Samsung Galaxy Xcover 4s: Stryktålig mobil i behändigare format

Samsungs bidrag till testet är till för dig som inte vill släpa runt på en pansarmobil och en massa extra vikt, utan vill ha en mer normal lur. Xcover-serien har länge funnits som ett halvruggat alternativ till Samsungs budget- och mellanklassmobiler. Den senaste heter Xcover 4s och släpptes i somras.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är den tåliga telefonen för den som inte vill ha en superruggad pansarlur. Visst, den är inte lika tålig som de tyngsta byggena, men den erbjuder en hel del extra trygghet ändå. Vi bara önskar att Samsung inte hade byggt den på sådan budget-bas, utan satsat på att göra en kraftfullare och bättre mobil istället. Det hade vi glatt betalat för.

Positivt

  • Extra tålighet i ”vanligt” mobilformat.
  • Bra ljud och bild.
  • Stabil kamera.
  • Utbytbart batteri.

Negativt

  • Måttliga prestanda.
  • Inte lika ruggad.
  • Inga extra funktioner.
  • Batteritid lite i underkant.
Det här ser ut som en Galaxy-mobil gjorde för sisådär tre, fyra år sedan. Utseendemässigt påminner den mest om gamla Galaxy S5. Den har en fem tums skärm i 16:9-format, en enkel kamera med en lins på baksidan, och fysiska navigeringsknappar i nederkant. Och den saknar fingeravtrycksläsare.

Den har också något så ovanligt nu för tiden som öppningsbart bakstycke och utbytbart batteri. Här hittar vi också dubbla sim-kortplatser och separat plats för extra minneskort. Det kan du behöva skaffa, för telefonen har bara blygsamma 32 GB egen lagring.

Den har ett skönt, bekvämt grepp, med räfflad plast baktill och matta gummiaktiga ytor i en ram runtom. Den har inte tjock stötabsorberande gummi på utsidan, utan kanterna känns rätt så stumma. Samsung uppger dock att den uppfyller MIL-STD 810G-krav, men är lite förtegna med exakt vilka.

Samsung Galaxy Xcover 4s
Samsung Galaxy Xcover 4s är tuff nog för de flesta, men liknar mer en vanlig smartphone, om än med rätt så gammaldags stil.

Vi testar lite fräckt att tappa den från huvudhöjd ned i ett golv, och det klarar den i alla fall av, till och med utan synliga repor. Men då landade den inte på skärmsidan som är täckt av Gorilla Glass 3 men inte har något ytterligare skydd.

Skärmen har 720p-upplösning och gammaldags 16:9-format, men ser annars riktigt bra ut, med fin kontrast och rena, klara färger. Panelen ser ut att vara av pls-typ, vilket innebär lite kontrastskiftningar i snäva betraktningsvinklar, men bara måttliga. Ljusstyrkan räcker bra för alla sorters miljöer, men i solljus kan reflexer bli ett problem.

Som alltid levererar Samsung riktigt bra ljud, från flaggskepp till budget, och Xcover 4s är inget undantag. Den har en monohögtalare, men med bättre klang än konkurrenterna, och pluggar vi in hörlurar har den till och med Dolby Atmos-stöd. En 3,5 millimeters hörlursport sitter på ovansidan. Både den och usb-c-porten i botten sitter helt öppna. Telefonen har IP68-klassning och ska tåla ett dopp, men du lär behöva låta den torka ur ordentligt innan du pluggar in laddare eller hörlurar efteråt.

Prestanda i telefonen är godkända, men ligger lite efter en del mer kraftfulla konkurrenter. En lite nyare och piggare Exynos-krets än den som sitter här hade vi inte sagt nej till, och också betalat lite extra för. Det här är testets billigaste deltagare med pris på strax under 3 000 kronor.

Samsung UI
Här finns inga specialfunktioner för frilufts- och yrkesliv som i konkurenterna, utan Samsungs vanliga knippe appar och tjänster.

Kameran baktill är på 16 megapixlar och fotar det mesta stabilt och problemfritt. Vi får ingen vidare bokeh-funktion då den inte har extra lins för det, men för övrigt håller den den höga lägstanivå vi förväntar oss av en enklare Samsung-mobil.

Xcover 4s kommer med Android 9 och Samsungs vanliga egna gränssnitt, vilket innebär snabbnavigerat men lite bakvänt upplägg om du är van vid andra Android-telefoner, egna assistenten Bixby, extra säkerhet med Knox, och en drös extra appar, från användbara till helt onödiga.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy Xcover 4s
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 7 Octa 7885
Processor: 2 st Cortex-A73 2,2 GHz, 6st Cortex-A53 1,6 GHz
Grafik: Mali-G71 MP2
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 16 MP med led bak, 5 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0, eget UI
Övrigt: Dubbla sim (standby), programmerbar extra knapp, bytbart batteri
Intrångsskydd: IP68
Stöttålighet mm: MIL-STD-810G
Batteri: 2 800 mAh, 7h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 8h 50min blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 17h samtal (3g)
Storlek: 14,6 x 7,35 x 1 cm
Vikt: 172 gram
Pris: 2 790 kr
Pris: Från 2 322 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 102 383 poäng
Geekbench 5, cpu: 980 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 13 649 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 653 poäng

Betyg: 4 av 5