Testad produkt: Xiaomi Mi Note 10
Pris: 5 990 kronor hos Webhallen (inkl. Mi Band 4).

Xiaomi kommer officiellt till Sverige. Så inledde kinesiska Xiaomi sitt lanseringsevent i Stockholm igår där nya mobilen Mi Note 10 och även ett träningsarmband och en handfull smarta hemmet-prylar visades upp. Nu har i och för sig Xiaomi funnits i Sverige i flera år redan, och på senare tid tagit allt mer plats. Från att ha varit ett obskyrt varumärke för import-mobiler utan svenskt system till att sedan ett drygt år sedan ha officiell svensk distributör och egen webbutik.

Stort test: Mobilerna som tar de bästa bilderna

Så vad är skillnaden? Framför allt en ny nordisk organisation, vilket kan innebära mer tillgänglighet på produkterna, och ett bredare sortiment. Det firar de alltså framför allt med lanseringen av Mi Note 10, en rejäl smartphone med fin premiumkänsla och som framför allt drar blickarna till sig med sin unika kamera. Vi fick tag på den lite tidigare och har testat den i snart en vecka.

Xiaomi Mi Note 10
Xiaomi Mi Note 10 håller på traditionerna och ger oss ett hörlursuttag. Men tyvärr bara en monohögtalare.

Det här är en telefon som vi har lite svårt att placera. Den är Xiaomis just nu dyraste telefon i Sverige med en prislapp på 5 990 kronor när Xiaomi idag öppnar för förhandsbeställning. Men den saknar enstaka funktioner son vi återfinner i Xiaomi Mi9 och Mi 9T Pro.

Mellanklass, men snabb mellanklass

Mi Note 10 har framför allt inte deras prestanda med snabbaste Snapdragon, vilket vi nästan förväntar oss för att kalla en telefon för ett flaggskepp. Istället sitter här Snapdragon 730G, en upptrimmad version av 8-nanometers Snapdragon 730 med högre klockfrekvens både på enskild processorkärna och på grafikkretsen.

Den ligger 30 till 50 procent efter processorn i Snapdragon 855 i våra mätningar, och grafikdelen är ungefär hälften så kraftfull. Det är fortfarande respektabelt snabbt, i många situationer bara marginellt under vad ett flaggskepp klockade in på förra året, och för det mesta ger den oss en trevligt rapp upplevelse. Riktigt grafiktunga spel och enstaka medieredigerings-appar går lite tyngre, liksom även ett par ar-appar vi testar.

Xiaomi Mi Note 10
Xiaomi Mi Note 10 i vit och grön, eller kanske blågrön, version.

På lanseringen av Mi Note 10 berättade Xiaomi att en Mi Note 10 Pro kommer att släppas ”senare”. Men det handlar inte om en modell med maxad Snapdragon utan bara en med extra minne och lagring. I Mi Note 10 får vi 6 GB ram och 128 GB flashlagring, och i en kommande Pro som kommer kosta 1 000 kronor till sitter 8 GB respektive 256 GB. Plats för minneskort får du klara dig utan.

Lånar stil och färger

Till det yttre är Mi Note 10 en väldesignad men också välbekant telefon. Den påminner väldigt mycket om Huawei P30 Pro med sina böjda glas baktill och framtill, en stålblank aluminiumram med platt avfasade kortsidor och en stor amoled-skärm med droppformad miniflärp upptill. Det finns ju sämre design att inspireras av, så vi klagar inte.

Fingeravtrycksläsare sitter inne i skärmen, och fungerar hyfsat pålitligt, men som så många andra är den inte så rapp och responsiv som vi hoppats. Det kan dröja mellan ett par tiondelar upp till en halv sekund innan den låser upp luren för oss. Dagsljus utomhus förvirrar den lite extra.

För den som vill sticka ut så finns färgvalet Aurora Green, en läckert djupgrön ton. De andra två färgvalen är en tonat blåvit som påminner om den ljusare modellen av Samsung Galaxy S10, och en blanksvart. Telefonen är relativt bastant, strax under en centimeter tjock och strax över 200 gram tung. Men den är inte överdrivet bred, och med dess avrundade kanter blir den fortfarande behändig att greppa.

Xiaomi Mi Note 10 always on
Ett alltid på-läge ger snygg utravla och notifikationsvarningar.

Batteritiden imponerar stort

Orsaken till det är åtminstone delvis att den har ett extra stort batteri med hela 5 260 mAh kapacitet. Det ger en imponerande driftstid, kanske till och med lite extra tack vare den lite beskedligare processorn.

Vi kan strömma video i nästan ett helt dygn, och hålla igång ett samtal ännu längre. Under daglig intensiv men inte konstant användning räcker den utan problem i två dygn för oss. Telefonen stödjer effektiv snabbladdning med medföljande 30 watts laddare, men har ingen trådlös laddning.

Den är i samma klass som långlivade jätteluren Asus Rog Phone II med sitt 6 000 mAh-batteri. Fast här har vi inte en extrem skärmyta med 120 Hz-panel att driva, utan en mindre yta och bara en vanlig 60 Hz-panel. För övrigt levererar den riktigt fin kvalitet, med god men inte extremhög ljusstyrka på upp till strax under 600 cd/m2, färgomfång som matchar dci-p3 och stöd för HDR10.

Funktionsrikt, ibland till överdrift

I standardläge har den en påtagligt kall färgton och ett blåstick i vita toner, men du kan justera vitbalansen manuellt helt fritt. Den har också ett bra ögonvänligt läsläge och möjlighet att sätta gränssnittet i mörkt läge. Det har i och för sig Android 10 inbyggt, men här är det Android 9 som än så länge gäller, med Xiaomis egna gränssnitt MIUI11.

MIUI
MIUI är sig likt, från tidigare Xiaomi-lurar, men grafiskt lite renare.

Det har blivit grafiskt renare och mer avskalat än tidigare versioner, men är fortfarande samma lätt röriga blandning av intryck och saker som de väljer att göra på okonventionella sätt. Till exempel får vi inte fram notifikationsikoner i ovankant, om vi inte slår på den funktionen manuellt. Och inställningsmenyn har ett lite eget upplägg, så det kan vara svårt att hitta rätt.

MIUI11 innehåller en handfull andra intressanta funktioner, som ett alltid på-läge för skärmen. Det hyvlar av ett par timmar på batteritiden, men kan vara värt det. Du får en knippe extra säkerhetsfunktioner som sekundärt utrymme där du kan låta en gäst ha egna profiler för appar och möjlighet att lösenordslåsa enskilda appar, och en egen säkerhetsapp med inbyggd virusscanner från Avast. Du får också en drös med onödigt bloatware, som förinstallerat Facebook och Netflix, ett gäng småspel och egna Xiaomi-appar där Googles är smidigare.

Ljudupplevelsen med Mi Note 10 är en blandad upplevelse. De har bara en monohögtalare i botten – det högtalargaller som syns i ovankant är bara till för samtal med luren vid örat. I bägge fallen är ljudet bra och kraftfullt för röster, men tappar lite i bastoner och har ingen finess i diskanten. I gengäld har vi ett hörlursuttag och riktigt fin ljudkvalitet ur det.

Xiaomi Mi Note 10 kameror
Femdubbelt upp på kamerafronten, dessutom dubbla led-blixtar och laser-autofokus.

Massor av kameror, ännu fler pixlar

Och så var de så till slut kamerorna, det verkliga huvudnumret i Mi Note 10. De är hela fem stycken baktill, och det är fem aktiva kameror, inte en extra bara för djupseende som på en del multilins-mobiler. För det första har vi fyra zoomlägen, vidvinkel, standard, 50 mm telefoto som kallas för en ”porträttkamera” och en kraftfull 10x ”hybridzoom”. De femte kameran är en separat makrolins för närbildsfotografring.

Låt oss börja med huvudsensorn, som är Samsungs nya stora sensor på 1/1,33 tum med hela 108 megapixlars upplösning, optisk bildstabilisator och optik med stor f1.7-bländare. Det är en så kallad quadpixel-sensor där fyra pixlar i normalläge slås ihop till en som får extra ljusinformation. Så i standardläge får vi 27-megapixelbilder. De ser övertygande detaljerade ut och har låg brusnivå, neutrala jämna färger och fin dynamik tack vare ett utmärkt hdr-läge som ska kombinera flera bilder i råformat.

Men det går också att ta bilder med full 108 megapixelupplösning i ett specialläge. Då får dock telefonen jobba hårt och du får några sekunders fördröjning innan bilden går att se. Slutresultatet vid foto i dagsljus kan dock bli imponerande detaljerat, men inte så mycket mer detaljerat än med 27 megapixel i standardläget. Och där får vi bättre kontroll på ljuset och mindre brus på pixelnivå.

108 megapixel
Ett 108-megapixelfoto fångar de små nyanserna i höstrusket fint, men foton med standardläge ser ungefär likadana ut. 

Utsnitt
Det du kan göra med högupplösta varianten är att som här plocka ut ett riktigt litet utsnitt av bilden som även det blir skarpt. Ett visst brus på pixelnivå och enstaka artefakter infinner sig dock om vi förstorar för mycket.

Från vidvinkel till närgånget

Vidvinkeln har en 20-megpixelsensor och 0,6x utzoomning eller 13 millimeters brännvidd. Den har även autofokus, vilket vi uppskattar. Det gör att den går att använda till lite mer än bara landskapsfoto. Tydligen är den även med och hjälper till med makrofotograferingen, enligt Xiaomi. Vi får dugligt skarpa bilder, men inte i klass med huvudkameran, och den klarar inte kvällsfoto lika bra.

2x-zoom-kameran är enligt Xiaomi specialgjord för att ta porträtt med, med en 50 millimeters brännvidd som tydligen ska bara optimal för det. Oavsett hur det är med den saken så tar den snygga foton och vi kan smidigt växla mellan den och huvudsensorn utan att det blir någon stor förändring i färg eller dynamik, vilket är både ovanligt och bra.

Vidare till den ”riktiga” zoomkameran, som ska ha 5x optisk zoom och 10x ”hybridzoom”. Riktigt hur den optiska zoomen fungerar är vi lite osäkra på, men den har inte samma jätteoptik för det som den vi hittar i Huawei P30 Pro, och ärligt talat ser den inte riktigt lika skarp ut, men absolut inte dålig. Optisk bildstabilisator bidrar till att vi kan hålla bilden stadig och skakfri. Sedan kan vi digitalzooma upp till 50x, men precis som i Huawei P30 Pro innebär det snabbt en osnygg bild och svårt att hålla motiven i fokus.

Makrofoto
Med makrolinsen kan vi komma riktigt nära. Ibland blir det till och med skarpt.

Slutligen har vi makro-linsen, en minimal sak på två megapixlar som tar skarpa bilder på centimeteravstånd. Den samarbetar med vidvinkelkameran i makro-läge och vilken kamera som levererar bilden beror på avstånd till motivet. Det kan vara lite hoppigt att få rätt fokus, men när den väl träffar rätt är det imponerande detaljerat.

M3 rekommenderarOmdöme

Jo då, kameran håller faktiskt vad den lovar. Inte just dess brutala mängd pixlar, men kvaliteten vi får ur den övertygar, och ingen av de andra sensorerna och fotolägena har någon direkt svag punkt. Det gör den till en väldigt rolig mobil att fota med. Mäktiga batteritiden och en fin skärm är också stora plus.

Men det här är inte ett fullfjädrat flaggskepp. Prestanda är i hög mellanklass istället för den maxade vi brukar förvänta oss från Xiaomis topplurar, och vi saknar trådlös laddning, vattentäthet och stereohögtalare. Vore det inte för kameran och batteriet hade det här varit något väldigt ovanligt från Xiaomi, en inte riktigt prisvärd mobil. Men nu har den dessa, och det gör den absolut intressant nog.

Läs även: Bästa mobilerna just nu – jämförande test

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Mi Note 10
Testad: November 2019
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 730G
Processor: 2 st Kryo 470 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 470 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,46 tum amoled, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 108 MP + 20 MP vidvinkel + 5 MP telefoto + 2 MP makro + 12 MP porträttkamera med led bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi5, bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc, ir
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 5 260 mAh, 23h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 18h 50min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), 32h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,4 x 0,97
Vikt: 208 gram
Rek. pris: 5 990 kronor
Pris: 5 990 kronor hos Webhallen (inkl. Mi Band 4).

Prestanda

Antutu Benchmark: 256 542 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 737 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 2 367 poäng
Androbench, lagring: 489,37 MB/s

plus

Batteritid i toppklass.
Bra, rolig och väldigt mångsidig kamera.
Snygg skärm.
Hög byggkvalitet.

minus

Inte maxad prestanda.
Medioker högtalare.
Fortfarande röriga MIUI.

Betyg 4 av 5