Samtidigt som all uppmärksamhet har varit på Facebooks satsning på kryptovalutan Libra har företaget i smyg jobbat på en betaltjänst som använder vanliga pengar och betalkort. Det är visserligen något det har gått rykten om redan för fem år sedan, men kommer just nu ändå som en överraskning.

Facebook Pay heter tjänsten, och med den kommer du kunna skicka betalningar på Facebook, Messenger och framöver även Whatsapp och Instagram. Till att börja med kommer du kunna skicka pengar för att köpa biljetter, göra köp-i-appen i spel och donera till insamlingar. Men framför allt kommer du kunna skicka pengar till släkt och vänner via Messenger utan att betala ett öre (åtminstone så länge du och mottagarens konton har samma valuta).

Läs också: Libra – detta är Facebooks kryptovaluta

Facebook verkar ha lyssnat på kritiken mot planer på att automatiskt slå ihop sina olika tjänster: Du kan nämligen ställa in Facebook Pay antingen var för sig i de olika apparna eller – om du vill – låta Facebook dela uppgifterna mellan apparna.

När du lägger till ett betalkort i tjänsten kan du också skapa en separat pin-kod eller aktivera biometrisk upplåsning för att stoppa obehöriga från att skicka pengar även om de kommer åt din olåsta mobil. Intressant nog kan du förutom kort även ansluta Paypal-konton.

Facebook Pay har redan släppts i USA och kommer snart till fler länder.