Testad produkt: Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
Pris: Från 1 909 kronor hos Prisjakt.

Marknaden för så kallade professionella kontroller har ökat på sistone och allt fler aktörer ger sig in i leken. Gemensamt för samtliga är dock att det främst rör sig om tredjepartskontroller. Microsoft är dock undantaget som med sin första Elite Controller för Xbox One och pc. De skapade inte bara en gedigen kontroll för professionell gaming, de behöll också alla funktioner som den vanliga Xbox One-kontrollen också har (något som är inte alltid är självklart med tredjepartskontroller).

Utöver utbytbart styrkors och fyra ”paddlar” på undersidan gav den första Elite Controller också oss möjligheten att byta ut de analoga spakarna efter smak och tycke. Här hade vi ett urval av olika långa spakar med varierade toppytor, något som var extra uppskattat beroende på vilket tumgrepp du önskade för tillfället. Men det fanns även nackdelar som fick många spelare att tveka inför ett köp av en sådan dyr kontroll. Nackdelar som Microsoft adresserat med sin nya Elite Controller Series 2.

Känns helt rätt i händerna

Den första varianten av Elite Controller hade sidohandtag som var täckta med gummi för att hindra kontrollen från att halka ifrån vid längre sessioner. Problemet var att limmet på undersidan var under all kritik. Detta medförde att kontrollen blev mer ökänd för att dess grepp så småningom lossnade och det dök även upp rapporter om andra liknande problem.

Elite controller front plus stuff
Foto: Raphael Cano Felix

Elite Controller Series 2 har ännu mer yta täckt av gummi, som dock känns betydligt mer stabilt och fast. Givetvis är det svårt att garantera att gummit håller över tid denna gång, då vi enbart använt kontrollen under ett par veckor. En annan aspekt som även bidrar till att den känns bättre i händerna är att den numera kommer med ett inbyggt, laddningsbart batteri.

Tyngden blir helt perfekt och tillsammans med den täckande gummiytan känns kontrollen helt rätt i händerna. Vettigt nog laddas batteriet via en medföljande usb-c och har dessutom en liten inbyggd dockningsstation i själva skyddsfodralet. Oerhört smidigt och perfekt för den som bär med sig kontrollen.

Justera motståndet i spakarna

En av de mest definierande inslagen med Elite Controller var de olika styrspakarna som följde och som med enkelhet kunde bytas ut beroende på smak. De lite längre passade enligt undertecknad utmärkt tillsammans med racingspel som Forza Horizon, medan de kortare var ett självklart val för spel som kräver snabbare reflexer. Då främst fps-spel som Halo 5: Guardians och Call of Duty-spelen.

Customizing an elite controllers sticks
Foto: Raphael Cano Felix

Den funktionen finns också kvar i den nya versionen av kontrollen, men vi får även ett välkommet tillägg. Med hjälp av den medföljande mejseln kan vi numera ställa in de analoga spakarnas motstånd precis som vi vill ha dem. Vi fastnade speciellt för att ha hårt motstånd på den vänstra och samtidigt fjäderlätt i den högra, även här i fps-spel. Att justera spakarna inte alls komplicerat och vi kan ändra läge nästan lika snabbt som när vi byter ut dessa.

Bättre placerade paddlar för naturligare känsla

Övriga knappinställningar är snarlika de som återfanns i den allra första Elite Controller, fast mer utökade. Vi kan numera spara tre olika konfigurationer av knapplaceringar, vilket är nödvändigt när vi ska använda de fyra extra paddlarna som finns placerade på kontrollens undersida. Dessa är snäppet mindre än sist, men känns också stabilare och faller inte av lika lätt som tidigare. Paddlarnas placering har också justerats något och känns mer naturliga att komma åt än de gjorde sist.

Elite controller paddles
Foto: Raphael Cano Felix

Även avtryckarna har fått en uppgradering. Där vi tidigare hade två olika lägen för dess stoppunkt har vi nu tre och med det större funktionalitet beroende på spel. Vid snabba actionspel är det tacksamt att ha i det läge som känner av trycket snabbast, medan fullfjädrade racingspel fortfarande spelas bäst med det ursprungliga läget. Oavsett hur vi vill spela ändrar vi enkelt läge genom att dra i två olika växlar på kontrollens baksida.

En dyr, men framtidssäker pro-kontroll

Det enda som faktiskt talar emot Elite Controller Series 2 är priset. Av förklarliga skäl är det en kontroll i den dyrare prisklassen och efter att ha testat alla dess funktioner förstår vi varför. Men för den genomsnittlige spelaren kan det kännas en aning mastigt att lägga ut nästan lika mycket pengar som man kan få en hel Xbox One S för. Det blir helt enkelt en fråga om hur mycket du spelar på just Xbox One och pc samt om den speltiden vägs upp av möjligheten att anpassa kontrollen exakt som du vill.

Elite 1 vs Elite 2
Foto: Raphael Cano FelixElite Controller Series 2 vs originalet.

Den som ändå väljer att investera i kontrollen kan åtminstone rättfärdiga köpet ytterligare då Elite Controller Series 2 numera är framtidssäker. Microsoft har nämligen avslöjat att samtliga av deras kontroller till Xbox One, bägge Elite Controller inräknade, kommer att fungera ypperligt med deras kommande konsol Scarlett.


Omdöme

Efter ett par veckor med Elite Controller Series 2 är den numera vårt förstahandsval för såväl Xbox One som pc. Den känns helt enkelt mer robust än både de vanliga Xbox One-kontrollerna samt tidigare Elite Controller. Ytan är betydligt behagligare nu och tyngden i själva kontrollen känns betydligt bättre i händerna. Att kontrollen dessutom är utrustad med usb-c är bara pricken över i:et.

Men smakar det så kostar det och med ett rekommenderat pris på 2200 kronor är det svårt att rekommendera kontrollen till fler än de som verkligen älskar Xbox One-kontrollen och vill ha total kontroll över sitt spelande.


Specifikationer Elite Controller Series 2

Produktnamn: Xbox One Elite Controller Series 2
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Microsoft
Format: Xbox One och pc
Anslutningar: Usb typ c, headset
Vikt: 340 g
Rek. pris: 2 200 kr hos Microsoft.
Pris: Från 1 909 kronor hos Prisjakt.

plus

Allt är konfigurerbart.
Inbyggt batteri med usb-c.
Paddlarna och spakarna är betydligt bättre nu.

minus

Priset är riktigt högt.

Betyg 4 av 5

Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2 (Xbox One/PC) Pris vid test: 1909 kr.

Bästa pris just nu: 1899 kr