Testad produkt: Panasonic TX-65GZ2000E
Pris: Från 49 990 kronor hos Prisjakt.

Panasonics toppmodell i år heter GZ2000. Den finns i två storlekar, 55 tum (TX-55GZ2000E) och 65 tum (TX-65GZ2000E). Priset för dem är en ordentlig investering, 39 990 respektive 49 990 kronor. Det gör den till den klart dyraste 4k-tv vi testat i år.

Jämförande tester:

Vi fick tag på 65-tummaren för test. Det är en bastant sak för att vara en oled-tv. Den har med stativ en vikt på totalt 40 kilo, och till skillnad från LG E9 som vi testade tidigare i höstas sitter den mesta av vikten här i själva tv-delen och inte i foten.

Här är allt du bör veta om 4k och hdr – innan du köper tv

Det krävs ett par försiktiga lyft och lite måttande för att få den på en tv-bänk, men själva monteringen är egentligen väldigt rättfram. Den har en stor fyrkantig platt fot som vi trär ner tv:n på och sedan får vi fästa fyra skruvar i nederkant innan vi kan lyfta den från golvet.

Snyggt yttre utan identitet

GZ2000 har ett stramt men rätt så traditionellt utseende sedd rakt framifrån. Det är inte många sätt man kan designa en tv av denna typ nu för tiden, då den mestadels består av en svart glasyta, och Panasonic gör här ingenting som sticker ut och känns unikt. Det är en mattsvart metallkant runtom panelen, bred platt fot nedtill och högtalardel i nederkant. I den sitter två loggor, en för Panasonic i mitten och en för Technics i ena hörnet.

Panasonic TX-65GZ2000E
Fin tv i ett inte lika fint rum.

Det är Panasonics varumärke för lyxigare hi-fi-produkter, och just lite extra kraftfullt ljud är en sak som skiljer GZ2000 från konkurrenterna. Den har ett ovanligt stort bakstycke som sträcker sig ända upp i ovankant, i alla fall på mitten. Här sitter nämligen två rejäla extra högtalare monterade. Dessa och dess tre framåtriktade högtalare har kombinerad effekt på hela 140 watt.

En av de första saker vi får göra är att ange hur tv:n är placerad, hur långt från väggen bakom, hur långt till tak, och hur högt tv-ytan och därmed högtalarna är jämfört med de som tittar och lyssnar. Detta justerar sedan hur GZ2000 återger ljud. Det är en lite mer avancerad version av vad vi såg i Philips 65OLED804 där du får olika klang från subwoofern baktill om tv:n är väggmonterad.

Snyggt men för snällt ljud

Ljudsystemet har Dolby Atmos-stöd och med så pass bra spridning på högtalarelementen som GX2000 har, med kontroll på höjden i elementen baktill samt den extra rumsdata som vi gav den vid konfiguration, kan den faktiskt ge en övertygande rymd i ljudet utan satellithögtalare i ryggen. Ljudet är kraftfullt, fylligt med en skönt varm klang, och detaljerat.

Det som möjligen saknas är möjlighet att pressa på diskanten lite extra om man föredrar det. Speciellt för musik blir en del högfrekventa ljud mesiga. Alla enskilda ljud finns där, men exempelvis en skarp cymbal låter snäll och tillrättalagd. Det kan vara väldigt korrekt och neutralt, men ljud ska också förmedla en upplevelse, och där missar Panasonic ibland målet. Dock inte i bastoner, där du kan få en brutal kick i ljudet.

Du får flera olika surroundlägen för olika typer av innehåll och upplevelser som går att finjustera. Det kan bli lite bökigt att hoppa mellan olika lägen då en del equalizerinställningar inte verkar sparas på enskilda profiler utan gäller globalt. Det kan förhoppningsvis göras enklare med en framtida firmwareuppdatering.

Panasonic TX-65GZ2000E högtalare
Extra tjockt på baksidan för bonus-högtalare.

Egen oled-panel

Bildmässigt är det faktiskt ännu bättre. Här hittar vi en specialframtagen oled-panel från LG som vässar punktljusstyrkan så du ska få upp till 1 000 cd/m2 ljus på en 10 procent bildyta. Det är mer än någon annan oled-tv just nu, och innebär att Panasonic är ikapp Samsungs qled-tv Q90R på den punkten. Den ska också vara bättre på att motverka bildinbränning än andra oled-paneler.

GZ2000 har givetvis stöd för alla viktiga hdr-format, från hlg till hdr10+ och Dolby Vision, och dynamiken i bilden går inte av för hackor. Blänket i toppade ljusstyrkan är påtagligt, men det är framför allt i nyanseringen i mörka partier som Panasonic verkligen visar var skåpet ska stå, med fler och finare detaljer i området mellan nästan svart och helmörkt än vi tidigare sett.

Här finns tio bildlägen att välja mellan, varav många är olika varianter på biolägen: två THX-kalibrerade för olika ljusförhållanden, ett läge som heter Cinema och ett annat som heter True Cinema, slutligen två som heter Professionell1 och Professionell2, utan vidare förklaring vad det innebär.

Bra variation på bildlägen

En riktigt inbiten cineast med teknikintresse kan säkert studera sig till det, exakt vilka färgskalor de motsvarar och hur de är kalibrerade. Överlag ger dessa lägen varmare toner, vilket egentligen är mer verklighetstroget än den något kalla tv-bild som vi är mer vana vid.

Kalibrera din tv rätt – så här får du till den bästa bilden

I flera av dem får vi aldrig den där riktiga stunsen i ljusstyrkan som vi vet att tv:n är kapabel till. Det är precis som med ljudet, när det ska bli ”korrekt” blir det också lite mer tillrättalagt. För det mesta är vi därför väldigt nöjda med ett normalläge eller profilen Dynamisk om vi vill ha så där löjligt mycket ljus, färger och kontrast. I standardläge får vi fortfarande mycket fin dynamik.

Pansonic får också pluspoäng för väl balanserad rörelseutjämnning. Det är något vi ofta känner behov av att gå in och justera i en tv, ibland ställa till minimalt eller helt stänga av. Panasonics Intelligent Frame Creation, gör ett bra jobb med sådant som svepningar och snabba objekt på skärmen utan att det känns släpigt eller ger objektskuggor.

Panasonic TX-65GZ2000E
Till skillnad från själva smart-tv-systemet som hör till de klumpigare i branschen är menyerna för att justera bilden både smidiga och lättbegripliga även om du inte är väl insatt i de tekniksa termerna.

Det finns också ett spelläge som stänger av en del bildförbättring och rörelseutjämning för att istället minimera insignalslagg. Men här levererar en del konkurrenter en rappare upplevelse, det är fortfarande runt 20 millisekunders fördröjning. Det läget går dessutom bara att nå med en spelkonsol som Pansonic känner igen inpluggad. En spel-pc vi testade ville den inte acceptera som spelmaskin.

Utmärkt uppskalning

Uppskalning ser överlag riktigt bra ut, speciellt från 1080p-bildkällor upp till 4k där resultatet ibland kan vara klockrent, men det beror lite på vilken typ av innehåll som ska hanteras. Snabba rörelser kan ge små mikro-pauser som inte sker vid uppspelning av 4k-bild.

Uppskalning från lägre upplösningar är försiktig och en viss blockighet kan skönjas. Men det kan vara att föredra framför plastiga ytor och uppenbart artificiella linjer som en del konkurrenter levererar. Det GZ2000 är extra bra på är att interpolera fram extra luminansnyanser och de sdr-film en nästan full hdr-upplevelse.

Panasonics system My Home Screen 4.0 är det enklaste bland topptillverkarna just nu, och är det något som drar ner intrycket för GZ2000 så är det just det. Det är avskalat men ändå yxigt att hantera. Du kan välja ut en handfull appar för snabb åtkomst, och få tillgång till direktinnehåll för Netflix, Youtube och live-tv, men inte för några andra appar.

En sak vi gillar med menyn är att den inte pausar eller tystar uppspelande innehåll i bakgrunden. Vill du komma åt fler appar finns de i en separat helskärmseny. Många viktiga appar är förinstallerade, som Netflix med egen knapp i fjärrkontrollen och eget bildläge, Youtube, Viaplay, SVT Play, SF Anytime och Prime Video.

Panasonic TX-65GZ2000E kontakter
Anslutningarna sitter bakom en löstagbar panel, och det går att dra kablar snyggt med den på. Men bara till ett fåtal av anslutningarna, flera sitter riktade rakt bakåt.

Behöver byta smart-system

Tyvärr tar det stopp där, och i appbutiken är det inte särskilt rikt på intressant innehåll. Vi hittar Blockbuster och Deezer, men det mesta annat, ett hundratal appar totalt, är antingen lokala eller väldigt nischade tjänster, eller oinspirerade småspel. Särskilt påtagligt är avsaknaden av de flesta stora musikströmningstjänsterna. Det är trist i en tv med så pass hög klass på ljudet.

Vi får dock en lösning på det problemet, funktionen Audiolink, som sköter bluetooth-ljudkoppling på ett utmärkt smidigt sätt. Dels för externa bluetooth-högtalare till tv:n, men framför allt kan du använda den som en bluetooth-högtalare och strömma från mobilen med mediaspelarkontroll i fjärrkontrollen.

Denna är rejält tilltagen och välbyggd i borstad metall. Men helt traditionell, med ett styrkors som mest avancerade navigeringsmetod. Systemet har inte heller stöd för till exempel röstinmatning, vilket gör att det är bökigt att skriva in text för exempelvis innehållssökning i appar.

M3 rekommenderarOmdöme

Bildkvaliteten är kort och gott den bästa vi upplevt i en tv, även om den är väldigt stramt definierad och fokuserar nästan helt på bästa bio-upplevelse. Du kan också om du vill få en mindre korrekt men kanske i vissa situationer roligare och livfullare bild. Det här är också den bästa implementeringen av Atmos-ljud vi sett, eller snarare hört, i en tv. Vi hade uppskattat samma frihet att ”fula till” ljudet som vi får med bilden. Men rent tekniskt går det inte att förneka att det är toppkvalitet.

Det Panasonic nu behöver för en full pott är att slänga sitt gamla smart-tv-system all världens väg, och ge oss ett modernare gränssnitt, bättre app-utbud och smartare och smidigare sätt att navigera och hantera innehåll.

Därför är din tv en säkerhetsrisk – och så skyddar du dig

Specifikationer

Produktnamn: Panasonic TX-65GZ2000E
Testad: November 2019
Tillverkare: Panasonic
Tv-typ: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4K UHD (2160p)
Hdr: Ja (Dolby Vision, HDR10+, HDR10 och HLG)
Operativsystem: My Home Screen 4.0
Ljud: 140W 3.2 med Dolby Atmos-stöd
Anslutningar: 4 st hdmi 2.0b, komponent, komposit, lan, 2 st usb 2.0, 1st usb 3.0, line in, hörlur, s/pdif ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: B
Mått: 144,6 x 90,7 x 31 cm
Vikt: 40 kg
Rek pris: 49 990 kronor
Pris: Från 49 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Bäst bildkvalitet just nu.
Riktig Atmos-upplevelse i ljudet.
Lätt att göra bildinställningar.
Välbyggd och snygg.

minus

Trist smart tv-gränssnitt och dåligt apputbud.
Inte optimal för spel.
Extra dyr.

Betyg 5 av 5