Testad produkt: Audio Pro BT5
Pris: 1 490 kronor hos CDON.

Audio Pro har på senare år verkligen utvecklat sina produkter och lanserat flertalet modeller med wifi-uppkoppling för att kunna förse marknaden med så kallade multiroom-högtalare där användaren enkelt kan strömma musik till hemmets alla rum. Man har gjort det bra och utmanat de etablerade jättarna med Sonos i spetsen med besked.

Saknar wifi-anslutning

BT5 är emellertid en helt annan produkt. I avsaknad av wifi-uppkoppling, spännande delningslösningar eller portabilitet erbjuds här istället en enklare högtalare med enbart bluetooth för trådlös överföring. Du går men andra ord miste om en hel del tekniska funktioner, men får ändå ta del av tillverkarens i allmänhet erkända kompetens vad gäller ljudprestanda – men till ett lägre pris. I detta fall en bordshögtalare som är både lättplacerad och samtidigt estetiskt tilltalande.

Audio Pro BT5 test

Högtalaren kommer i tre olika färgval och då i svart, valnöt eller som i detta fallet ”Drift Wood”, som för tankarna till drivved som samlats vid någon ödslig strand och som förädlats för att klä in kabinettet. Vid närmare granskning syns det tydligt att ytskiktet är laminerat men på håll är det riktigt snyggt och lite udda. Enligt tillverkaren själv har marknadsundersökningar visat att just denna färg ska falla ”designintresserade kvinnor” i smaken, huruvida det stämmer eller inte låter vi vara osagt.

På högtalarens ovansida finns en knappsats i aluminium och som följer samma mall som den på flertalet av företagets övriga högtalare. Snyggt, avskalat och användarvänligt, men saknar multiroom-högtalarnas fyra snabbvalsknappar (för favoritradiostationer och spellistor).

Snyggt designad bordhögtalare

På baksidan finns förutom nätanslutning och aux-ingång även ett reglage för att aktivera strömsparläget. I läget Auto on är högtalaren alltid redo att spela musiken du skickar till den, i Standby går den ner i viloläge efter 20 minuter och måste därefter väckas genom att trycka på on-knappen.

Det är som sagt enbart via bluetooth BT5 kommunicerar trådlöst, samt med signalkabel via aux-ingången, vilket har sina nackdelar. Vid inkommande samtal bryts uppspelningen och räckvidden är klart reducerad jämfört med wifi-anslutning och i detta fall går det inte det heller inte att parkoppla två BT5 för att spela höger och vänster stereokanal.

Audio Pro BT5 test
Användarvänlig knappsats.

Vidare är vi vana vid att en högtalare som kommunicerar via bluetooth numera ofta har ett inbyggt batteri för att den enkelt ska kunna flyttas runt eller tas med på äventyr bortom hemmanätverkets räckvidd. Även detta saknas i BT5 vilket innebär en viss begränsning när det kommer till högtalarens användningsområde.

Men har du övervägt för- och nackdelar mellan alternativen wifi och – eller enbart – bluetooth-anslutning och kommit till insikten att du inte har behov av ytterligare en batteridriven högtalare kan vi glatt meddela att BT5 sköter sin enda och egentliga uppgift med den äran. Det vill säga prestera ljudmässigt.


Omdöme

För trots att högtalaren innebär en hel del kompromisser gällande funktioner och anslutningar är ljudet både tilltalande och korrekt liksom förvånansvärt fylligt för den här storleksklassen. Förutom att BT5 inte når ända ner i den riktiga djupbasen låter det riktigt bra över hela registret, och även om den volymmässigt inte klarar av arbetsuppgiften som hemmets huvudhögtalare är den ett fullgott alternativ till sovrummet eller köket. Gärna på en väl synlig plats, med tanke på den snygga designen.

Specifikationer

Modell: BT5
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Audio Pro 
Typ: Stationär bluetooth-högtalare
Kabinettyp: Basreflex
Förstärkare: 10W + 30W digital förstärkare klass D
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 3,5 mm
Frekvensomfång: 50 – 20 000 Hz
Handsfree-funktion: Nej
Mått: 134 x 250 x 150 mm
Vikt: 2,7 kilo
Rek.pris: 1 500 kronor
Pris: 1 490 kronor hos CDON.

plus

Riktigt snygg design.
Bra ljud.
Användarvänlig.

minus

Går inte att koppla ihop med ytterligare en högtalare för äkta stereo.
Saknar wifi-anslutning.
Inget inbyggt batteri.

Betyg 4 av 5