Testad produkt: Tado Smart Radiator Thermostat Starter Kit
Pris: 1 299 kronor hos Webhallen (startkit).

Ett generellt problem i världen, inte minst här i Sverige, är att vi eldar för kråkorna. Trots att vi inte är hemma under dagarna står elementen och brassar för fullt, vilket kostar onödigt mycket energi och pengar.

Tado har tagit fram en lösning för att på ett enkelt sätt minska detta slöseri. Den som har vattenelement (vilket vi testat) eller oljeelement kan byta ut värmereglagen på elementen mot Tados app- och fjärrstyrda variant. Det går sedan att stänga av elementen på distans när ingen är hemma eller ställa in dem så att de stängs av automatiskt vid vissa tidpunkter eller händelser.

Det finns även en styrenhet som kan kopplas till en oljepanna, samt en separat styrenhet för luftkonditionering att köpa.

Knepig installation

Att komma igång är tyvärr inte så enkelt som man skulle önska. Den brygga som ska kopplas till routern har löjligt korta sladdar, det går inte helt smärtfritt att parkoppla reglagen med bryggan och det är rejält meckigt att hitta rätt adapter till elementen och installera den. Vi måste också korrigera temperaturvisningen med 1-2 grader då den generellt visar en något för låg temperatur.

Tado Smart Radiator Thermostat
Några funktioner kräver ett abonnemang.

Efter en hel del pillande är vi i alla fall igång och då går allt mycket smidigare. Appen (och även webbsidan) är enkel och pedagogisk. Att ställa in önskad värme är lätt, likaså att ställa in scheman. Det går exempelvis att programmera ett element så att värmen i rummet går ned under natten när man sover och vill ha svalt, för att sedan öka igen innan det är dags att gå upp. Det går också att ställa in elementen så att de stänger av sig helt de tider man inte är hemma.

Geofencing

Den kanske smartaste och mest användbara funktionen är geofencing. Den innebär att systemet känner av när den sista personen lämnar hemmet (med sin smartphone) och att värmen då stängs av. När någon i familjen senare närmar sig hemmet slås värmen på igen.

Tado Smart Radiator Thermostat
Appen är tydlig och lättanvänd.

Plus också för stödet för Google Assistent, Apple Homekit, Alexa och inte minst Homey 2.0 som vi testade nyligen.

Förutom den knepiga installationen hittar vi inga egentliga nackdelar med Tados Smart Radiator Thermostat. Förutom priset då. Ett startkit med ett reglage kostar 1 300 kronor. Varje ytterligare reglage kostar 800 kronor styck. Det blir med andra ord rejält dyrt för den som vill fjärrstyra samtliga element i bostaden. Dessutom kräver vissa funktioner (dock inte särskilt många) ett abonnemang som kostar pengar.

M3 rekommenderarOmdöme

Installationen är knepig och priset är högt, men väl på plats är Tado Smart Radiator Thermostat en lättanvänd och smart lösning som sparar både energi och pengar.

Specifikationer

Produkt: Tado Smart Radiator Thermostat.
Testad: November 2019.
Tillverkare/kontakt: Tado, tado.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, oljeelement eller vattenelement.
Strömförsörjning reglage: Två AA-batterier.
Mått reglage: 5,2 x 7,8 x 5,2 centimeter.
Vikt reglage: 110 gram.
Övrigt: Stöd för Google Assistent, Apple Homekit, Amazon Alexa, IFTTT och Homey 2.0.
Cirkapris: 1 300 kronor för startkit, 800 kronor för extra reglage.
Pris: 1 299 kronor hos Webhallen (startkit).

plus

Spar energi och pengar.
Lätt att använda.
Stöd för Google Assistent, Apple Homekit, Alexa och Homey 2.0.
Stöd för geofencing.

minus

Svårinstallerad.
Dyr.
Vissa tjänster kräver abonnemang.

Betyg 4 av 5