Det känns som om det var igår Blizzard lanserade Overwatch, ett lagbaserat skjutspel i första person som byggde på grunderna från det nedlagda onlinerollspelet Titan. Förhandssnacket där och då, alltså 2016, fokuserade främst på det faktum att Overwatch var Blizzards första, helt nya spel sedan 1998.

Men trots det lyckades den anrika pc-spelsutvecklaren att leverera ett av de mest balanserade och beroendeframkalladen onlinespelen på senare år.

Overwatch Nintendo Switch
Foto: Raphael Cano FelixAlla våra favoriter finns representerade även på Switch.

Allt därefter är egentligen historia. Overwatch växte till oanade proportioner och väckte dessutom nytt liv i subgenren ”hjälteshooters”. För den som levt under en sten, eller saknar erfarenhet av sådana spel, liknar Overwatch sedvanliga fps-spel fast med tvisten att varje karaktär i laget är unik och tar med sig egna färdigheter in i striderna. Då lagspel är a och o skapar de olika hjältarna en slags dynamik som enbart ett fåtal andra spel kan bjuda på.

Vad hände med skärmuppdateringen?

Precis som med andra populära spel var det bara en tidsfråga innan Overwatch till slut hamnade på Nintendo Switch. Trots den klenare hårdvaran har vi inledningsvis svårt att märka av exakt vilka grafiska detaljer som bantats ned. Här har Overwatchs tecknade look en viss fördel gentemot mer verklighetstrogna spel som portas över till Nintendos bärbara.

Tracer, Reaper och resten av det färgglada gänget är helt enkelt sig lika även här, även om vi snabbt blir varse om diverse bortfall av effekter.

Overwatch Nintendo Switch
Foto: Raphael Cano FelixD.va in action.

Lika omgående märker vi också att något med spelets ”flow” inte riktigt stämmer. Har du spelat Overwatch på de andra konsolerna eller pc är du nog van vid omedelbara kontroller och supersnabb bilduppdatering. I Switch-portningen är allt nerskalat till 30 bilder per sekund, istället för 60, och resultatet blir att vi inte riktigt känner oss helt hemma med denna version. Den är inte helt omöjlig att uppskatta, men inte heller optimal om du vill lira i dockat läge.

Unika funktioner trots allt

Det finns dock en faktor som höjer upplevelsen ett par nivåer. Överraskande nog handlar det om anammandet av gyrokontroller. Genom att luta din Switch åt olika håll samtidigt som du siktar in på en antagonist får du extra precision, vilket lustigt nog ger Switch-konverteringen av Overwatch åtminstone en fördel gentemot Playstation 4- eller Xbox One-versionerna.

Givetvis går gyrofunktionen att stänga av helt för den som önskar spela mer traditionellt, även om en del av det unika då försvinner.

Overwatch Switch
Foto: Raphael Cano FelixAlla lägen är intakta här med.

Det här är också den enda versionen som faktiskt är spelbar överallt och vi passade på att koppla upp vår Switch mot diverse olika nätverk i det publika. De flesta matcher flöt på fint, men att enbart vara limiterad till wifi gav oss inte samma perfekta resultat som de andra versionerna via ethernet-kabel.

Som plåster på såren slipper vi åtminstone använda oss av Nintendos separata telefonapplikation när vi vill prata med vårt team. Precis som med Fortnite räcker det nämligen med att koppla till ett helt vanligt headset.

Omdöme

I sedvanlig Switch-tradition är Overwatch inte heller den konverteringen som kommer att få dig att överge de andra versionerna. I slutändan finns det alltför många kompromisser för att rekommendera det till något annat syfte än bärbart spelande, och även där finns det faktorer att ta hänsyn till.

Spelets långsammare bilduppdatering lär ju avskräcka en del av de mest hängivna fansen. Men kan du bortse från de detaljerna är Overwatch till Switch ett av de bättre fps-spelen till formatet. Bara just inte exakt samma Overwatch som till övriga maskiner.


Fakta: Overwatch (Switch)

Utvecklare: Blizzard
Utgivare: Bizzard
Format: Switch, Xbox One, Playstation 4, pc
Testat format: Switch, Switch Lite
Genre: Online-fps
Testat: Oktober 2019
Lansering: Ute nu
Pris: Från 257 kronor hos Prisjakt

plus

Gyrokontrollerna.
Själva innehållet är intakt.
Passar förvånansvärt bra bärbart.

minus

30 bilder per sekund istället för 60.
Grafiska detaljer saknas.
Tvingar oss att godkänna Nintendos onlinepolicy varje gång vi startar spelet.

Betyg 3 av 5

Overwatch - Legendary Edition (Switch) Pris vid test: 257 kr.

Bästa pris just nu: 246 kr