Testad produkt: DJI Mavic Mini
Pris: 4 499 kronor hos CDON.

DJI fullkomligen dominerar drönarmarknaden för fotografer med sina Mavic- och Phantom modeller. Istället för att nöja sig tar de nu sig an en ny målgrupp: den icke teknikintresserade hobbyfotografen. Nu släpper de Mavic Mini, en drönare i fickformat med nedbantad vikt och prislapp för den som tidigare inte vågat ge sig upp i luften.

En drönare smidig som få

Mini är som namnet föreslår mycket riktigt ruskigt liten och lätt. Den väger ynka 249 gram och mäter enligt våra måttband 13,5 gånger 8 centimeter hopfälld där den är som bredast. Det här gör den marginellt mindre och betydligt lättare än Mavic Air, den tidigare lättviktsmodellen, som väger 430 gram och mäter 16,8 gånger 8,3 centimeter.

Mavic Mini
Pytteliten: Mavic Mini bredvid Google Home.

Med Mavic Mini är det inte tekniknörden som är i fokus, utan den som sett häftiga drönarbilder men själv inte vågat eller haft resurserna att ta steget och införskaffa en egen. DJI marknadsför därför inte Mavic Mini som en drönare, utan som en flygande kamera, i hopp om att den ska kännas mindre läskig.

På pappret ser Mini onekligen ut som en optimal produkt, en drönare som har det mesta gemene man kan tänkas behöva till ett överkomligt pris. Varför skulle någon vilja köpa en av de andra, betydligt dyrare Mavic modellerna nu? Det tar inte många minuter i luften innan vi inser hur stora kompromisser DJI har tvingats ta till för att få fram en så lätt och billig drönare.

Stabilitet

Ironiskt nog har vi aldrig varit så nervösa när vi flugit några av DJI:s tidigare drönare som när vi testar Mavic Mini. Det krävs inga kraftiga vindar för att Mavic Mini ska uppmana oss att flyga försiktigt. Materialet blir tack vare DJI:s fantastiskt välgjorda gimbal faktiskt stabilt ändå, men den stackars drönaren svajar oroväckande i brisen.

Mavic Mini
Foto: Peter GalliMed liten drönare kommer också små propellrar.

Nerverna blir inte heller lugnare av att stackars Mini utrustats med sensorer i ynka en riktning, nedåt, till skillnad från både Mavic 2-serien och Air som undviker hinder i åtminstone ett par fler riktningar.

Det här är faktiskt en av få gånger vi kraschar en drönare. Mavic Mini kommer precis som sina föregångare med en funktion som låter den automatiskt flyga tillbaka till sin ursprungsposition. Det är när vi försöker oss på det här som Mavic Mini, efter att tveksamt hovrat upp och ner ett par gånger, istället väljer att krascha in i en buske.

Skydd
DJI:s skyddsram visade sig komma väl till pass under vår Mavic Minis jungfrufärd.

Vi kan därför starkt rekommendera att använda propellerskydden som DJI erbjuder. Trots att de är lite trassliga att montera och gör drönaren betydligt mindre behändig är de helt klart värda ansträngningen.

DJI Fly – en intuitiv app

Precis som med tidigare Mavic modeller medföljer en handkontroll som kopplas till en mobiltelefon med den tillhörande appen igång. Återigen har DJI lyckats få till en riktigt smidig installationsupplevelse utan anslutningsproblem – vi kopplar bara in den medföljande usb-sladden och sätter igång.

Mavic Mini
Foto: Peter GalliMavic Mini är snabb och lätt att komma igång med, kontrollen är nästintill identisk med tidigare Mavic-modeller.

Det är inte bara när det kommer till själva hårdvaran som DJI har valt att skära ner den här gången. Till skillnad från tidigare Mavic-produkter styrs Mini med sprillans nya DJI Fly. Den här appen är tänkt att vara extra intuitiv för nybörjare med inbyggd steg för steg-guide och avskalat gränssnitt.

Den erfarne Mavic-användaren kommer snabbt märka att det här saknas en del valmöjligheter. Det finns enbart fyra så kallade Quickshots, det vill säga förprogrammerade flygbanor för att skapa ett specifikt resultat. I DJI Fly får vi tillgång till fyra presets: Rocket, Circle, Dronie och Helix. Av någon anledning kan vi inte sätta en simpel tracking på ett objekt, trots att drönaren uppenbarligen använder liknande teknik för att utföra vissa av dessa Quickshots.

DJI Fly kommer även med färdiga mallar för den som snabbt vill sätta ihop en snygg film. Mallarna innehåller färdiga texter, musik och övergångar. Vi testade dessa och kan säga att resultatet inte blev någonting vi skulle dela med oss av, och misstänker att de flesta konsumenter kommer nöja sig med att klippa ihop filmer själva istället.

DJI
DJI Fly må vara lätt att komma igång med, men vi saknar flera funktioner.

Det ska sägas att vi testade appen i ett väldigt tidigt skede och att DJI tidigare visat prov på att vara lyhörda när det kommer till användarnas önskemål. Vi hoppas att DJI successivt kommer släppa fler funktioner och fila på några buggar. Vår app visade till exempel flera notiser på kinesiska, vilket vi hoppas inte är fallet när appen släpps officiellt på marknaden.

Kamera

Det är inte bara mjukvaran som fått nöja sig med lite lägre standard hos Mavic Mini. Även kameran är nedbantad jämfört med DJI:s andra modeller. Här är det 2,7k-upplösning med 30 bilder per sekund som högst, alternativt full hd med 60 fps. Det ska jämföras med Mavic 2 och Air som båda erbjuder 4k-upplösning.

DJI Mavic Mini
För prisklassen levererar Mavic Mini riktigt fina bilder, även när den får sköta exponering och andra inställningar själv.

Det här är absolut mer än tillräckligt för hobbyfotografen som vill filma eller fotografera lite semesterbilder till sociala medier eller familjealbumet, men för den teknikintresserade som planerar att visa upp bilderna på en stor skärm kommer det kännas lite lågt, om inte i dag så med all sannolikhet om ett par år.

I DJI Fly kan vi välja att ställa in iso och slutare manuellt, men det går även ypperligt att köra på det automatiska läget, vilket såklart är viktigt då drönaren är tänkt att vara enkel och smidig att komma igång med.

DJI Mavic Mini
Ibland får vi lite trubbel med automatisk exponering, till exempel när vi försöker fånga den här ankflocken.

Vi får stundtals lite problem med den automatiska exponeringen och det lär väl knappast komma som en överraskning att färgåtergivningen inte är så fantastisk som hos till exempel Mavic 2 Pro med Hasselbladkamera. Det är inte heller någonting vi förväntar oss av en produkt i detta prissegment.

Ska du köpa en DJI Mavic Mini?

När vi först hörde talas om Mavic Mini trodde vi det skulle vara en Air 2 vi skulle testa, men vi insåg snabbt att så inte är fallet. Även om båda två marknadsförts med stor betoning på sin smidighet är det här två helt olika produkter tänkta för två väldigt olika målgrupper. Om något är Mini snarare en kombination av DJI Spark och Mavic Air, med smidigheten och låga prislappen som Spark erbjuder, men med större fokus på snyggt material.

Mavic Mini
Stundtals riktigt fin färgåtergivning i Mavic Mini, även om den inte mäter sig med de dyrare drönarna från DJI.

Medan Air kommer utrustad med massor av funktioner, en avancerad app, kamera i högsta kvalitet och prislapp som matchar densamma, kommer Mini med lite mer än minsta möjliga. Även om 4k inte är standard idag kommer det inte dröja många år innan lägre upplösning känns förlegat, i alla fall för den som planerar att visa upp sitt material på en tv-skärm.

Det handlar också om en inre känsla huruvuda vi litar på drönaren eller inte. Materialet är fantastiskt stabilt, men det hindrar inte oss piloter från att känna oss stressade när vi gång på gång får varningar om stark vind, eller vet med oss att Mini kommer krascha in i ett träd till följd av avsaknad av sensorer. Detta ska jämföras med Mavic 2, som vi till och med var våghalsiga nog att ta in i en tv-studio. Det här skulle vi aldrig våga med Mini.

Omdöme

Samtidigt som vi tekniknördar blir mer exalterade över de mer exklusiva modellerna ger Mini oundvikligt mycket för pengarna. Den placerar sig i ett helt nytt produktsegment som DJI hittills inte har lyckats erövra: hobbyfilmaren som inte vill lägga en förmögenhet på en drönare men som ändå vill ta snygga flygbilder.

Mavic Mini håller vad den lovar, men kompromisserna på såväl hård- som mjukvara märks och du som redan äger någon av de andra Mavic-modellerna kan gott nöja dig med att din dyrgrip fortfarande är mer exklusiv.

Maciv Mini
Foto: Peter Galli

M3 rekommenderarFakta Mavic Mini

Testad: Oktober 2019
Tillverkare: DJI
Kamera: 12 MP 1/2,3 tums sensor.
Upplösning: 2,7k, 30 fps (1080 60 fps).
Mått: 13,5 x 8 cm (ihopfälld).
Vikt: 249 gram (inkl. batteri).
Uppkoppling: Wifi, gps
Batteritid: 30 min
Sensorer: Nedåt
Rek. pris: 399 euro (cirka 4 300 kronor) hos DJI
Pris: 4 499 kronor hos CDON.

plus

Prisvärd.
Supersmidig att transportera.
Lång batteritid.
Fantastiskt högkvalitativt material för prislappen.

minus

Instabil.
Få sensorer.
Sparsmakade funktioner.

Betyg 4 av 5