Testat spel: The Witcher 3: Wild Hunt
Pris: 548 kronor hos Spelbutiken.

Det råder inte precis brist på konverteringar av nya och gamla spel till Nintendo Switch, och det är inte svårt att se varför. Nintendos hybridkonsol spelar helt enkelt i en egen liga och har mer eller mindre monopol på bärbar gaming. Och visst finns det anledningar att köpa bärbara versioner av favoritspelen.

Ibland vill vi helt enkelt ta med oss samma upplevelse på vift, och vad passar bättre då än riktigt gedigna konverteringar? Hit hör bland andra de utmärkta Switch-versionerna av Doom och The Elder Scrolls V: Skyrim. Men vi kunde aldrig föreställa oss att The Witcher 3, ett av den här generationens största spel, skulle få oss att tappa hakan så många gånger som vi gjort de senaste dagarna. Detta är helt enkelt ”(S)witchcraft”, alltså häxkonster, i sin finaste form.

En levande värld även till Nintendo Switch

Det som kännetecknar The Witcher 3 från 2015 är den massiva och levande världen. Vi börjar äventyret i små idylliska byar där varje invånare verkar leva sitt eget liv. Barn leker längs de leriga vägarna samtidigt som vuxna bearbetar åkrarna vid sidan av. Trähusen är enkelt uppbyggda och rymmer enbart det mest basala. Utanför byarna finns en imponerade flora och fauna bestående av stora grönområden och farliga monster.

Geralt outside town
Foto: Raphael Cano Felix

Och det är hela den här världen som har återskapats för Nintendo Switch. Inledningsvis kan vi inte annat än häpna över hur stora och fina de områden som målas upp framför oss är. Men ganska snart märker vi dock att utvecklarna Saber Interactive, som ligger bakom konverteringen till Switch, varit tvungna att kompromissa på sina ställen. Detta syns främst i actiontunga mellansekvenser där bilduppdateringen inte alltid hänger med. På sina ställen ”hackar” det också till ordentligt, vilket blir jobbigt när det drabbar hela sekvenser.

…men den är ofta suddig

Men å andra sidan flyter resten av spelet på fint mestadels. Självklart kan vi inte uppnå samma typ av detaljrikedom på Switch-hårdvaran kontra konsol- och pc-versionerna. När vi klättrar upp för höga avsatser och kikar ut över horisonten är stora delar av utsikten suddig. Likaså i de mer folktäta och detaljerade städerna, där vissa objekt är odetaljerade tills vi kommer riktigt nära. Ibland poppar även vissa saker upp som från ingenstans.

Geralt stares to the ocean
Foto: Raphael Cano Felix

Värt att tänka på är däremot att de flesta problemen blir mindre synliga när vi spelar i bärbart läge. Den mindre skärmen gör att vi enbart fokuserar på protagonisten Geralt, och när det vankas slagsmål tänker vi inte ens på vad som finns bortom våra antagonister. Självklart blir upplevelsen snäppet bättre i dockat läge, som i alla andra Switch-spel. Men då detaljrikedomen aldrig kommer i närheten av de andra versionerna känns det mer som en nödlösning för den som inte har tillgång till dessa.

Hela The Witcher 3 i en liten kassett

Innehållsmässigt är allt däremot intakt. Och då menar vi verkligen allt från stridssystemet och utrustning till sidouppdrag och det som tidigare släpptes som nedladdningsbart innehåll för de andra versionerna. Även kortspelet Gwent finns kvar för den som önskar att ta en paus från äventyrandet.   

Exempel på dialog i Witcher 3
Foto: Raphael Cano Felix

Men det bästa med hela paketet är ändå hur konsumentvänlig den fysiska utgåvan av spelet är kontra andra större spelutgivares Switch-versioner. Du kan nämligen börja lira direkt från den 32 gigabyte stora kassetten utan att behöva ladda ned halva innehållet. Visserligen spelar en del hellre digitalt, men du som köper fysiskt behöver alltså inte nöja dig med en halvfärdig produkt den här gången.

OmdömeM3 rekommenderar

CD Projekt Red och Saber Interactive har satt en ny standard vad gäller Switch-konverteringar – nu kan andra utvecklare inte längre skylla på hårdvaran. Bara det faktum att vi kan bära med oss The Witcher 3 i hela sin helhet är en bedrift vi inte trodde var möjlig. Det är inte en perfekt avbildning av de tidigare versionerna rent tekniskt, men det var aldrig riktigt meningen. För den som tänkt spela på tv:n är alltså konsol- eller pc-versionerna att föredra.

Men vill du bära med dig ett av de senaste årens största äventyr finns det inget att tvivla på. The Witcher 3: Wild Hunt till Switch innehåller allt vi älskade med Geralts senaste bravader och är det ultimata beviset på att spelet har otroligt mer substans än bara en detaljrik värld.

Specifikationer

Spel: The Witcher 3: Wild Hunt (Nintendo Switch)
Utgivare: CD Projekt Red/Bandai Namco.
Testat: Oktober 2019
Utvecklare: Saber Interactive/CD Projekt Red.
Format: Switch, Xbox One, PS4, pc.
Testat format: Switch Lite. 
Genre: Actionrollspel.
Pris: 548 kronor hos Spelbutiken.

plus

En stor värld att utforska.
Fullspäckat med extrainnehåll.
Beroendeframkallande gameplay.

minus

Vissa mellansekvenser hackar.
Komprimerat ljud.
En del buggar återstår.

Betyg 4 av 5