Det mest anmärkningsvärda med årets Need for Speed-release är att inte ens EA verkar bry sig nämnvärt om spelet. Utannonseringen skedde först i augusti, en utannonsering som sedan följdes av tystnad. Inte ens en liten webbannons ville EA kosta på sig. Med tanke på den totala avsaknaden av entusiasm förberedde vi oss helt enkelt på det värsta – men fick istället motsatsen.

Need for speed heat nattrace

Från natt till dag

Trots namnet är det inte den Miami-inspirerade spelvärldens hetta som står i centrum i Need for Speed Heat. Istället är spelets gimmick skillnaden mellan dag och natt – och att spelaren när som helst utanför tävlingarna kan skifta mellan de två delarna av dygnet.

På dagen kan vi ta oss an tävlingar på avstängda gator. Vi slipper irriterande söndagstrafikanter, samt möter poliser som enbart börjar jaga oss när vi gör uppenbart dumma saker. Varje avklarat race ger en nätt summa pengar som kan användas till allt från nya bilar och bättre bildelar till ett par snygga tights till din förare. Pengarna rasar in i en strid ström och det krävs inte många förstaplatser för att bygga upp en gedigen pengahög.

Men som det brukar sägas: pengar gör ingen lycklig. Något som stämmer extra bra här. Förutom pengar krävs det nämligen också ett rykte för att få shoppa loss. Ett rykte som i stort sett enbart kan intjänas i nattens olagliga tävlingar, där både polis och vanliga trafikanter gör sitt bästa för att förstöra för oss.

Need for Speed Heat bil i neon

Det där eskalerade snabbt

Det är också på natten som Need for Speed Heat visar sin allra bästa sida. Dels i form av magnifik grafik, men framför allt tack vare de ursinningslösa poliserna. När en polis upptäcker vårt vansinneskörande blir de snabbt aggressiva och gör sitt bästa för att kvadda vår bil och gripa oss. Om de inte lyckas blir de snabbt ännu mer förbannade och kallar in fler bilar, spikmattor och helikoptrar.

Att ha många arga poliser hack i häl ökar dock vårt rykte markant. Ju längre vi vågar vara ute på natten desto större blir belöningen, men samtidigt ökar också risken att åka fast och förlora både pengar och rykte. Det skapar ett lika beroendeframkallande som nervkittlande risk/belöningssystem som lyfter spelupplevelsen en hel del.

Need for Speed Heat

Från race till.. stalking?!

Något annat som gör det svårt att sluta spela är de varierade tävlingarna. Som sagt skiljer sig dag- och nattracen en hel del ifrån varandra, men därutöver får vi också testa på till exempel rally och drifttävlingar.

Körkänslan mellan de olika racingklasserna skiljer sig stort ifrån varandra, även om det aldrig är något annat än orealistisk, men ack så härlig, arkadracing som står på menyn. Finsmakare som lever för realism bör alltså hålla sig borta.

Tyvärr är det inte enbart regelrätta race som väntar. I story-uppdragen som dyker upp med jämna mellanrum måste vi ibland åka efter en annan bil och lyssna på tradigt nonsenssnack, eller följa efter bilar på avstånd så att de blir misstänksamma. Visst, omväxling förnöjer – men nja.

nfs racing

HDR, HDR, HDR

Något som däremot enbart gör oss nöjda är hdr-implementeringen. På dagtid märks hdr-ljuset knappt, och det är kanske därför miljöerna känns så pass sterila och nästan fula. Men så har vi natten. En natt där våra ögon får bada i ett härligt neonhav i städerna, medan landsvägarnas gatlampor tillsammans med bilarnas lyktor målar upp en vacker ljusdans längs asfalten. Vill du ha ett spel som visar upp din tv:s hdr-funktion på bästa sätt är Need for Speed Heat spelet för dig.

Need for Speed Heat

Äntligen rätt

Electronic Arts har fått en hel del skit för sitt spelutbud på senare år, till viss del på goda grunder. Men i år har de faktiskt imponerat med allt ifrån Apex Legends till humorskjutaren Plants vs Zombies: Battle for Neighborville och stora uppdateringar till Battlefield V och Battlefront 2.

Men när allt är sagt och gjort kan faktiskt ett racingspel från den svenska västkusten vara EA:s bästa spel för året. Need for Speed Heat har inte de snyggaste bilarna, den största världen eller den bästa fysiken. Men det har förbaskat roliga och varierade race – ofta blandade med intensiva biljakter. Lägg därtill ett beroendeframkallande upplåsningssystem, suveräna modifieringsmöjligheter, och en total avsaknad av onlinekrav och lootlådor.

Det må ha tagit en hel konsolgeneration, men Ghost Games har äntligen lyckats leverera ett Need for Speed-spel som står starkt mot seriens allra bästa delar. Nu hoppas vi att trenden fortsätter i nästa konsolgeneration.

Need for Speed Heat

Omdöme

Need for Speed Heat är det (i runda slängar) 24:e tillskottet i Need for Speed-serien, och den Göteborgsbaserade studion Ghost Games fjärde försök. Det är också det bästa Need for Speed-spelet sedan seriens glansdagar. Även om det kanske inte är bäst i klassen på något, och vissa delar är rent mediokra, kan vi inte lägga ner kontrollen tack vare härligt överdriven körkänsla och varierade race.

Läs mer: Fler spelrecensioner från M3 Gaming


Fakta Need for Speed Heat

Testat: November 2019
Utvecklare: Ghost Games
Utgivare: EA
Genre: Racing
Format: Playstation 4, Xbox One, PC
Testat format: Playstation 4 Pro
Lansering: Ute nu

plus

Ruskigt snygga nattmiljöer.
Varierade och roliga race.
Stora trimnings- och modifieringsmöjligheter.
Polisjakterna, och belöningskänslan när man lyckas fly.

minus

Underlig svårighetsgrad.
Fin men rätt livlös stad.
Ibland spökar fysiken.
Handlingen är bäst att skippa.

Betyg 4 av 5