Uppdaterad (2021-11-25):

Dags för Space-invigning

Lördag den 27 november blir en stor dag för alla som slitit med att färdigställa det digitala kulturcentret Space i Stockholm. Som du ser längre ned i artikeln skrev vi om det planerade bygget för drygt två år sedan – innan en covid-19-pandemi kom och ställde allting på ända. Sedan glömde vi i ärlighetens namn bort det, och blir överraskade när vi bjuds in till pressinvigning.

Även arbetet med Space har påverkats av pandemin, men trots detta kan Pop House och gänget faktiskt säga att de höll löftet om att öppna 2021. För dig som inte orkar skrolla är Space alltså en fysisk-digital mötesplats med tungt fokus på e-sport och gaming, som lockar med rad efter rad av topputrustade datorer med vilka du kan spela för hjärtans lust. Eller bara äta en bit mat i den asiatiska restaurangen eller glo lite e-sport.

Space
Foto: Billy EkblomHär invigs det digitala kulturcentret Space.

Höjdpunkten är kanske just e-sportarenan med 8k-storbildsskärm, imponerande ljusarrangemang och plats för 550 sittande åskådare. Det var också här man välkomnade pressen på smyg-invigning tidigare idag och tryckte på lanseringsknappen för vad som kommer att bli ett synnerligen annorlunda tillskott i den ruffiga miljön runt Sergels Torg i Stockholm. Internationella e-sportevenemang har redan bokats, myser företrädarna på Space.

På Space finns som sagt hundratals spelstationer med datorer som meckats ihop av Webhallen, och delvis coronaförsenade skärmar från Samsung. Alla åldrar är välkomna, och under den första jättehallen med datorer finns en "vuxenavdelning" där bara 20-plussare får vistas. Ett stort antal datorer till ryms i den välventilerade grottan, där det också finns en bar och bokningsbara gamingrum.

Space
Foto: Billy EkblomDatorerna har byggts ihop av Webhallen.

För att över huvud taget få tillgång till Spaces spelhallar behöver användaren ladda ned en app och verifiera sig med Bank-ID. Sedan blippar man in sig via en svängdörr varje gång det är speldags och skannar en qr-kod på datorn för att starta en session med rätt användare. I appen finns också en översiktsvy för oroliga föräldrar, möjligheten att boka plats och ett helt beställningssystem för mat och dryck som serveras ända fram till datorn. Du kan också "levla" och låsa upp olika framsteg.

Space
Foto: Billy EkblomI vuxenavdelningen en trappa ner finns bland annat en bar.

Koncepten med en egen app är otroligt genomtänkt. Just "genomtänkt" känns som det genomgående temat för Space – under presseventet finns det inte en enda fråga som inte får ett välavvägt svar av någon av de många företrädare som finns på plats. Det märks att eldsjälar ligger bakom projektet.

Ett exempel är frågan om hur man planerar att bemöta folk som missköter sig, är elaka eller skapar oreda. Jo, då stängs syndarens Space-konto av och hen får vid ett senare tillfälle återkomma och avlägga examen avseende Space ordningsregler. Man har vidare arbetat med organisationen Female Legends för att ha en inkluderande filosofi med i hela projektet från första början.

Men Space är inte bara underhållning. Det är också tänkt att bli ett slags arbetsplats för digitala nomader och andra mindre företag som vill ha nära kontakt med branschen (och målgruppen). Det finns kontor, konferensrum, podcast-studior och till och med en utbildningssatsning som går under namnet Academy. Där ska företrädelsevis skolklasser med 13-19-åringar lära sig mer om kodning och programmering eftersom det enligt Space redan idag finns tiotusentals outnyttjade arbetstillfällen. Tanken är också att unga lättare ska kunna gå från att konsumera digitalt innehåll till att skapa det själva.

Space
Foto: Billy EkblomEtt av utrymmena på Space som är tillägnat nytta snarare än nöje.

Summa summarum är vi imponerade. Den vision som i pressreleasen för två år sedan framstod som lite Stockholmskt högtravande och skickade vissa styltiga "nere med kidsen-vibbar" framstår idag som en oerhört seriös satsning på att bli en samlingsplats för ett brett åldersspann med ett gemensamt digitalt intresse. Space kan verkligen bli ett "space" för många stockholmare oavsett om de är ute efter att jobba, mötas eller bara spela lite dataspel.

Space kan naturligtvis gå fullständigt åt skogen – den möjligheten finns alltid. Men konceptet känns sylvasst, som att det finns en genuin önskan om att modernisera huvudstadens utbud av mötesytor och underhållning i en riktning som inte riktigt funnits representerad tidigare. 


Tidigare (2019-10-17):

Space: Nytt digitalt kulturcenter

År 2021 slår den enorma tekniksatsningen Space upp portarna på en av Stockholms mest centrala adresser vid Sergels Torg. Initiativet beskrivs som "ett modernt digitalt kulturcenter" och ska vid invigningen bland annat skryta med 500 fullutrustade speldatorer för e-sportare och andra gamers.

Den största ansamlingen av speldatorer i Stockholm hittas för närvarande på Inferno Online vid Odenplan, som kan slå sig för bröstet med 520 stycken.

Men gaming blir inte den enda fokuspunkten för centret, som även vill locka musiker, podcastmakare, influencers och andra teknikintresserade svenskar. Förutom gaminglokalerna blir det också tal om en musikarena, produktionsstudios, restauranger och till och med ett gym för den som vill känna sig lite analog en stund.

Space kanske bäst kan sammanfattas som ett oerhört ambitiöst projekt för att fånga upp alla som anses tillhöra den "digitala generationen" i ett 7 500 kvadratmeter stort lek- och arbetslandskap. Bakom satsningen står bland annat den forne World of Warcraft-mästaren Gustav Käll. Pop House, med tidigare Abba-musikern Björn Ulvaeus och Conni Jonsson som majoritetsägare, är också med i spelet som huvudägare.

– Sverige har en lång historik som ledare inom teknik- och musik-innovationer och tillhandahåller en livlig scen för nästa generation. Space kommer att vara en mötesplats som påverkar kultur och samhälle i stort, en plats där idéer, attityder och kreativitet kan kollidera i en förenande kraft som kan förändra status quo och påverka morgondagen för kommande generationer,” säger Per Sundin, vd för Pop House och medgrundare av Space.

Det är i den femte Hötorgsskrapan som framtidsdrömmen ska göras till verklighet. Ägaren AMF Fastigheter var också med på presentationen av projektet, och här följer ett gäng konceptskisser på hur Space kan se ut när det står klart om två år:

Space entré
Foto: PressbildSå här kan entrén till Space komma att se ut.
Space arena
Foto: PressbildEn arena med plats för hundratals åskådare ska möjliggöra live-evenemang inom såväl e-sport som musik.
Space sergel
Foto: PressbildExteriören från nedre delen av Sergels Torg.
Space sergel
Foto: PressbildDen femte Hötorgsskrapan syns till vänster i stadsvyn.