Produkt: Oneplus 7T Pro
Pris: 8 390 kronor hos Dustinhome | Se fler pris i vår jämförelse här!

Oneplus två nya mobiler 7T och 7T Pro lanserades globalt i förra veckan, och går att börja beställa i en handfull stora butiker eller direkt från Oneplus.com imorgon den 17 oktober. Oneplus 7T, den lite billigare och enklare modellen, fick smygstart på ett par veckor i Indien där Oneplus är omåttligt populära, och även i USA. Den fick vi tag på tidigare och har redan hunnit testa.

Nya flaggskeppet Oneplus 7T Pro kunde vi först lägga vantarna på precis efter lanseringen. Vårt första intryck var ett försiktigt tummen upp. Eller egentligen ett stort tummen upp för själva mobilen, men ett försiktigt tummen upp för nyhetsvärdet i den.

Oneplus 7 Pro som kom på senvåren var en riktig höjdarmobil, och Oneplus 7T Pro är inte sämre. Men inte heller så mycket bättre att det går att skriva spaltmeter om skillnaderna. Det handlar om ett fåtal uppgraderingar, och ingen som i sig är särskilt avgörande.

Oneplus två nya mobiler 7T och 7T Pro lanserades globalt i förra veckan, och går att börja beställa i en handfull stora butiker eller direkt från Oneplus.com imorgon den 17 oktober. Oneplus 7T, den lite billigare och enklare modellen, fick en smygstart på ett par veckor i Indien där Oneplus är omåttligt populära, och även i USA. Den fick vi tag på tidigare och har redan hunnit testa.

Oneplus 7T Pro
Oneplus 7T Pro har matt blå baksida. En lite ljusare och varmare blå än Oneplus 7 Pro. Gillar du inte färgen blir det till att skaffa skal, för det här är den som finns.

Nya flaggskeppet Oneplus 7T Pro kunde vi först lägga vantarna på precis efter lanseringen. Vårt första intryck var ett försiktigt tummen upp. Eller egentligen ett stort tummen upp för själva mobilen, men ett försiktigt tummen upp för nyhetsvärdet i den.

Oneplus 7 Pro som kom på senvåren var en riktig höjdarmobil, och Oneplus 7T Pro är inte sämre. Men inte heller så mycket bättre att det går att skriva spaltmeter om skillnaderna. Det handlar om ett fåtal uppgraderingar, och ingen som i sig är särskilt avgörande.

Inget nytt i formen

Till det yttre är det nästan en identisk mobil, med samma form och yttermått, och nästan exakt samma vikt. Det är en rejält tilltagen telefon med stor skärm och böjt glas på långsidorna både fram- och baktill, och avlång kamerapanel i mitten istället för den runda design som Oneplus 7T har.

Tack vare en selfie-kamera som poppar upp på ovansidan vid behov så är skärmen heltäckande utan avbrott. Det har sin charm, men är inte helt utan problem. Det gör kort och gott ansiktsupplåsning till en opraktisk historia. Vi behöver en extra svepning på skärmen och ett par tiondelars fördröjning för att komma in i mobilen.

För en tillverkare som sätter snabbheten i första rummet är det inte helt konsekvent. Struntar du i ansiktsupplåsning och föredrar fingeravtrycksläsare är den som sitter under skärmen utmärkt snabb och fungerar utan komplikationer för oss.

Oneplus 7T Pro
Oneplus 7T Pro har exakt samma form som föregångaren. Hade det inte varit för att de flyttat på ett par sensorer så hade de gamla skalen fungerat. Nu finns det nya skal med extra hål för dem. 

En skillnad mellan föregångaren och denna modell är att lasersensorn för snabb autofokus i kameran har flyttat från att sitta mellan linserna till att sitta en bit åt sidan. Om det gör funktionen bättre eller inte vet vi inte, men det innebär att trots att skalen till en Oneplus 7 Pro sitter perfekt även här så behöver du ett nytt, annars skyms de sensorerna.

Framför allt har 7T Pro fått en ny färg, en mer blågrön ton kallad Haze Blue bakom Oneplus typiska frostade glasyta på baksidan. Det finns inga andra färger denna gång och ingen modell med blankt glas. Då räknar vi inte med Oneplus 7T Pro McLaren Edition, specialversionen med egen design och extra ram-minne som släpps först i november. Den kommer bara säljas i en exklusivt begränsad upplaga.

Bara en modell denna gång

Vanliga Oneplus 7T Pro kommer bara i en konfiguration, med 8 GB ram-minne och 256 gigabyte lagring. Det fanns både olika minnesmängd, ytor och färg på föregångaren Oneplus 7 Pro, så det är lite av ett steg bakåt. Priset för 7T Pro är dock oförändrat. Den kostar precis lika mycket som vårens modell med lika mycket minne.

Oneplus är verkligen ingen prispressad tillverkare längre, för riktigt billiga flaggskepp får du kolla in Xiaomi eller Asus istället, men det är fortfarande tryggt under det 10 000-kronorsstreck som många konkurrenter nosat på – eller har sprungit förbi.

Hårdvarumässigt handlar det om tre uppgraderingar. En har faktiskt med skärmen att göra. Den har samma goda egenskaper som förr, med 1440p-upplösning, stort färgomfång, bra hdr-stöd och framför allt 90 Hz bildfrekvens vilket ger pekkontroll och sådant som scrollning av dokument en skönt direkt och jämn känsla. Det nya är att ljusstyrkan pressats upp en aning. Inte lika mycket som i Oneplus 7T, men inte långt ifrån.

Oneplus 7T Pro
Med 1440p amoled på 90 Hz, stor färgrymd, HDR10+-stöd och hög ljusstyrka är det här en av de bästa skarmarna just nu. Bästa av alla? Det beror på vad du värdesätter. 

För det andra är batteriet aningen större, 4 085 mAh istället för 4 000 mAh. Vi uppmäter faktiskt en större ökning av batteritiden än så, men det tror vi främst har med andra faktorer att göra. Telefonen stödjer en ny och snäppet effektivare snabbladdning än föregångarens Warpcharge 30. Nu heter den Warpcharge 30T som är lite drygt 20 procent snabbare, trots samma uteffekt från laddaren.

Snabb hårdvara och system

För det tredje har 7T Pro givetvis nyaste processorn. Snapdragon 855 har bytts ut mot något upptrimmade Snapdragon 855+, med aningen högre peak-prestanda och framför allt höjd klockfrekvens på grafikprocessorn, vilket ger ett märkbart lyft i mer krävande spel.

Vid daglig användning är det däremot i stort sett omöjligt att märka någon skillnad. 90 Hz-skärmen, snabb ufc 3.0-lagring och ett väloljat operativsystem gör en större skillnad för upplevelsen. Och just systemet är kanske det vi gillar bäst med nya Oneplus-lurarna, både 7T och 7T Pro – Android 10 och därmed nya Oxygen OS 10, som bägge blivit snyggare och smidigare än någonsin.

En intressant sak är att Oneplus lovar två års uppdateringar till nya Android-versioner, och tre år av säkerhetsuppdateringar. Det är samma som för telefoner med Android One. Nya mjukvaran ska komma som uppdatering till äldre Oneplus-telefoner också, men utrullningen av det har dröjt. Så i skrivande stund är det bara här du får version 10.

Oneplus 7T Pro popup
Popup-kameran, fortfarande roligare än smart.

Nya kamerafunktioner

Slutligen har Oneplus 7T Pro fått samma nya funktioner i kameran som Oneplus 7T, vilket främst innebär möjlighet att både filma och ta makrobilder med vidvinkelkameran, samt smartare och mer naturlig bildstabilisering när man filmar.

Det är samma kamerauppsättning som i Oneplus 7 Pro, Sonys 48-megapixlare IMX586 som huvudsensor, och sedan en 16 megapixels vidvinkel och en 3x optisk zoom på åtta megapixel. För vanlig fotografering fungerar den precis som förr, med snabb och säker fokus och god dynamik i bilder, men lite låg färgmättnad jämfört med en del konkurrenter.

Vad gäller övriga funktioner i telefonen är de identiska med föregångaren. Du får snabb lte-uppkoppling och Wifi 5 men ännu inte Wifi 6, du får usb-port som inte bara laddar batteriet snabbt utan också skickar data snabbt, och du får välbalanserat stereoljud med stöd för Dolby Atmos.

Är det något vi saknar som många flaggskepp har så är det samma som alltid i en Oneplus – den har varken trådlös laddning, eller IP-klassat vattenskydd, även om den utan problem tål lite fukt.

OxygenOS
Android 10 med ny version av gränssnittet Oxygen OS övertygar.

M3 rekommenderarOmdöme

Det här är en plikttrogen men inte särskilt spännande uppgradering. Den får en handfull förväntade uppgraderingar och funktioner… och det är allt. När Oneplus 7T blev ett så stort lyft från Oneplus 7 hade vi hoppats på något lite mer från Oneplus 7T Pro. Å andra sidan är det svårt att klaga när kvaliteten på allt fortfarande är i absolut toppklass.

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus 7T Pro
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 855+
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,96 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1440x3120 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 8 megapixel telefoto med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 med Oxygen OS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, 30 W snabbladdning
Batteri: 4 085 mAh, 14h 40min webbvideo (wifi), 16h 10min blandad användning (4g), ca 26h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,88 cm
Vikt: 206 gram
Rek. pris: 8 390 kronor

Prestanda

Antutu Benchmark: 396 550 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 699 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 6 072 poäng
Androbench, lagring: 1 456,4 MB/s

plus

Höga prestanda.
Kanske bäst skärm just nu.
Snyggt smidigt system.
Nya smarta kamerafunktioner.

minus

Popup-kameran lite opraktisk.
Ingen trådlös laddning.
Bara en färg och konfiguration.

Betyg 4 av 5