Testad produkt: Defunc True Go
Pris: 400 kronor hos Proshop

Trots ett relativt högt pris är det få hörlursmodeller som i dagsläget når upp till samma popularitet som Apples Airpods. Mycket tack vare det karakteristiska utseendet och ett smidigt handhavande, och den nya Pro-modellen lär inte ändra på världsordningen.

Airpods överallt

Det går knappat att undvika dem numera, var och varannan person du möter har ett par i öronen och det spelar ingen roll var du befinner dig – på bussen, byggarbetsplatsen eller runt Stureplan. Eller i soffan hemma framför tv:n, då det på senare tid verkar som om Airpods numera även är standardrekvisita i filmer och tv-serier. Inget ont i det, det understryker bara hur galet populär modellen är.

Defunc True Go
Källan till inspiration är uppenbar.

Det är i samma andemening föga förvånande att flertalet ”alternativ” dyker upp. Urbanista Stockholm är ett exempel, liksom den här modellen – True Go – från svenska Defunc som vid en hastig anblick utan problem kan förväxlas med Apples storsäljare, åtminstone om du väljer dem i färgen vitt (de finns även i svart, blått, grönt eller rött). Defunc True Go kostar dessutom endast en tredjedel av vad du får betala för ett par Airpods 2, som med laddningsetui i dagsläget går lös på drygt 1 500 kronor.

Läs även: Allt om Apple Airpods Pro

När vi packar upp dem är första intrycket gott. Kvalitetskänslan är förvånansvärt hög och när de tas ut ur laddningsdosan börjar de direkt kommunicera med varandra för att strax därefter vara anslutningsbara till en smartphone.

Tveksam passform

Snäckorna har en fast monterad silikontipp med en avsmalning riktad inåt örongången samt en liten klack på motsvarande baksida för att bättre hålla hörlurarna på plats. Med andra ord finns det ingen möjlighet att justera passformen med utbytbara proppar som annars är vanligt när det gäller in ear-hörlurar. I vårt fall resulterar detta i en hyfsad passform. De sitter på plats, men vi saknar den där riktiga isoleringen, något som i sammanhanget är viktigt och som i förlängningen även påverkar ljudkvaliteten.

Defunc True Go

På utsidan av vardera snäckan finns en touchkontroll och genom ett eller ett par tryck med fingret styr du uppspelnings- samt handsfreefunktionerna. Du kan aktivera telefonens röststyrning, svara på, avvisa eller avsluta samtal liksom byta spår framåt och bakåt, samt pausa eller återuppta uppspelningen. Möjligheten att justera volymen saknas däremot. I det dagliga användandet fungerar kontrollerna tillfredställande även om de är något känsliga och reagerar så fort du rättar till hörlurarna för att justera passformen (genom att exempelvis pausa musiken eller aktivera röststyrningen).

Galet högljudd assistent

Det finns även en inbyggd assistent som exempelvis informerar dig om hörlurarna är parkopplade eller vid inkommande samtal. Amplituden på den syntetiska hjälpredan slår alltid i taket, oavsett vilken volymstyrka du valt för avlyssning, så räkna med en smärtsam upplevelse emellanåt. Funktionen går, såvida vi förstått, inte heller att inaktivera vilket gör det hela än mer obegripligt.

Med tanke på den relativt attraktiva prissättningen presterar True Go annars helt okej, inte mer, ljudmässigt. Det saknas en hel del när det kommer till detaljrikedom i mellanregistret och någon vidare djupbas är det inte tal om, något en tajtare och mer isolerande passform eventuellt hade kunnat råda bot på. Vid samtal är akustiken fin, värre är det för personen på andra sidan linjen som istället får en burkig och metallisk upplevelse. 

Omdöme

Snyggt formgivna, smidig konstruktion och ett enkelt handhavande får bli en sammanfattning av modellens positiva egenskaper. Ett mediokert ljud, tveksam passform samt den inbyggda och potentiellt hörselskadande assistenten drar ner helhetsbetyget rejält. Ett vettigt alternativ till Apples Airpods? Nej.

Läs även: Jämförande test av true wireless-hörlurar

Specifikationer

Modell: True Go
Testad: November 2019
Tillverkare: Defunc
Typ: True Wireless
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: 3 timmar per laddning, totalt runt 14 timmar
Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 2 x 5 gram, laddningsetui 38 gram
Övrigt: IPX4-klassade
Rek. Pris vid test: 499 kronor
Pris: 400 kronor hos Proshop

plus

Snygg design
Smidig touchkontroll
Billiga

minus

Saknar volymkontroll
Mediokert ljud
Volymen på den inbyggda assistenten
Tveksam passform