Blackview BV9700 Pro: Behändig tuffing håller hög lägstanivå

De flesta fullt ruggade mobiltelefoner är tunga, tjocka och kantiga byggen som verkar överdriva grov industridesign lite för sakens skull. Det är även Blackview BV9700 Pro, men bland de vi testat med sådan design är det den som är absolut mest bekväm att hålla i. Tillverkaren har valt en lite kompaktare skärm på 5,82 tum och med sluttande kanter på baksidan och inga särskilt vassa kanter där vi greppar luren.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Blackview BV9700 Pro är en tuff och tålig mobil, med bra ruggade egenskaper och hög kvalitet i detaljerna, samt en knippe extra funktioner och appar som kan tilltala en och annan användare. Men samtidigt glömmer den inte bort att också vara en stabilt bra smartphone för det vardagliga, och lyckas med allt det till ett överkomligt pris.

Positivt

  • Goda prestanda.
  • Överraskande bekväm.
  • Mycket lagring.
  • Smarta extra funktioner.

Negativt

  • Något begränsad batteritid.
  • Måttlig kamera.
Tillverkaren har också lagt lite extra omsorg på knappar, luckor och anslutningar som har en väldigt gedigen känsla. Till skillnad från flera av konkurrenterna har den usb-c-porten i nederkant helt öppen. Den ska tydligen vara tät nog ändå.

Däremot kan det innebära att det finns en risk att smuts, sand och till exempel lera smyger sig in där om du har telefonen i miljöer där det är en risk. Då får du helt enkelt spola ren den och lägga den på tork ett tag innan du pluggar in en laddare.

Stöttålig mobil med trådlös laddning

Telefonen har även stöd för trådlös laddning så du behöver kanske inte använda porten annat än för att plugga in hörlurar. Batteriet på 4 380 är inte stort för denna kategori av telefoner, men räcker för en arbetsdag av intensivt användande eller ett par sparsamma dagar mellan laddningar.

Blackview BV9700 Pro stöttålig mobil
BV9700 Pro är bekvämare att hålla än den ser ut att vara.

Ett par in-ears för usb-c medföljer, likaså en udda adapter som går från usb-c till en usb-c till. Vi vet inte vad den är till för och telefonens knapphändiga manual avslöjar det inte. Annars hör det här till testets mer välljudande telefoner, med en kraftfull monohögtalare som levererar fylligt ljud med bra balans. Det är ingen toppkvalitet på någon av lurarna, men det här duger fint för lite videotittande.

Skärmen är en 1080p ips-panel med en relativt liten flärp i ovankant och rundade hörn. Den ger oss distinkt hög maxljusstyrka och jämna klara färger, men rätt så tydlig gråton i svarta ytor, även när vi dämpar ner skärmen från fullt ljus. Framför skärmen sitter ett extra repskydd påmonterat och ett i reserv medföljer.

Prestanda

Blackview BV9700 Pro håller god mellanklassprestanda med Helios P70 från Mediatek som systemkrets. All vardaglig användning – från kartor och webb till fotning och användning av de flesta typer av appar – går utmärkt. Den klarar till och med att spela spel på.

Telefonen ska klara både regn, ett dopp i diket och en kraftig avspolning. Och att tappa den i backen ska inte innebära någon risk. Som alltid med reservation för att en direkt träff på skärmytan innebär högre risk för skada. Alla externa ytor verkar rejält rep- och slitagetåliga, och vi lyckas inte sätta synbara märken i den.

Helt okej kamera

Baktill sitter en dubbellinskamera som fotar rättframt och pålitligt utan att varken briljera eller göra oss besvikna. Extralinsen är bara till för djupseende, men bokeh-foto ger ett rätt så mediokert resultat. Däremot gillar vi hur stabil den är i dunklare ljus inomhus. Bilderna blir småmurriga, men vi har inget stort problem med fokus eller brus.

Blackview BV9700 Pro gränssnitt
Flera av mobilerna i testet har en speciell appmeny för extra verktyg, med olika mängd appar beroende på vilka sensorer luren har. Blackviews sådan är rätt så fullmatad.

Utöver detta har den utrustats med pulsmätare samt en sensor på baksidan som mäter luftkvaliteten. Det kan vara bra om du jobbar i miljöer med kemikalier, eller helt enkelt om du målar väggarna hemma. Då kan den varna för att det är dags att vädra innan det blir ohälsosamt. Det finns också en separat mörkerseendekamera som ansluts med usb, men det är ett tillbehör du får köpa till.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produktnamn: Blackview BV9700 Pro
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Blackview
Systemkrets: Mediatek Helio P70
Processor: 4st Cortex-A73 2,1 GHz, 4st Cortex-A53 2 GHZ
Grafik: Mali-G72 MP3 900 MHz
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 5,84 tum ips, 1080x2280 bildpunkter
Kameror: 16 MP + 8 MP med led bak, 16 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11b/g/n (wifi 2-4), bluetooth 4.1, gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0, eget UI
Övrigt: Dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, programmerbar extra knapp, pulsmätare, luftkvalitetsmätare, trådlös laddning (qi), extern nattkamera (tillval)
Intrångsskydd: IP68, IP69K
Stöttålighet mm: MIL-STD-810G
Batteri: 4 380 mAh, 9h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 12h blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 16,6 x 8,1 x 1,64 cm
Vikt: 283 gram
Pris: 4 349 kr på E-ville

Prestanda

Antutu Benchmark: 148 403 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 431 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19 954 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 282 poäng

Betyg: 5 av 5