Oukitel WP2: Tålig jättetelefon med jättebatteri – men inte så mycket mer

Oukitel WP2 är utan tvekan den största och tyngsta telefonen i en samling av stora och tunga telefoner. Den är bredare, tjockare och framför allt tyngre än alla andra i testet med en vikt på över ett halvt kilo, och det är verkligen något du behöver vara beredd på om du bestämmer dig för att slå till. Den är dock relativt billig, med en prislapp på cirka 3 400 kronor.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Oukitel WP2 kunde ha varit en maxad best till mobil, men nu blir den en besvikelse. År 2019 förväntar vi oss högre lägstanivå på prestanda och ett bättre uppdaterat system. Det här är nu en dyr bepansrad powerbank med en halvdan mobil inbyggd.

Positivt

  • Mycket bra batteritid.
  • Rent gränssnitt.
  • Lågt pris.

Negativt

  • Kantig, tung och obekväm.
  • På tok för långsam.
  • Trist skärm och ljud.
En orsak till det kan vara att den inte är MIL-STD-810-klassad. Det betyder dock absolut inte att den är ömtålig, bara att den inte testats mot just de specifikationerna. Hela utsidan av telefonen, förutom skärmytan och enstaka detaljer som lister längs långsidorna, är täckt av gummi, och skärmen är försedd med ett extra repskydd. Exakt vad den tål sätter inte Oukitel några siffror på, men vi kan släppa den i backen, dunka den i bordet och köra över den med en motorcykel, med endast liten påverkan på skyddet framför skärmen.

Vattentät – men bara ett dopp

När det gäller vattentäthet är den dock IP68-klassad. Så den klarar ett dopp, men är inte certifierad för kraftfull vattenstråle som några av konkurrenterna. Du ska dock inte ha några problem med att rengöra den under rinnande vatten.

Telefonen har en del egenskaper som vi gillar, som en extra kraftfull led baktill som gör ficklampsfunktion extra användbar, överraskande bra gps för prisklassen, snabb fingeravtrycksläsare på sidan av luren och stora, lättjobbade knappar. Den har dock inte den extra programmerbara snabbknapp som flera liknande mobiler har.

Oukitel WP2
Oukitel WP2 är den tveklöst tyngsta telefonen i testet. Den väger strax över ett halvt kilo.

Det som gör Oukitel WP2 unik, och extra tung, är dess jättebatteri på hela 10 000 mAht, som ger den en driftstid på mellan 20 och 30 timmar, beroende på vad vi utsätter den för. Du får med en enklare snabbladdare, men får ändå räkna med att det tar tid att fylla på batteriet. Telefonen stödjer inte trådlös laddning, så det blir till att pilla upp luckan i botten och plugga in. Usb-porten stödjer också extra spänning ut, så du kan använda WP2 som powerbank om det skulle behövas.

Blek skärm

Så långt imponerar WP2, men tyvärr tar det slut där. Skärmen är blek, grynig och inte så ljusstark som vi hoppats på. Framför allt har den en störande flammighet på nära håll. Ljudet ur högtalare är tunt och burkigt och väldigt skränigt på hög volym. Ljudet vid samtal med mobilen vid örat låter inte mycket bättre, så headset på bluetooth lär behövas.

Framför allt brister det i prestanda. Dess Mediatek MT6750-krets levererar ungefär hälften av vad de bättre lurarna i testet ger oss, och det är tyvärr så måttligt att det märks direkt, på allt från webbnavigering och så enkla saker som svepningar i gränssnittet. Allt går lite extra segt och är frustrerande att använda.

Seg Kamera

Det går igen i kameran, som är släpig i sökaren, har seg och instabil autofokus även i dagsljus och inte klarar av att leverera bild utan brus ens i ett väl upplyst rum. Telefonen har en extra sensor baktill, men vi är inte säkra på vad den gör, skärpedjupfunktionen vid bokeh-foto verkar inte fungera.

Oukitel WP2
Förutom några udda ikoner och ett par egna appar är gränssnittet nära original-Android. 

En sak vi uppskattar är ett relativt rent Android-gränssnitt. Förutom tillverkarens egna extra-appar – kalkylator, egna kameran, några geststyrningsfunktioner och samma enkla verktygslåda som flera konkurrenter också har – är upplägget oförändrat. Synd bara att den kör riktigt gamla Android 8.0.

Specifikationer

Produktnamn: Oukitel WP2
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Oukitel
Systemkrets: Mediatek MT6750
Processor: 4st Cortex-A53, 1,5 GHz + 4st Cortex-A53, 1 GHz
Grafik: Mali-T860 MP2
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6 tum ips, 1080x2160 bildpunkter
Kameror: 13 MP + 2 MP djupseende med led bak, 8 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n (wifi 1-4), bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0, original UI
Övrigt: Dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, powerbank-funktion
Intrångsskydd: IP68
Stöttålighet mm: Stöttålig, ej i skärmen
Batteri: 10 000 mAh, 20h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 27h blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 38h samtal (3g)
Storlek: 17,65 x 8,55 x 1,66 cm
Vikt: 530 gram
Pris: 3 399 kr hos E-ville

Prestanda

Antutu Benchmark: 54 764 poäng
Geekbench 5, cpu: 631 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 254 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 377 poäng

Betyg: 2 av 5