Betyg 4 av 5

Oneplus 8: Omdöme

Om Oneplus 8 Pro var en fullträff är Oneplus 8 en snedträff, men en som ändå lyckas gå. Det är en utmärkt välbyggd och välpresterande telefon som gör allt den har ambitioner att göra. Men vi hade hoppats på ett par andra design- och funktionsval.

Positivt

  • Höga prestanda.
  • Snygg 90 Hz skärm.
  • Bra batteritid.
  • Kompaktare design.

Negativt

  • Inte längre ett plattskärms-alternativ.
  • Ingen zoomkamera.
  • Markant prishöjning.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Oneplus 8
Pris: 128GB: 6 573 kr hos ComputerSalg. 256GB: Från 6 706 kr hos ComputerSalg.

Nya flaggskeppet Oneplus 8 Pro är vår favorittelefon hittills i år, med många intressanta nyheter som gör att den kommer ikapp andra flaggskepp, och andra nyheter som gör att den går om flera av dem. Men den har också en ny, höjd prislapp som matchar detta. Nu har vi också testat Oneplus 8: det lite enklare och lägre prissatta lillasyskonet.

Den delar ett flertal egenskaper med Pro-modellen, framför allt dess kompromisslösa prestanda. Även här hittar vi Snapdragon 865, 8 eller 12 GB ram-minne och 128 eller 256 GB lagring av snabb ufs 3.1-typ som gör den till en av de allra bäst presterande telefoner du kan köpa just nu. Android 10 och väloptimerade OxygenOS gör sitt för en extra snabb upplevelse. Du kan också surfa snabbt med wifi 6, snabb 4g, och när det väl kommer till Sverige är den 5g-förberedd.

8 GB-versionen av Oneplus 8 finns i tre färger, Onyx Black med svart blank baksida, Glacial Green med matt glas baktill, och färgskiftande Interstellar Glow, även den med matt glas. Onyx Black säljs bara i 8 GB/128GB-version och Interstellar Glow bara med 16 GB/256 GB, medan gröna modellen finns i bägge minneskonfigurationer.

Oneplus 8 kant
Oneplus 8 har samma böjda skärmkant som Pro-modellen. Det hade inte föregångaren Oneplus 7T.

Lite smalare, lite tunnare

Det här är en lite mindre lur än Oneplus 8 Pro, en halv centimeter kortare, aningen tunnare, framför allt med en mindre utstickande kameradel baktill, och ett par millimeter smalare på bredden. Då var redan Oneplus 8 Pro smalare än tidigare Oneplusmodeller, så det här är ytterligare ett steg mot en mer greppvänlig lur.

Det betyder inte att den är exceptionellt kompakt. Skärmen är fortfarande på ordentliga 6,55 tum och telefonen är storleksmässigt mer lik till exempel en Samsung Galaxy S20 Plus än en Galaxy S20. Men för att vara en Oneplus är den ovanligt behändig även för lite mindre händer. Du kan förstås vilja investera i ett skyddande skal trots det, då det är nästan heltäckande böjda glasytor både framtill och baktill.

Det här är en nyhet som vi tror kan dela användarna. Föregångarna Oneplus 7 och 7T höll kvar vid plan glasyta framtill medan Pro-modellerna övergick till böjda långsidor. Nu har du inte längre valmöjligheten. Vill du ha en Oneplus så är det böjd skärm som gäller. Det är snyggt och gör det dessutom lite extra smidigt att svepa in från sidorna, men det är som alltid inte utan visst irritationsmoment – små perspektiv och ljusförvrängningar precis ute i marginalerna på skärmen.

Lagom punkttät och snabb

Skärmen är en ljusstark amoled med utmärkta färgegenskaper, men den har skippat två saker jämfört med Oneplus 8 Pro. Det första är upplösningen, här får vi 1080p-panel istället för 1440p. Det andra är bildfrekvensen, Oneplus 8 kör 90 Hz istället för 120 Hz. Ingen av dessa saker är något vi känner att vi på allvar saknar. 90 Hz-panel flyter i våra ögon på precis lika bra, och det är bara i extrema fall som en högre upplösning än 1080p på en mobil känns relevant.

Oneplus 8 kamerahål
Skärmen är annars ljusstark och har fina färger. Den har också samma kamerahål som Pro, istället för den mini-flärp i ovankant som Oneplus 7T hade.

Oneplus 8 saknar också den avancerade bildprocessningsfunktion som Pro-modellen har som kan jämna ut och ge en del lågfrekvent video en högfrekvent känsla. Det var dock inte en funktion som vi finner mer än väldigt nischad användning för i 8 Pro, till exempel om vi strömmar sportsändningar. Så det är ingen jätteförlust.

För övrigt har vi samma högtalarkonfiguration, med välbalanserad stereo. Men vi tycker inte att den har riktigt samma fyllighet i tonen och volym som Pro-modellen. Såvitt vi kan se så är det dock samma högtalare, så det kan eventuellt ha med den tunnare chassidesignen att göra.

Mindre batteri, mer batteritid

En sak som definitivt påverkas av det är värmeutvecklingen. Här känner vi helt klart av en varm baksida när processorn får jobba till max, medan Oneplus 8 Pro bara blev lätt ljummen. I benchmarktester får vi också en konstant lite lägre prestanda vid stresstest av just processorn. Den är givetvis fortfarande väldigt snabb, men Oneplus 8 Pro har liten fördel i prestandaracet.

Det är två saker till som skiljer telefonerna åt. För det första batteriet. Här sitter ett marginellt mindre batteri på 4 300 mAh, vilket ju i och för inte är särskilt litet det heller. Och med Oneplus 8:s mindre krävande bildskärm får vi faktiskt ut snäppet mer i driftstid. Givetvis går det också att ladda snabbt med medföljande 30 Watts WarpCharge-laddaren, men det vi inte får här är den trådlösa laddning som Oneplus för första gången introducerar i 8 Pro.

Oneplus 8 kameror.
Tre kameralinser, men inte samma kamerafunktioner som förr.

Den sista kompromissen för att hålla nere priset är kameran. Här sitter delvis samma kamera som i Onelus 7T: 48 megapixel Sony IMX586 som huvudsensor och en enklare 16-megpixlare i vidvinkelkameran. Vad vi däremot inte får är en telefotolins. Den är bortplockad och ersatt av en separat makrolins istället. I kameraappens gränssnitt finns ett 2x-läge som du kan växla till, men det rör sig om en digitalzoom med huvudkameran.

Annorlunda, men inte bättre än förr

Det här är ingen dålig kamera och vi kan ta snygga skarpa bilder med den, med trygg autofokus i de flesta ljusförhållanden och stabil automatiskt ljushantering, men egenskaperna i ett mörkt rum är inte i samma högre klass som i Oneplus 8 Pro. Precis som i 8 Pro har Oneplus justerat färghanteringen så att huvudkameran producerar lite mer mättade bilder än förrut, vilket vi uppskattar. Tyvärr matchas det här inte av vidvinkel- och makrokameran som fortfarande ser mer bleka ut.

Oneplus 8 är nästan tusenlappen dyrare än Oneplus 7T var när den släpptes, och matchar på ett ungefär Oneplus 7T Pro i pris. Så även här ser vi en uppåtgående prisjustering. Men det är en allmän trend i branschen, som även matchas av till exempel Samsungs S20-serie och även tidigare lågpriskungen Xiaomis nya par flaggskepp.

Så visst kan vi rekommendera Oneplus 8. Men inte utan ett par reservationer. Vi vet inte om vi riktigt gillar den nya kamerauppsättningen och hade nog uppskattat en zoom trots allt, och vi hade nog helst sett att Oneplus höll sig kvar vid plan skärm som ett alternativ i 8:an. Steget upp till att istället satsa på mer fulländade Oneplus 8 Pro är nu inte så värst stort. Men det kanske är det som är tanken.

Läs även: Test av Oneplus 8 Pro

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus 8 IN2013
Testad: April 2020
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 865
Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,55 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz.
Kameror: 48 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 med OxygenOS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim, vattentålig (ej specificerad)
Batteri: 4 300 mAh, 18h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 20h 40min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 16 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt: 180 gram
Rek. pris: 7 695 kr (8/128GB), 8 695 kr (12/256GB)
Pris: 128GB: 6 573 kr hos ComputerSalg. 256GB: Från 6 706 kr hos ComputerSalg.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 578 952 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 333 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 7 257 poäng
Androbench, lagring: 1 647,82 MB/s

Testad på modell med 12 GB ram.

Betyg: 4 av 5