Hearthstone-proffset Ng Wai ”Blitzchung” Chung passade på att kommentera Hong Kong i en intervju efter en tävling i Taipei och Blizzard drämde till med avstängning i ett år och tog ifrån honom vinstpengarna från Grandmasters-turneringen.

Blizzard fick genast hård kritik från såväl spelare som flera amerikanska politiker, och anklagas för att ge efter för påtryckningar från Kina, skriver Engadget. Företaget Activision Blizzard ägs till 4,9 procent av kinesiska jätten Tencent.

Kontroversen har lett till att John Needham, chef för esport på League of Legends-utvecklaren Riot Games, har skickat ut ett meddelande till alla inblandade i spelets proffsliga. Han ber spelare och andra undvika att diskutera ”känsliga ämnen” som politik och religion, och pekar bland annat på hur företaget har anställda i länder där detta kan ställa till problem.

Konkurrenten Epic Games har samtidigt sagt till The Verge att ingen kommer portas från Fortnite för att uttrycka åsikter om politik eller mänskliga rättigheter. Ironiskt nog äger Tencent 40 procent av Epic.

Spelindustrin är inte den enda som har dragits in i stormen kring Hong Kong. Apple har till exempel kritiserats för hanteringen av appen Hkmap.live.