Testad produkt: Philips 65OLED804
Pris: Från 36 995 kronor hos Prisjakt.

Årets kanske stilrenaste oled-tv kommer från Philips och heter OLED 804. Den finns i två storlekar, 55 och 65 tum, som vi testat här. Den har kompletta modellnamnet 65OLED804. Allt du ser framifrån när du ställt upp den på ett bord är oledpanelens bildyta, och en halv centimeter svart marginal runtom. Glasytan framtill är kantad av en millimetertunn ljus metallram som blir nästan omärklig mot en ljus vägg. Minimalism när den är som bäst.

Här sitter inga logotyper, inga framriktade högtalare nertill och foten består av två minimala metallstavar som sticker fram en decimeter och som skärmen ser ut att vila på. Det gör dock att själva bildytan hamnar rätt så långt ner, så det gäller att du har en tv-möbel som det passar för. Annars kan du givetvis hänga den på väggen, baktill sitter vanligt vesa-fäste för det.

Baksidan är även den stilren, men helt klart inte tänkt att visas upp. Bakstycket i matt svart plast är relativt högt och brett jämfört med andra oled-modeller vi testat i år men det beror delvis på att Philips Ambilight-dioder runtom den tar lite extra plats.

Smart fjärr och snyggt ljud

Som vanligt från Philips får vi en fjärrkontroll som har ett qwerty-tangentbord på baksidan. Det gör det enkelt att skriva in kontouppgifter och sökningar. Den har givetvis också inbyggd mikrofon för röstsökningar. Här är det Android TV 9.0 som är operativsystem, och du kan använda Google Assistent för att prata med den. Svenskspråkiga versionen av Assistent i Android TV är inte helt funktionskomplett ännu, men förväntas bli det inom kort. Du kan givetvis diktera på svenska i sökrutor.

I mitten baktill sitter ett rejält högtalarelement, en subwoofer som levererar ordentligt med bas med 30 watts effekt, och två dolda 10-wattselement för diskant och mellanregister ger en fyllig och fin ljudbild, speciellt för musik. Även röster lyfts fram på ett utmärkt sätt. En del atmosfäriska ljud, som riktigt djup bas liksom riktigt skarpa diskanter, kan komma bort lite i mixen.

Philips 65OLED804 fjärrkontroll
Den intressanta sidan av Philips fjärrkontroll.

Vi har inte testat att montera väggfäste baktill, men bara att flytta tv:n från nära en vägg till 40 centimeter ifrån ändrade ljudbilden från subwoofern rejält. Inte egentligen kvaliteten, men klangen. Så det kan vara något att tänka på om du vill väggmontera denna tv. Det finns en inställning vid väggmontering som ska anpassa ljudbilden för det, men då vi inte skruvat upp själva och testat låter vi det vara osagt exakt hur det låter. Philips brukar ha bra koll på sitt ljud, så illa låter det säkert inte.

För det mesta låter det som bäst med Dolby Atmos igång och ett ai-assisterat automatiskt ljudläge som känner igen typer av ljud och justerar det hela åt oss, men just för bästa bio-upplevelse finner vi att manuell justering i en separat profil blir nödvändig.

Tyvärr är det lite bökigare att byta både ljud- och bildprofiler än med många andra smart tv-system. Det ligger ett eller ett par extra steg ner i menyer, och Android TV är inte det mesta lättnavigerade systemet när det gäller inställningar. Det är utmärkt upplagt för att hitta innehåll i befintliga installerade appar, speciellt de du använder ofta, men saker du gör mer sällan, som att ändra inställningar eller söka reda på nya appar att installera, är onödigt tillkrånglat.

Komplett hdr-stöd är ett plus

Panelen har det mesta vi önskar oss av en bra oled-tv. Klockren kontrast, hög peakljusstyrka på upp mot 1 000 cd/m2, 10 bitars färgdjup, fin dynamik och detaljering i både mörka och ljusa bildpartier, omärkligt jämna graderingar och extra stort färgomfång med 99 procents matchning av dci-p3-skalan, vilket också innebär att den ligger långt över det srgb-format som det mesta i mediaväg använder.

Tv:n har också stöd för alla viktiga hdr-format, hlg, hdr10, hdr10+ och Dolby Vision. Det är extra bra att den stödjer bägge de sista, då videotjänster ofta kör den ena, men inte den andra som sitt topp-alternativ för hdr.

Philips 65OLED804 fot
65OLED804 står stadigt trots minimal fot.

Du får sju bildprofiler att snabbväxla mellan, men vi ser nästan aldrig någon anledning att avvika från standardläget. Möjligen kan du växla till bioläge för rätta filmupplevelsen, eller ett av de två ifs-kalibrerade lägena som optimerar för infallande dagsljus i rummet eller dämpat ljus nattetid.

Läget Vivid som ska lyfta fram maxad färgskala och dynamik i bilden blir på tok för skränig för vardaglig användning, men kan kanske vara snygg för att visa foton på. 65OLED804 har givetvis inbyggd mediaspelare som stödjer de flesta filformat om du ansluter en extern disk på usb. Och saknar du något format så är app-butiken fylld av bra tredjeparts-alternativ. Två extra lägen, ett för spel och ett för datorskärm, går igång per automatik när en bildkälla som identifieras som konsol eller pc väljs.

Philips ger dig annars full kontroll med mängder av detaljinställningar för bilden som du förslagsvis använder för att justera bilden i profilen kallad Personlig. Det är lite tålamodsprövande, men för dig som vet vad du håller på med är slutresultatet övertygande.

Smartare skalning, men lite för ivrig

Med nya generationen av bildprocessor där Philips stoppar in dubbla P5-chip som jobbar parallellt har de vässat kvaliteten ett par snäpp. En sak som är direkt påtaglig är renare och naturligare uppskalning av lägre upplösta bildkällor. Den var effektiv i tidigare generationens Philips-tv, men resultatet var lite artificiellt och plastigt.

En sak som förbättrats här är förmågan att se skillnad på naturliga detaljer som ska skalas upp och brus och artefakter som ska tvättas bort. Smart kantutjämning gör att tunna linjer i bilden behåller sin skärpa på ett övertygande sätt.

Philips 65OLED804 baksida
Alla kontakter sitter prydligt sido-eller nedåtriktade.

Den ska också ha blivit bättre på att skala upp sdr till hdr, men det har vi svårt att se utan en äldre modell sida vid sida. Det vi kan se är att simulerad hdr kan kännas lite överdriven, med uppressad kontrast. Det går att ställa in intensitet på den, och vi tycker det ser som bäst ut på lägsta läget.

Det blir ett generellt tema här, med allt från färger, upplösning, ljud och bilddynamik – OLED804 kan väldigt mycket och är väldigt entusiastisk med att visa upp sina tricks. Men du som användare får nog bäst upplevelse om du går in och tyglar den lite. En sak som däremot fått klart bätttre automatik är rörelseoskärpa och jämna bildsvepningar. Det finner vi väldigt sällan behov av att trimma manuellt, vilket är lite ovanligt.

Snyggt men inte snabbt

Det är egentligen bara på två punkter som vi kunde hoppats på lite mer från Philips, och de fokuserar på gaming. Svarstiderna i panel och så kallad insignals-lagg genom systemet är långt från snabbast i klassen. Det är ungefär tre tiondelars fördröjning i det som ska vara det extra snabba spelläget, där till exempel konkurrerande LG E9-serien hyvlat av det till strax över en tiondel.

Det är inget som de flesta som hakar på en Playstation kommer känna av, men en och annan gamer med höga krav kan märka skillnaden. Enligt vissa uppgifter ska det gå att trimma ner till runt 15 millisekunder, men det lyckas vi inte klura ut hur, och en aning lagg i enstaka spel med hög bildfrekvens och snabba reaktioner går att detektera, om du är känslig för sådant.

Det andra som vi hade hoppats på var stöd för hdmi 2.1 på åtminstone en av bildingångarna. Det skulle möjliggöra för 10 bitars 4k-bild i upp till hela 120 Hz. Det är inte något som är så intressant i dagsläget, men kan komma att bli det med nästa generation av spelkonsoler som är på gång.

Android TV
Android TV är prydligt på ytan, men kan bli rörigt en eller ett par nivåer ner bland inställningarna.

M3 rekommenderarOmdöme

För några veckor sedan utsåg vi LG E9 till årets hittills snyggaste tv. Den pokalen tar nu Philips hand om med grymt stilren minimalism och Ambilight-funktion som extra bonus. Men är det den bästa tv-apparaten? Den kan definitivt hävda sig bland de bästa, men det är upp till dig som användare att se till att du får en välbalanserad upplevelse.

Specifikationer

Produktnamn: Philips 65OLED804
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Philips
Tv-typ: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Hdr: Ja (Dolby Vision, HDR10+, HDR10 och HLG)
Operativsystem: Android TV 9
Ljud: 50W 2.1 med Dolby Atmos-stöd
Anslutningar: 4 st hdmi 2.0a, komponent, lan, 2 st usb, line in, hörlur, s/pdif ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Energiklass: B
Mått: 144,9 × 28 × 84,3 cm
Vikt: 28,5 kg
Rek pris: 36 995 kronor
Pris: Från 36 995 kronor hos Prisjakt.

plus

Extra stilren design.
Vässad och mer naturlig uppskalning och dynamik.
Rätta hdr-stödet.
Behändig fjärrkontroll.

minus

Android TV fortfarande bitvis rörigt.
Aggressiva standardinställingar.
Subwoofern brister i precision.

Betyg 4 av 5