År 2021 slår den enorma tekniksatsningen Space upp portarna på en av Stockholms mest centrala adresser vid Sergels Torg. Initiativet beskrivs som "ett modernt digitalt kulturcenter" och ska vid invigningen bland annat skryta med 500 fullutrustade speldatorer för e-sportare och andra gamers.

Den största ansamlingen av speldatorer i Stockholm hittas för närvarande på Inferno Online vid Odenplan, som kan slå sig för bröstet med 520 stycken.

Men gaming blir inte den enda fokuspunkten för centret, som även vill locka musiker, podcastmakare, influencers och andra teknikintresserade svenskar. Förutom gaminglokalerna blir det också tal om en musikarena, produktionsstudios, restauranger och till och med ett gym för den som vill känna sig lite analog en stund.

Space kanske bäst kan sammanfattas som ett oerhört ambitiöst projekt för att fånga upp alla som anses tillhöra den "digitala generationen" i ett 7 500 kvadratmeter stort lek- och arbetslandskap. Bakom satsningen står bland annat den forne World of Warcraft-mästaren Gustav Käll. Pop House, med tidigare Abba-musikern Björn Ulvaeus och Conni Jonsson som majoritetsägare, är också med i spelet som huvudägare.

– Sverige har en lång historik som ledare inom teknik- och musik-innovationer och tillhandahåller en livlig scen för nästa generation. Space kommer att vara en mötesplats som påverkar kultur och samhälle i stort, en plats där idéer, attityder och kreativitet kan kollidera i en förenande kraft som kan förändra status quo och påverka morgondagen för kommande generationer,” säger Per Sundin, vd för Pop House och medgrundare av Space.

Det är i den femte Hötorgsskrapan som framtidsdrömmen ska göras till verklighet. Ägaren AMF Fastigheter var också med på presentationen av projektet, och här följer ett gäng konceptskisser på hur Space kan se ut när det står klart om två år:

Space entré
Foto: PressbildSå här kan entrén till Space komma att se ut.
Space arena
Foto: PressbildEn arena med plats för hundratals åskådare ska möjliggöra live-evenemang inom såväl e-sport som musik.
Space sergel
Foto: PressbildExteriören från nedre delen av Sergels Torg.
Space sergel
Foto: PressbildDen femte Hötorgsskrapan syns till vänster i stadsvyn.