Cat S61: Påkostad och tålig mobil – men börjar bli gammal

Cat Phones är ett varumärkessamarbete mellan Caterpillar som gör sådant som grävskopor och bulldozrar, och teknikföretaget Bullitt Group, för att just leverera smarta telefoner till samma typ av användare som opererar Caterpillar-maskiner, och för alla oss andra som uppskattar en smart och stadig mobil som är mycket mer än bara en ruggad smartphone.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Cat S61 har den snyggaste designen för att vara en helruggad mobil, och är ett paket med några riktigt intressanta egenskaper. Vi längtar dock efter en efterföljare med uppdaterat format och bättre prestanda. I dagsläget är det svårt att motivera dess höga prislapp.

Positivt

  • Kompakt för att vara ruggad.
  • Bra extra verktyg.
  • Ljusstark skärm.
  • Flir-kameran.

Negativt

  • Ligger efter i prestanda.
  • Liten skärmyta.
  • Medioker vanlig kamera.
  • Dyr.
Det här är testets absolut dyraste telefon, som kostade precis under 9 000 kronor när den började säljas i Sverige förra sommaren, och den har inte gått ner i pris sedan dess. Däremot har den faktiskt i år fått en systemuppdatering, från Android 8.1 till Android 9. Det märks inte i gränssnittet som är Cat Phones egna, men nytt system under ytan är givetvis ett klart plus för en annars snäppet äldre mobil.

Att den har ett drygt år på nacken märks bland annat på designen. Den har en 16:9-skärm och ingen flärp i skärmkanten ovantill som dess mer avlånga konkurrenter i testet. Skärmen täcks av Gorilla Glass 5 och har en upphöjd skyddande plastlist runtom. Det gör dock att den är extra bra på att samla på sig damm.

Skärmen i sig är en ips-panel med 1080 pixlars bredd och överlag snygga färger, även om det drar lite åt varma toner. Den utmärker sig genom att vara en av de ljusstarkare, och vi finner inga situationer där det blir läsbarhetsproblem.

Cat S61 ruggad stöttålig mobil
Cat S61 ser inte riktigt ut som andra ruggade telefoner, men uppges vara lika tuff.

Högtalaren i botten ger kraftfullt ljud med tydlighet i basen, men inte direkt någon finess i detaljerna. Den är klart anpassad för att lyfta fram röster, vilket kan vara bra för högtalartelefon i bullriga miljöer men blir mindre njutbart för musik och film. Cat S61 har också hörlursuttag, vilket flertalet av de nyare helruggade mobilerna har skippat.

Det yttre gillar vi stort. Den har inte samma grovhuggna och kantiga stil som andra i samma tålighetsklass, och är därför lite extra bekväm att greppa. Den ska tåla både nedsänkning till så mycket som tre meter, att utsättas för kraftfull vattenstråle, fall från 1,8 meter och ett stort temperaturomfång. Pekskärmen fungerar bättre än de flesta när den är fuktig, men inte felfritt.

Tyvärr märks det att det är en telefon som börjar bli lite till åren när det kommer till prestanda. Cat S61 drivs av en Snapdragon 630-krets, som vi redan vid lansering tyckte var lite i underkant, och sedan dess har utvecklingen rullat ifrån den ytterligare. Den gör allt vardagligt vi förväntar oss, men allt som oftast med lite irriterande lagg och fördröjningar.

Framför allt hade ett par av dess egna appar med specialfunktioner mått bra av mer datorkraft. Och Cat S61 har verkligen de mest intressanta sådana i startfältet. Den har för det första en komplett inbyggd värmekamera från Flir, med en smart och mångsidig app som gör den lätt att använda för allt från att hitta elledningar i väggen till att hitta en katt bakom soffan.

Cat s61 kamera
Värmekameran nås med en egen Flir-app. Det här är telefonens främsta dragplåster, och också en stor orsak till det höga priset.

Den har utöver det en partikelsensor av en snäppet mer avancerad version än den som sitter i Blackview-telefonen. Grundfunktionen är densamma, den mäter hur ren luften är, men den ger dig mer detaljerad information. Slutligen har Cat S61 försetts med avståndsmätare byggd på laserteknik. Tillsammans med vanliga kameran och telefonens gyro kan du mäta avstånd och ytor i rummet med riktigt bra precision på upp till åtta meters avstånd, bara genom att peka på punkter i sökaren.

Vanliga kameran är ingen särskilt märklig sak, en 16-megapixlare med godkända egenskaper för en budget- eller mellanklassmobil, men även den börjar kännas lite omodern. Speciellt i dunklare ljus märks det att det finns bättre kameror idag, då den tappar både färger och fokus, och blir brusig.

Specifikationer

Produktnamn: Cat S61
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Cat Phones
Systemkrets: Snapdragon 630
Processor: 4st Cortex-A53, 2,2 GHz + 4st Cortex-A53, 1,8 GHz
Grafik: Adreno 508
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Kameror: 16 MP med led bak, 8 MP fram, Flir värmekamera
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0, eget UI
Övrigt: Dubbla sim (standby), programmerbar extra knapp, luftkvalitetsmätare, laser-avståndsmätare
Intrångsskydd: IP68
Stöttålighet mm: MIL-STD-810G
Batteri: 4 500 mAh, 12h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 14h 45min blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 35h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,8 x 1,3 cm
Vikt: 250 gram
Pris: 8 990 kr
Pris: Från 8 570 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 90 203 poäng
Geekbench 5, cpu: 903 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 17 022 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 994 poäng

Betyg: 3 av 5