Testad produkt: Mi Watch
Pris: 1 390 kronor hos Netonnet

Efter att tillverkat aktivitetsbandet Mi Band i några år har Xiaomi nu tagit steget upp till smartklockor i fullformat med lanseringen av Mi Watch och Mi Watch Lite. De presenterades redan i höstas men har nyligen börjat säljas i Sverige. Här testar vi den större och dyrare av de två. Men särskilt dyr är den inte för att vara smartklocka. Mi Watch blir din för under 1 500 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Mi Watch är en snygg och sportig klocka som har den rätta batteritiden och är utmärkt lätt att använda. Den har också alla sensorer och loggning vi kan begära. För sin prislapp levererar klockan mycket. Men precisionen i funktionerna varierar och en del begränsningar i övrig funktionalitet hindrar den från att få ett toppbetyg.

Positivt

  • Enkel och snygg design
  • Bra funktionalitet för priset
  • Bra batteritid
  • Bra aktivitetsöversikt i appen

Negativt

  • Inte så precisa sensorer
  • Begränsad smartklockefunktion
  • Inget tredjepartsstöd för aktivitetsdata

Det är inte vad vi brukar kalla en fullfjädrad smartklocka med öppet operativsystem och appbutik, utan sällar sig till en växande skara enklare klockor med proprietärt system, fasta appar och mer begränsad prestanda. En direkt konkurrent till klockor som Huawei Watch GT 2e, Amazfit GTS 2 och kommande Oneplus Watch.

Guide: Allt du bör veta innan du köper en smartklocka

Men det har också sina fördelar. Dessa klockor har ett fördelaktigt pris och utmärkt batteritid, utan att behöva tumma på användarupplevelse, tränings- och aktivitetsfunktioner eller skärm- och byggkvalitet. I alla fall i teorin, sen kan det ju variera hur bra tillverkarna lyckas med det.

Xiaomi Mi Watch ger ett blandat första intryck. Det är en klocka i traditionell armbandsursstil med rund skärm bakom ett upphöjt glas, två tydliga knappar på ena sidan och en boett i mörk, gråblå matt metall. Den finns också i anonymt mattsvart för den som föredrar. Men vi gillar tonen i vår testade modell – lite ska man väl ändå våga sticka ut?

Xiaomi Mi Watch
Alltid på-skärmen innehåller mer information än många konkurrerande klockor. 

Snygg, sportig stil

Klockan har en klart sportig design, med matta ytor och ett stadigt silikonarmband som sitter bekvämt på handleden. Det kan vara lite omständligt att spänna, men sitter sedan stadigt på plats Det har standardfäste, så det är mycket enkelt att byta ut mot valfritt eget. De två knapparna på sidan har sina funktioner bokstavligen utskrivna i marginalen.

Klockan har väldigt kantig design, med en del vassa hörn. Lite mer avfasade och avslipade kanterna hade inte varit fel.

Du navigerar med sidoknapparna och med pek och svepgester på skärmen. Det är överlag tydligt och lättnavigerat, med snabb åtkomst till inställningsmenyer och ett tjugotal appar och en snabbmeny till träningsprogram på separat knapp. Du får enkel åtkomst till notifikationer och till en handfull paneler med loggade aktivitetsdata, väderinformation samt mediaspelarkontroll till mobilen.

Kvalitet i skärmen

Klockan har en snygg, skarp amoledskärm med bra ljusstyrka och pålitlig pekkontroll, även om den i enstaka lägen kan ha seg respons när det ska växlas mellan aktiva skärmar. Den har ljussensor och med den på tycker vi klockan gör ett bra jobb med tydlig skärm i alla lägen. Som standard slocknar skärmen snabbt och vaknar pålitligt med ett armledsknyck, men det går också att slå på alltid-på-läge med en dämpad urtavla.

Xiaomi Mi Watch baksida och band
Xiaomi Mi Watch

Det finns dryga hundratal olika urtavlor att använda, med en bra blandning av snygga analog design, informativa digitala och mer fantasifulla. En del är installerade i klockan medan de andra går att komplettera via synkning. Det, och möjligheten att lägga en handfull utvalda träningsprogram i en snabbmeny, är det enda du kan anpassa. Det finns inga extra appar att lägga till.

Kontakt med mobilen sker med Xiaomis app Xiaomi Wear som finns för Android och IOS. Vi har testat den på en Android-telefon, men den ser ut att ha samma funktionalitet i IOS. Här får du snabb överblick över loggad aktivitet, som stegräknare, sömn, träningshistorik, puls, med mera. Klockan har de flesta sensorer vi kan begära i prisklassen, inklusive hyfsat pålitlig gps, barometer för höjddata, kompass, pulsmätare och blodsyremätningsfunktion.

Gott om data, men precisionen brister

De flesta av dessa verkar ge riktigt bra data, men vi är tveksamma till pulsmätaren, som har en tendens att räkna för högt, och loggar en vilopuls som ligger 10-15% över vad vi får med referensmätningar. Dels med en annan klocka på andra armen, dels med manuell pulstagning. Den ger en bra indikation av din relativa aktivitetsnivå och utveckling över tid, men ta de exakta siffrorna med en nypa salt.

Det påverkar också troligen en annan funktion, en stressanalys som ska ge dig en bild av din stressnivå. Hög puls vid låg aktivitet indikerar hög stressnivå. Men vår testredaktör är tydligen lugn nog i sinnet för att den inta ska slå larm, trots den skeva pulsindikatorn.

Appen och klockan har ett åttiotal olika träningspass du kan välja bland och starta manuellt. Det går att aktivera ett autodetekteringsläge för träningsaktiviteter, men klockan är inte precis med att detektera vilken aktivitet det är vi sysslar med. Det är å andra sidan snabbt och enkelt att starta ditt motions- eller träningsprogram. Den ger dig bra och varierade instruktioner och uppmaningar, samt aktiverar de rätta sensorerna för loggning.

Xiaomi Mi Watch menyer
Huvudmenyn i klockan ger dig snabb överblick, men du får gissa dig till vad de olika ikonerna gör.

Behändigt för enklare träning

I appen får du sedan tydlig historik i en tidslinje som gör det enkelt att ha koll på aktiviteten, om du har ett speciellt träningsmål, till exempel regelbunden motion för viktminskning eller för att komma i form inför ett långlopp. Tyvärr finns inte, såvitt vi kan se, stöd för att exportera data till tredjepartssystem.

Som allmän smartklocka är Mi Watch något begränsad. Du får enkla notifikationer med rubriker från valfria appar på mobilen, men för att det ska fungera måste Xiaomis app manuellt ställas in att vara permanent på i bakgrunden, vilket är en bökig process.

Telefonen har appar med manuell mätning för de flesta sensor och loggningsfunktioner, som barometer, puls, blodsyre, stress och sömn. Här finns stoppur och timer, mediaspelarkontroll till mobilen, och även en app som kan kontrollera avtryckaren i mobilens kamera.

En funktion saknas

Klockan har en inbyggd mikrofon som du ska kunna koppla till Amazon Alexa, men vi får beskedet att det inte är tillgängligt i vår ”region”. Alexa är tillgängligt i Sverige, förhoppningsvis innebär det bara att det behövs en mjukvaruppdatering från Xiaomi för att aktivera det. Du lär dock i så fall få prata engelska med den, gränssnittet i både klockan och appen är på engelska.

Xiaomi Wear
Mobilappen är välstrukturerad och lättnavigerad.

Med ett relativt stort batteri på 420 mAh uppger Xiaomi att en full laddning ska räcka i upp till två veckor. Det inkluderar en handfull kortare träningspass med gps per vecka, så för den som verkligen kör klockan sparsamt och skippar platsdata bör det gå att få ännu längre driftstid. Det du inte får då är alltid på-läge för skärmen.

Vi testade klockan med alltid på aktiverat, då får vi ut ungefär hälften av den utlovade tiden. Klockan är för övrigt lätt att ladda med den medföljande laddningspucken som snäpper fast på klockans undersida med magnetlås.

Specifikationer

Produktnamn: Mi Watch.
Testad: Januari 2021.
Produkttyp: Aktivitetsklocka.
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrav: Android / IOS.
Skärm: 1.39 tum amoled, 454 x 454 bildpunkter, 326 ppi.
Sensorer: Accelerometer, gyro, pulsmätare, barometer, kompass, blodsyremätare, ljussensor.
Anslutningar: Bluetooth, wifi, gps, nfc.
Operativsystem: Proprietärt.
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar.
Batteri: 420 mAh, ca 16 dagar batteritid.
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter, sömnmätning, stressanalys.
Mått, boett: 53,3 x 45,9 x 11,8 mm.
Vikt: 32 gram utan armband.
Rek. pris: 1 490 kronor.
Pris: 1 390 kronor hos Netonnet