Testad produkt: Motorola Moto G8 Plus
Pris: 2 990 kronor hos Webhallen.

Motorola spottar ur sig budget- och mellanklassmobiler snabbare än vi hinner hålla reda på dem. Först kom det fyra Moto G7-modeller i våras, och sedan kom det tre nya Motorola One-mobiler, en efter den andra under våren. Nu har tillverkaren släppt tre telefoner till. Två stycken, Moto G8 Plus och Motorola One Macro, börjar levereras denna vecka, och budgetluren Moto E6 Play kommer i slutet av november.

Vi börjar med att kolla in den som vi tycker verkar mest intressant, efter en snabbtitt på dem för knappt två veckor sedan: Moto G8 Plus. Det är den dyraste av de tre, men då använder vi begreppet ”dyrt” väldigt relativt. Den har ett rekommenderas pris på 2 990 kronor och ser ut att säljas för just det i de flesta butiker.

Till skillnad från det breda utbudet av Moto G7-modeller kommer det alltså bara en Moto G8, men den har i princip tagit det som var bra med Moto G7 Plus och Moto G7 Power och slagit ihop till en mobil. Och sedan gjort ytterligare förbättringar som att lyft in kameraegenskaper från Motorola One-lurarna. Och sänkt priset. Moto G7 Plus kostade 3 290 kronor vid lansering.

Moto G8 Plus framifrån
Moto G8 Plus kan vara en handfull att greppa. Men det extra batteriet är väl värt lite extra vikt.

Snygga färger och stänkskydd

Det här är inte en lika läckert lyxig lur som Motorolas senaste släpp One Zoom, utan här återgår de till en enklare design, skippar central kamera-ö helt och hållet och placerar kamerorna i hörnet. Baksidan är i plast, fast med bra, glasliknande känsla, och har fått en snygg vagt tonande yta, antingen i dovt lila eller i en vinröd variant.

Test: Kameramobilerna som är bäst för foto

Centralt baktill sitter också en fingeravtrycksläsare som gör ett snabbt och pålitligt jobb. Vi föredrar faktiskt riktig fysisk läsare i budget och mellanklassmobiler, då de lite billigare sådana aldrig lyckas övertyga. De enda som är bra nog är de som sitter i de allra bästa flaggskeppen. Du kan också låsa upp telefonen med ansiktet, men utan fullgod säkerhet. Chassit har ingen ip-klassning, men uppges ha en viss stänktålighet, så du behöv er inte oroa dig för att använda den när det regnar.

Framtill har den en skärm mycket snarlik den i Moto G7 Plus, med skärmkanter på ungefär två millimeter, rundade hörn och lite droppformad flärp för selfiekamera i ovankant. Det är inte exakt samma panel, utan den som sitter här är marginellt mer avlång med tio extra pixlar på höjden.

Genomsnittlig bild, bättre ljud

Skärmen ser ut att ha precis samma egenskaper som föregångaren. God men inte fantastisk ljusstyrka, hyfsad dynamik och jämna toningar, men en del ljusläckage i svarta ytor och överlag något kalla färgtoner. Nu begär vi inte så mycket i den här prisklassen, men om Motorola kunde lägga in möjlighet att justera färgtemperaturen hade det uppskattats. Eller om Google själva byggde in det i Android, det vore ännu bättre.

Moto G8 Plus bakifrån
Ett lätt blå-lila skimmer, ett helt gäng kamerasensorer, och en fingeravtrycksläsare.

Precis som i Moto G7 Plus imponerar ljudet, med kraftfulla stereohögtalare med Dolby Audio-stöd och mycket bättre möjlighet för egen justering än för skärmen. Även ljudet via hörlursuttaget håller god klass, om än inte med någon hifi-finess i detaljerna.

Prestanda har vässats något och här sitter en ny Qualcomm-krets, Snapdragon 665 som kom i våras. Den har fyra snabba och fyra lite långsammare kärnor och framför allt en vassare grafikkrets än den som sitter i Motorola G7 Plus. Det är ungefär samma prestanda här som i Motorola One Zoom, vilket innebär en rapp upplevelse i all vardagsanvändning.

Det är inga större problem att köra tyngre appar eller ett och annat spel. En del saker som att ladda tunga appar går fortfarande realtivt segt, men det kan bero på att lagringen i den inte är av snabbare ufs-typ som i premiummobiler.

Två Morotola One-kameror i en

Kameran blir också lite av en utmaning. Här sitter samma huvudkamera som i Motorola One Vision, Samsungs 48-megapixelsensor GM1, tillsammans med en 5 megapixel extrasensor för bättre djupseende. Den kan ta snygga och detaljerade bilder i dagsljus, som bäst nersamplat till 12-megapixelformat.

Moto G8 Plus röd
Den röda modellen uppges också säljas i Sverige.

Med smarta funktioner i kameraappen får vi också ett dugligt nattläge som kan lyfta upp ljuset utan stora kvalitetsförluster på kvällen. Men nej, i klass med de riktiga flaggskeppen är det inte. Med extra upplösning går det också att digitalzooma med tydlig bild… till en viss gräns. Vi saknar en riktig optisk telefotolins.

Sedan har Moto G8 Plus en lins till, den har också fått samma actionkamera som Motorola One Action, en speciell 16-megapixelsensor med 114 graders vidvinkellins. Precis som i den är det en sensor dedikerad till videofilmning, med extra digital stabilisator och orienterad för att ta horisontell video när du håller den vertikalt. Det ser fånigt ut i sökaren på skärmen men är rätt så praktiskt för ett snabbt och stadigt grepp.

Missad möjlighet

Att denna kamera inte också dubbeljobbar som fotokamera och ger oss möjlighet att ta vidvinkelbilder känns som ett väldigt märkligt steg bakåt. Det kan du göra med Motorola One Zoom som har samma sensor, så det kan bara handla om att släppa på den funktionen i appen. Oavsett vad är kamerauppsättningen ett klart lyft från den lite mer anonyma som sitter i G7 Plus.

Moto G8 Plus gränssnitt
Nästan bara Android. Motorola har ett par gränssnittstillägg i form av geststyrning, fler notifikationsalternativ, och en egen klockwidget. Men det är allt.

Slutligen har Moto G8 Plus en rejäl och viktig uppgradering, ett ordentligt stort batteri på 4 000 mAh. Den ger oss trots en inte särskilt strömsnål skärm riktigt bra driftstider, speciellt om vi inte har behov av att maxa skärmljusstyrkan. Det gör dock att telefonen är någon millimeter tjockare och några gram tyngre, men det kan vi förlåta. Bra batteritid är viktigare, tycker vi.

M3 rekommenderarOmdöme

Med förbättringar på flera punkter, från batteritid till kameran, vässade prestanda och en ny design, tycker vi att Motorola lyckas riktigt bra med Moto G8 Plus. Och de gör det med ett sänkt pris. Motorolas val att alltid leverera en nästan ren Android-installation ger som alltid ett litet plus i kanten. Det finns i och för sig många bra alternativ i denna prisklass, men Moto G8 Plus sällar sig till dem som vi utan tvekan kan rekommendera.

Läs även: Test – bästa mobilerna under 4000 kronor

Specifikationer

Produktnamn: Moto G8 Plus
Testad: November 2019
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 665
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,3 tum ltps ips, 1080x2280 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 5 megapixel djupsensor + 16 megapixel actionkamera med led bak, 25 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 13/5), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 000 mAh, 13h webbvideo (wifi), 15h 15min blandad användning (4g), ca 24h samtal (3g)
Storlek: 15,85 x 7,6 x 0,9 cm
Vikt: 188 gram
Rek. Pris: 2 990 kronor.
Pris: 2 990 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark: 196 980 poäng
Geekbench 5: 1 387 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 081 poäng
Androbench, lagring: 296,76 MB/s

plus

Uppgraderad och mer funktionsrik kamera.
God ljudkvalitet.
Bra batteritid.
Rent Android.

minus

Kameraupplevelsen kan finjusteras.
Skärmen aningen blek.

Betyg 4 av 5