Testat spel: Destiny 2
Pris: PS4: 59 kronor hos Netonnet. Xbox: 59 kronor hos Spelbutiken. Pc: Från 184 kronor hos Prisjakt.

Februari 2019. Efter en tid utan spännande uppdateringar började Destiny 2 kännas både tradigt och snålt. In kom Biowares hypade Anthem, ett spel som trots många barnsjukdomar hade en spännande grund att bygga vidare på. Det kändes helt enkelt som att Destiny 2 var på väg ut och framtiden stavades Anthem.

eris morn

Problembarn och skilsmässa

Men det skulle snart visa sig att mycket kan hända på ett halvår. Eller i Anthems fall, inte särskilt mycket. Innehållsuppdateringar sköts på framtiden och Bioware fokuserade istället på att laga allvarliga buggar och förbättra spelbarheten.

Destiny 2 hittade å sin sida ny fart under 2019. Dels tack vare nytt och hyggligt intressant innehåll, dels tack vare Bungies skilsmässa från Activision. Vi ska inte peka finger och skylla allt på en part, men att de återkommande specialeventen snarare blev en reklampelare för mikrotransaktioner än kul innehåll att ta sig an berodde sannolikt på A snarare än B. I dagsläget är mikrotransaktionerna inte alls lika påträngande, tack och lov.

Destiny 2: Shadowkeep

Halvgratis att spela

En av de stora förändringarna med Destiny 2 efter skilsmässan är att äventyret nu till stor del är gratis att spela. Grundspelet, samt de hyfsat välfyllda expansionerna Curse of Osiris, Warmind och delar av Forsaken, kan numera laddas hem helt utan kostnad på både Playstation 4, Xbox One och pc. Det som måste köpas till för att få det kompletta paketet är den förra expansionen Forsaken, och så klart den nya expansionen Shadowkeep.

Eftersom huvudmålet i Destiny 2 är att nöta onlinematcher, raider och uppdrag för att samla den bästa utrustningen och få en så stark karaktär som möjligt, försvinner en viktig del av spelets syfte om du inte har tillgång till de senaste och bästa föremålen. Helt lottlösa är emellertid inte gratisspelarna, snarare tvärtom.

Även om de senaste utmaningarna med tillhörande utrustning inte är tillgängliga, finns det fortfarande mängder av innehåll att ta sig an. Gratisspelare kan nå maxnivån och det är inte heller några problem att delta i de utmärka pvp-matcherna eller Gambit-läget. Även äldre raider och striker är tillgängliga, samt specialevent som Iron Banner och Festival of the Lost.

Men framför allt är den alldeles utmärkta huvudkampanjen från originalspelet tillgänglig. Där får vi följa med på en resa som är det bästa Destiny har att bjuda på, både vad gäller häftiga actionmoment och minnesvärda mellansekvenser. Saknar du de gamla Halo-kampanjerna ska du definitivt ta en titt på Destiny 2.

Destiny 2: Shadowkeep

En förvirrad gammal kämpe

Oavsett om du är helt ny i Destiny 2-världen, eller kommer tillbaka från ett lite längre uppehåll, kommer en våg av förvirring att skölja över dig. Det är menyer och undermenyer, mängder med platser att besöka och karaktärer att hjälpa. Det finns dagliga uppdrag, veckouppdrag, uppdrag som tar månader och klara – och uppdrag som många aldrig lär färdigställa.

Nytillkomna spelare har egentligen en lite lättare väg in i äventyrandet eftersom nya uppgifter delas ut i en ganska behaglig takt. För oss veteraner som återkommer från en paus och har 37 pågående uppdrag, blir det däremot klurigare att förstå vad som egentligen är nytt och ska göras härnäst. Inte minst när menyerna har fått en redig omarbetning.

I övrigt noterar vi också ett nytt nivåsystem, nya attacker, och inte minst ett helt nytt utrustningssystem. Destiny 2 fick en del kritik för att vapen- och utrustningssystemet var förenklat jämte föregångaren. I och med Shadowkeep kan vi däremot skräddarsy våra vapen, hjälmar och axelskydd på ett rollspelsliknande manér. Dessutom är värden för till exempel intellekt, styrka och smidighet tillbaka på varje rustningsdel.

Det nya utrustningssystemet är egentligen inget som är exklusivt för Shadowkeep-expansionen utan lanseras bara i samma veva.

Destiny 2: Shadowkeep

En expansion med mörka trianglar och nostalgiska miljöer

Så, vad får vi egentligen av expansionen Shadowkeep? Inte överdrivet mycket, just nu i alla fall – mer innehåll ska dock släppas regelbundet.

Vi får i alla fall åter göra bekantskap med Eris Morn, den kanske bästa karaktären från Destiny 1. Likaså ska vi åter besöka vissa klassiska platser och möta versioner av gamla bossar. Annars väntar ett halvnytt område i form av en uppdaterad måne, samt fiender som är aningens modifierade varianter av fulingar som vi redan har dödat i tusental.

Kampanjen börjar dock riktigt lovande med stämningsfulla uppdrag fyllda med mystik och skräck. Men ganska snart pyser uppdragen ut till rena samlaruppgifter, och därefter får vi ett slut som är själva definitionen av abrupt. Därefter väntar den vanliga rutinen av raider, striker, uppdrag och pvp för att låsa upp den bästa utrustningen. Lyckligtvis är det inte lika illa som det låter, tack vare de näst intill perfekta strider, gott om uppgifter att slutföra och hägrande belöningar väntar många timmars nöje.

I det stora hela är Shadowkeep ändå en relativt bra expansion, speciellt för dig som har nött Destiny i flera år. Men visst hade vi hoppats på mer. Förhoppningsvis imponerar det expansions-innehåll som släpps senare.

destiny 2 shadowkeep

Sammanfattning

Sett som en expansion är Shadowkeep ett godkänt tillskott, varken mer eller mindre. Att äventyret bygger mycket på nostalgi med gamla bossar och fiender känns lite trist, men vi förnekar inte att vi ler brett åt att besöka gamla platser och se hur de har förändrats. Däremot är det lite väl snålt med nytt innehåll vid lanseringen; få nya vapen och samma gamla fiender. Att innehållet regelbundet ska fyllas på hjälper inte här och nu.

Om vi å andra sidan ser på hela Destiny 2 är det mer eller mindre ett måste för actionfans, inte minst den välfyllda gratisvarianten. Denna tvåa nådde egentligen inte ens upp till vad som lovades av det första Destiny-äventyret, men Bungies mastodontprojekt är ändå ett av de allra bästa actionspelen den här generationen – speciellt efter de stora uppdateringar som grundspelet har fått.


Fakta: Destiny 2: Shadowkeep

Utvecklare: Bungie.
Format: Xbox One, Playstation 4, pc.
Testat format: Playstation 4 Pro, Xbox One X.
Genre: Action, online.
Testat: Oktober 2019.
Pris: PS4: 59 kronor hos Netonnet. Xbox: 59 kronor hos Spelbutiken. Pc: Från 184 kronor hos Prisjakt.

plus

Förbättringarna som kom med expansionen gör Destiny 2 till ett bättre spel.
Skjutandet är lika perfekt som alltid.
Storyn i den nya kampanjen börjar lovande.

minus

Kort kampanj med klent slut.
Mer innehåll borde ha varit tillgängligt från start.
Vi har redan utforskat månen.

Betyg 3 av 5