30 grader utan att ta skada.

Telefonen drivs av en ny Mediatek-krets, Dimensity 800. Den har en åttakärnig processor som levererar prestanda i klass med till exempel en Oneplus Nord eller Samsung Galaxy A42. Med åtta gigabyte ramminne och generösa 256 gigabyte lagring upplever vi den som snabb och smidig i de flesta situationer. 

Blackview BL6000 Pro framifrån
Blackview BL6000 Pro har en slät fram- och baksida. Inte ens kamerorna sticker ut.

Vi upplever dock ett problem med skärmens pekrespons. Det är inte ett tekniskt problem, utan verkar bero på den repskyddsfilm skärmen är täckt med vid leverans. Den gör att vi får trycka hårt för att skärmen ska reagera. Vi testar att tillfälligt ta bort den och får då en mycket smidigare upplevelse. Så det är lite av en avvägningsfråga om du vill ha kvar den eller inte.

Ljusstyrkan saknas

Skärmen är en 6,36 tum stor ips-panel med hål för selfiekameran i ena hörnet. Den har 1080p-upplösning, vilket räcker gott och väl för en snygg, skarp bild. Vi hade gärna sett högre ljusstyrka, då det här är en telefon byggd för strapatser och utomhusbruk. Nu får vi vissa problem med läsbarheten i direkt solljus. Kontrasten är dock god och färgåtergivningen neutral, även om färgmättnaden är låg.

Telefonen har en högtalare i botten som kan ge ifrån sig riktigt kraftfullt ljud. Framförallt i mellanregistret, den passar utmärkt som högtalartelefon i bullriga miljöer. Basen är dock tunn och detaljåtergivningen bara halvbra, vilket gör den inte optimal för medieuppspelning.

På baksidan hittar vi vad Blackview kallar ”bästa kameran i en tålig mobil”. Här sitter tre kameror, ett standardobjektiv med en erkänt bra 48 megapixel Sony IMX-sensor, en vidvinkellins med 13 megapixel-sensor. Den tredje kameran är en enkel djupsensor med 0,3 megapixlars upplösning för att hjälpa till med skärpdjupeffekt.

Blandad kamerakvalitet

Just den hade vi klarat oss utan, då kamera-appens porträttläge både har svårt att fokusera och behålla skärpedjup. Den övertygar inte heller med kantdetektering och lägger ofta oskärpefilter fel. Struntar vi i den funktionen är det här annars en väl godkänd mobil för vardaglig fotografering som ger skarpa och snygga utomhusbilder med fin dynamik.

Blackview BL6000 Pro i snön
Blackview BL6000 Pro tål både rejält med fukt och kyla.

Utan riktig optisk zoom är zoomfunktionen i appen begränsad, men här finns ett 2x-läge som faktiskt levererar fin skärpa i dagsljus. I mörka miljöer får vi däremot ett rätt mediokert resultat vare sig vi zoomar eller inte. Det blir mycket brus, svajig fokus, och ett långexponerande nattläge som inte riktigt verkar träffa rätt.

Vidvinkelkameran ger en murrig bild och kräver mycket ljus. Den har ingen linskorrigering och det blir konstant fiskögeeffekt, men i gengäld får vi större brännvidd än vad många dyrare mobiler har.

Smart knapp och extra sensor

Tåliga mobiler brukar ofta komma med en knippe extra funktioner och appar för aktiv användning. Så är även fallet här. För det första har den en extra programmerbar knapp på sidan. Den kan ställas in att öppna valfri app eller utföra en handfull funktioner, som att starta en ljudinspelning, öppna kameran i undervattenläge eller ta en skärmdump. Du kan ha tre funktioner inställda som aktiveras med ett kort, långt eller ett dubbeltryck.

För övrigt har telefonen, förutom de vanligaste sensorerna som gyro och accelerometer, även en inbyggd barometer. Något vi ofta ser i smartklockor, men ovanligare i telefoner. Den gör att du kan få höjddata för att komplettera platsdata från gps:n. Denna, och ett knippe andra behändiga verktyg, som vattenpass och kompass, nås från en separat app.

Blackview BL6000 Pro gränssnitt
Gränssnittet är mestadels likt original-Android, men med en egen grafisk stil, gestnavigeringstillägg och extra funktioner.

Blackview har också en handfull andra appar installerade, från ett eget systemunderhållsvertyg, ljudinspelare till tredjepartsappar som WPS Office och Opera samt en handfull spel. Flera hade vi gärna varit utan, då vi kan installera dessa på egen hand.

Bland liknande telefoner håller Blackview hög klass och BL6000 Pro innehåller de rätta uppgraderingarna och funktionerna. Det är dock inte en lika greppvänlig och smidig mobil att använda som den tidigare modellen vi testade från tillverkaren. En kamera som bara är godkänd och en skärm som inte riktigt håller den klass vi hoppats på, gör att det inte blir samma fullträff denna gång, trots trimmade prestanda.

Specifikationer  

Produktnamn: Blackview BL6000 Pro
Testad: Februari 2021
Tillverkare: Blackview
Systemkrets: MediaTek Dimensity 800 MT6873
Processor: 4st Cortex A76 2 GHz + 4st Cortex A55 2 GHz
Grafik: Mali-578 MC4
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,36 tum ips, 1 080 x 2 300 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.0, gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, vattentät (IP68, IP69K), stöttålig, köldtålig till -30°, pulsmätare
Batteri: 5 280 mAh, 11h 30min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 15h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 31h samtal
Storlek: 16,7 x 8,1 x 1,3 cm
Vikt: 273 gram
Rek. pris: 6 499 kr
Pris: 6 499 kr hos Cdon

Prestanda

Antutu Benchmark: 339 921 poäng
Geekbench 5: 2 214 poäng, 545 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 3 380 poäng
Läshastighet, lagring: 877,41 MB/s

Betyg: 4 av 5