Jämförande tester av mobiler


Vi trodde att vi inte skulle få se några fler telefoner från Huawei i år, med Sverigelansering av nya flaggskeppet Mate 30 Pro uppskjutet på obestämd framtid, tills antingen deras USA-bekymmer lösts eller att de byggt upp egen distribution av alla viktiga appar, vilket kan ta ännu längre tid.

Men så släpper de helt plötsligt Nova 5T, en mobil i 5 000-kronorsklass med samma processor som i vårens flaggskepp P30 Pro, fast med för övrigt lite enklare utformning och funktionsutbud. En inte lika avancerad kamera, en platt ips-skärm, ingen minneskortsexpandering, trådlös laddare eller ip-klassning.

Och med full Google-funktionalitet, så som Maps, Gmail, Google Play Services och framför allt obehindrad Google Play-butik, så den har tillgång till alla de appar som är en dealbreaker för en svensk konsument. Och framför allt samma planerade säkerhets- och systemuppdateringar som Huaweimobiler från tidigare i år.

Huawei Nova 5T baksida
Mönstret på baksidan är namnet om och om igen: "novanovanovanova..." De blå och svarta modellerna är återhållsamt enfärgade istället.

Gammal lur med nytt namn

Hemligheten är att Nova 5T släpptes redan i somras innan Google blev ålagda att inte exportera till Huawei mer, bara inte i Sverige. Den släpptes i augusti i Malaysia och har nu fått en mer global lansering. Därmed räknas den inte som en ny telefon och de kommer runt blockaden.

Det här är nämligen en Honor 20, och hårdvarumässigt varken mer eller mindre. Den har samma form, med rundade hörn och platt fram- och baksida i glas. Den har samma bildskärm, en 1080p ips med kamera-ö i ena hörnet istället för flärp i mitten, och en välbalanserad högtalare i botten som levererar snyggt ljud, men bara i mono.

Den har samma Kirin 980-processor som levererar goda men inte just nu bästa prestanda, och lika mycket minne och lagring: 6 GB respektive 128 GB. Ett batteri på 3 750 mAh ger oss lite medelmåttig batteritid, vilket vi skyller på ips-skärmen. En oled hade förbättrat. Vi får aningen andra mätresultat här än i Honor 20 på batteritiden, men det är marginellt och kan bero på tillfälligheter.

Huawei Nova 5T framifrån
Skärmen är en ips-panel som ser bra ut, men som drar lite väl mycket ström.

Uppgraderad, men inte i Sverige

När vi rapporterade att Huawei var på väg att re-branda den som en av sina egna sade ryktena att det också skulle handla om en liten uppgradering, från 6 GB ram-minne till 8 GB, men det ser vi inte röken av i den version som finns i svenska butiker.

Den har samma kamerauppsättning, Sonys 48-megapixlare som alltid håller god lägstanivå. Vi upplever faktiskt en liten skillnad i dynamiken i foton som här verkar vara bättre och mer konsekvent. Om det beror på att Nova 5T använder annan kamera-app eller om Honor 20 också fått en mjukvaruuppdatering sedan vi testade den låter vi vara osagt.

Test av mobilerna med bäst kamera

Godkända men inte direkt fantastiska kvaliteten i telefonens vidvinkelkamera, och bristen på kvalitet i dess separata makrolins är dock den samma. Lurarna har också en fjärde lins, som bara är där för extra djupseende vid bokeh-foto, så den räknar vi inte.

Huawei Nova 5T selfie-kamera
Kamerahålet i skärmen rymmer en selfiekamera på 32 megapixlar.

Ny färg och lite upprensat system

Det enda som är påtagligt nytt med Nova 5T förutom namnet är ett nytt färgval, en lila variant med ett iögonfallande mönster på baksidan, som när vi tittar närmre faktiskt är bokstäverna NOVA upprepade om och om igen.

De andra två färgerna är samma eller i alla fall mycket snarlika de som Honor 20 kommer i, en svart och en metalliskt blå. Du kan få leta lite om du vill ha den färgen, den finns inte i mer än ett fåtal butiker, till exempel hos Mediamarkt och Dustin.

Operativsystemet är Android 9 och gränssnittet Huaweis EMUI istället för Honors Magic. De är visuellt i stort sett identiska, men EMUI har den fördelen att vi slipper en del onödigt bloatware, ett gäng spel vi inte är intresserade av och ett par tre rena reklamlänkar. Även EMUI har en del onödigheter förladdade, men inte lika många.

EMUI
Huaweis gränssnitt EMUI ser likadant ut som Honors gränssnitt Magic. Med fördelen att det har lite mindre bloatware.

Omdöme

Det är inte utan att vi blir lite besvikna. Vi får inte ens modellen med 8 GB ram som en del länder verkar sälja. Vi hade också hoppats på något nytt mjukvarumässigt från Huawei som gjorde att den skiljde sig från mängden. Det är en helt ok mobil i sin prisklass, så vi kan ju inte direkt såga den, men då du idag kan få exakt samma mobil med namnet Honor 20 för en snäppet lägre slant ser vi ingen anledning att satsa på en.

Gillar du nya färgen kan det dock vara en anledning. Vad Nova 5T däremot gör är slår hål på bolagets egen image av Honor som en egen och fristående mobilleverantör. Vi undrar vad det är värt.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei Nova 5T (YAL-L21)
Testad: November 2019
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Kirin 980
Processor: 2 st Cortex-A76 2,6 GHz, 2 st Cortex-A76 1,92 GHz, 4st Cortex A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G76 MP10
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,26 tum ips, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 16 MP vidvinkel + 2 MP makro + 2 MP djupsensor med led bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Androdi 9 med EMUI 9.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 750 mAh, 9h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 12h 10min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), 17h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt: 174 gram
Rek. pris: 4 990 kronor

Prestanda

Antutu Benchmark: 366 686 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 400 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 2 792 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 056 poäng
Androbench, lagring: 898,99 MB/s

plus

Bra prestanda för pengarna.
Överlag kompetent ”nästan premium”-mobil.
Rolig ny färg.

minus

Liten orsak att välja den framför Honor 20.
Batteritid inte i topp.
Inga nyheter.

Betyg 6 av 10

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB Pris vid test: 4727 kr.

Bästa pris just nu: 3998 kr