En 26-årig man i Tokyo misstänks för att ha antastat en kvinnlig popstjärna. Mannen ska ha anfallit kvinnan vid midnatt den 1 september när hon var på väg in i sin lägenhetsbyggnad. Mannen flydde från platsen, men kunde identifieras genom övervakningskameror på plats och greps av polis.

Enligt CBS News säger polisen att mannen under förhör sagt att han spårat upp kvinnan genom att studera hennes selfies. Genom att förstora upp bilderna och analysera vad som reflekterades i hennes ögon kunde han hitta återkommande riktmärken och matcha dessa mot Google Street View. På så vis kunde han exempelvis lista ut vilken tågstation kvinnan pendlade från.

Mannen ska sedan tagit reda på vilken byggnad kvinnan bodde i genom att studera detaljer i hennes videor som från vilket håll ljuset kom in i hennes lägenhet och hur hennes gardiner placerats.

Händelsen har lett till en nationell diskussion i Japan gällande säkerheten för offentliga personer som samtidigt har kravet på sig att vara aktiva online och producera innehålla för sin publik.

I en kommentar till den japanska tidningen Sankei Shimbum ska en utredare vid polisen ha kommenterat händelsen med att:

“Allmänheten bör vara fullt medveten om att de riskerar att få sina personliga uppgifter avslöjade om de lägger upp bilder och videor via sociala medier.”